RAID1 és JBOD egyszerre

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2015.11.30. 18:15

Most a CPU terhelésről beszélsz, miközben eddig a RAM méretéről volt szó. Utóbbi nem segít ez előbbin. Az érthető, hogy a mindjárt 6 éves NAS-odban már nem a leggyorsabb a CPU. De nem erről beszéltél, hanem hogy jobb a több RAM. A fórumban belül segítünk megoldani a sebességgondokat.
Azt gondolom, a DS216play nagy ugrás lenne a mostani NAS-odhoz képest. De nem én fogom megmondani, hogy Neked mi „elég”.
Nem tudom, hol kapsz hivatalosan ma 311 Ft-ért EUR-t, de kérlek, oszd meg velünk is a forrását! Az OTP-től ma 319,55 Ft-ért tudtál volna venni. Akkor 151 ezer forintra jön ki, amit számoltál. Plusz szállítás. Természetesen – bizonyosan látod is – nem változik naponta a forint ár a hazai hivatalos kereskedőknél. Ők és mi is raktározunk, nem lehet naponta követni az árfolyamot. Tehát egy bizonyos árfolyamsávon belül változatlan a hazai ár. Az Amazon.de egy millió eladót listázó oldal, ott is találhatsz bizonyosan „érdekességeket”. Nézd meg a Synology.com oldalon, hogy az olcsó, vajon hivatalos forgalmazó-e, meg lennék lepve, ha így lenne. De ott és annyiért vegyél Synology-t – vagy bármi mást –, amennyiért Neked megéri. Ha meg tudod magadnak magyarázni, hogy semmi hátránya, keresd a legolcsóbb helyet! Ha akarod, rendelj külföldről, remélhetőleg készségesen segítenek majd később bármilyen kérdés esetén.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6399
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: tboros » 2015.11.30. 17:31

Ok, köszönöm a gyors válaszokat, Gandalf!

Próbáld ki mielőbb akkor valahol, vicces időutazás lesz a DSM 2 korába. De tudok két eladót, ismeretlennek szívesen :)

Rendben, akkor QNAP elvetve.

A RAM-ról csak annyit: a Te DS210j-dben 128 MB van. Mikor volt 80% fölött tele?

A DS 210j-vel rendszeresen van közel vagy egészen 100%-os CPU load. Megy 1-2 letöltés (max. 3 van párhuzamosan engedélyezve) és máris baromira lassú. Pl. ha ilyen helyzetben akarok egy lokális DSM belépést + config panelt, az legalább 1 perc, mire bejön. Ezért szeretnék több RAM-ot. Gigabit-es LAN-on van minden, kifelé 30/3 Mbit. Lemez-kihasználtság kb. 75%, RAID1-ben 2 x 1,5 TB. Persze lehet, hogy vmi más miatt ilyen lassú, de nem tudom, mi más oka lenne.

Lehetne, ha a Synology nem tartaná mindennél fontosabbnak a későbbi bővíthetőséget.

Tehát a végső válasz az általam „kitalált” hibrid RAID megoldásra az, hogy NEM LEHET.

s ebből hogyan profitálsz? Mert a kétlemezes NAS-ok RAID1 mellett vígan kihasználják a gigabites hálózat max. átviteli sebeségét. Annál meg több Neked sincs szerintem még otthon.

OK, akkor értsem úgy, hogy elég a 216play 2 db nagy HDD-vel, RAID1-ben? Ebben már 1GB RAM van, a 128MB-hoz képest 8x-os.

...Akikről Te beszélsz, azok olyan áron hirdetnek, ami sehol Európában nincs. ...

OK, ezt értem. Kicsit számolgattam a német árakból kiindulva: 311-es HUF/EUR, ill. 19% / 27% -os ÁFÁk mellett, egy 443€-os német árszint alapján (ez tűnik ott a „hivatalos” forgalmazói árnak), 147eFt-ra jön ki. Ami ugyan kevesebb, mint 153 eFt, de nem sokkal. Biztos ez a nagyker „biztonsági” tartaléka árfolyam ingadozás esetére ;) . Bár van - akár az Amazon.de-n is - akár 392 - 405€ tartományban új készülékre ajánlat. Gondolom, az is szürke forrás, ugye?
tboros
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2010.03.23. 22:41

Re: RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2015.11.30. 16:16

tboros írta:..Valóban, sose láttam QNAP-ot. ...

Próbáld ki mielőbb akkor valahol, vicces időutazás lesz a DSM 2 korába. De tudok két eladót, ismeretlennek szívesen :)
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6399
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2015.11.30. 16:07

tboros írta:...azaz a SOHO megoldásokat nem annyira fejleszti. Meg az is a QNAP felé orientál, hogy nagyobb RAM-ok vannak azokban a NAS-okban.

Kattinsd IDE, és nézd meg, az internetezők milyen arányban keresnek rá 2005 óta erre a két márkanévre. Ebből kb. az következik, hogy több mint kétszer ismertebb, keresettebb márka a Synology, ráadásul folyamatosan növekszik az előnye, még a másik sok éve helyben jár. A RAM-ról csak annyit: a Te DS210j-dben 128 MB van. Mikor volt 80% fölött tele? Persze, ha nem ideálisan van megírva az oprendszer és a programok, akkor minél több, annál jobb. De egyébkén mindkét gyártónál 2 GB RAM a legtöbb, ami 2-lemezes modellbe kerül jelenleg.

tboros írta:Ez nekem implicite azt sugallja, hogy lehetne, ha nem akarnám bővíteni. Jól gondolom?

Lehetne, ha a Synology nem tartaná mindennél fontosabbnak a későbbi bővíthetőséget.

tboros írta:...de végső megoldásként a RAID5 nagyobb olvasási sebességet ad.

És ebből hogyan profitálsz? Mert a kétlemezes NAS-ok RAID1 mellett vígan kihasználják a gigabites hálózat max. átviteli sebeségét. Annál meg több Neked sincs szerintem még otthon.

tboros írta:...egységesen (kartellesen???) 153 eFt. Míg pl. másoknál...

A Synology megadja az európia ajánlott árakat. Ehhez igazodnak a hivatalos forgalmazók Európa-szerte. Nem is igen tudnak eltérni mivel minimális az árrésük. Akikről Te beszélsz, azok olyan áron hirdetnek, ami sehol Európában nincs. Tehát nem arról van szó, hogy nekik nem kell busás haszon (mi egyébként sincs egy IT-terméken), illetve nekik nem kell valódi boltot üzemeltetni, ahol mondjuk ki is lehet próbálni egy NAS-t (egyébként nem üzemeltetnek és nem is értenek hozzá), hanem biztos lehetsz benne, hogy a zseniális magyar 27%-os áfát elcsalva a német nettó árból hazai bruttó ár lesz. Amíg egy-egy ilyen boltot nem kap el a NAV (bár általában nem főleg nekik, hanem a beszállítójuknak kell félni ettől), addig mindig lesznek ilyen csodás árak – ha mered vállalni, hogy meghibásodás esetén egy adott webshopba viheted csak vissza a terméket (ha még létezik), nincs szükséged későb segítségre (ehhez a fórumhoz és a Terméktámogatás cikkeihez nem fogsz hozzáférni, és nem zavar, hogy a fekete kereskedelmet támogatod, Te is (ahogy egyébként maga a 27%-os áfa kulcs is). ITT írtunk már minderről.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6399
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: tboros » 2015.11.30. 15:08

Köszi a választ.

Valóban, sose láttam QNAP-ot. Azért vettem számba, mert pár helyen azt olvastam, hogy mostanában a Syno eléggé az enterprise és SMB felé fókuszál, azaz a SOHO megoldásokat nem annyira fejleszti. Meg az is a QNAP felé orientál, hogy nagyobb RAM-ok vannak azokban a NAS-okban.

De hiszek neked, amúgy is nem kell akkor 0-ról kezdeni.

Azt írod: "Nem lehet olyat csinálni a RAID-fel, amit írtál. Ez lehetetlenné tenné később a bővítést." Ez nekem implicite azt sugallja, hogy lehetne, ha nem akarnám bővíteni. Jól gondolom? Vagy egyáltalán nem lehet és kész.

Mert akkor kénytelen leszek vagy 2 lemezesben gondolkodva vmi jó nagy HDD-t beletenni vagy inkább egy 415play-t venni, előbb 2 x 4TB RAID1-gyel, aztán később venni még 2 lemezt, ha van zseton és migrálni RAID5. Majd utána kell nézni az árnak, de végső megoldásként a RAID5 nagyobb olvasási sebességet ad.

Jól gondolom?

Még egy: egy ilyen 415play a hivatalos forgalmazóknál egységesen (kartellesen???) 153 eFt. Míg pl. másoknál már 126-133 között elérhető. Ezek külföldről hozzák és nincs rájuk (magyar) garancia? Mert az a 20-25 eFt különbség elég sok...
tboros
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2010.03.23. 22:41

Re: RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2015.11.30. 00:40

tboros írta:Van egy Syno 210j-m, de újabbat (gyorsabbat, okosabbat) vennék. Hezitálok QNAP és Syno között...i

Szerintem még nem használtál QNAP-ot, különben eszedbe sem jutna, hogy egy Synology után az megfelelő lehet...
Nem lehet olyat csinálni a RAID-fel, amit írtál. Ez lehetetlenné tenné később a bővítést.
Azért vegyél SYnology-t, mert nem akarsz visszalépni az időben 5-6 évet. Ha meg a mobil appokat is használod vele, akkor már csak azért is, a QNAP-ok használhatatlanok. Tudom miről beszélek, két QNAP is van a közelemben. Csak azért nem adták el őket, mert nem akarnak senkivel kitolni :)
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6399
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

RAID1 és JBOD egyszerre

HozzászólásSzerző: tboros » 2015.11.29. 23:32

Hali,

Van egy Syno 210j-m, de újabbat (gyorsabbat, okosabbat) vennék. Hezitálok QNAP és Syno között. Vsz. megint egy 2-lemezes lesz, vagy a 216play vagy a QNAP TAS-268.

Egy alapvető kérdés: Mondjuk van 2 x 4TB lemez. Mindegyik "feléből" csinálnék egy RAID1-t - azon adatoknak, amit nagyobb biztonságban szeretnék tudni. A másik 2 félből meg vagy RAID0 vagy JBOD-t. Így lenne (nem számítva a formázási veszteséget) 1 db 2TB-os RAID1-es köteg és 1 db 4TB-os JBOD. Amikor a 210j-t vettem, még nem lehetett ilyet csinálni, most már tudja a DSM?

Egyébként miért vegyek ismét Syno-t - az említett két modellre fókuszálva? Ne az árat mondjátok, azt látom én is. Felhasználás: fájlmegosztás, PC backup, média-playernek háttértár + Plex, letöltés, házi kép és videotár, max 2 kamerás surv. Néha FTP másoknak.

köszi
tboros
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2010.03.23. 22:41


Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron