Otthonra lakásriasztóhoz...

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Otthonra lakásriasztóhoz...

HozzászólásSzerző: maxx » 2013.10.21. 06:56

ghokinii írta:...kamerára bízni mozgás érzékelését nem az igazi. Mert számtalan esetben fog jelezni, amikor nem is történik igazi mozgás... Vélemény?

Valamint melyik az a szünetmentes, amelyik megfelelően le tudja kommunikálni a NAS-sal, hogy le is kapcsoljon és vissza is? Vagy a 213+ lesz vagy a 713+.

Nos, több, mint egy év IP-kamerás használat távlatából azt kell mondjam, hogy nem feltétlenül kell agyonbonyolítani egy rendszert, mert "szakmai körök" úgy gondolják, hogy az jó lehet.
Van pl. a D-Linknek olyan kamerája (DCS-2310L), amin van PIR érzékelő.
De!
Mit veszítünk egy vakriasztással? Nekem az érzékenység úgy van belőve, hogy ne legyen probléma ezzel. Ráadásul a triggelhető kamerák már kissé drágábbak. El kell gondolkozni azon, hogy a plusz PIR szenzor, a drágább kamera, és a vezetékezés megéri-e azt a minimális pluszt, amit a kihagyott autó fényszórós mutatvány elmaradásával nyersz.
És mennyit használ el fölöslegesen tárhelyet emiatt? Minimálisat. Most megnéztem egy teljes napot a kamerámon: éjjel 6 db 15 mp-es fölösleges rögzítés van, mikor elmennek a buszok és autók a házam előtt. Ezért PIR szenzor?
maxx

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.10.19. 21:47

ghokinii írta:...Mert számtalan esetben fog jelezni, amikor nem is történik igazi mozgás, csak mondjuk pl. fény vetül egy utcai autó fényszórójáról a növényzetre...

Ugyan... A kamerán is beállítható az érzékenység, hogy pl. a levelek mozgását se érzékelje a fán, de akár több terület is kijelölhető, hogy hol érzékelje csak a mozgást. És az általad favorizált mozgásérzékelő milyen elven működik? Hőt detektál? Én még senkitől nem hallottam, hogy otthon a kamerával és a NAS-sal ne lenne elégedett a mozgás detektálása kapcsán. Mindkét irodánkban ilyen rendszert használunk, sosem láttam infrát látó és arra repülő rovart sem, ami mozgásérzékelést okozott volna. De ha az történik, akkor mi van? A rendszer alapvető lényege, hogy ha betörés történik, akkor legyen felvételem az eseményről. Azzal nem sokra megyek, ha riaszt, ha mozgást érzékel, ettől még megtörténik az esemény.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ghokinii » 2013.10.18. 19:53

Üdv,

most azt hallottam, hogy kamerára bízni mozgás érzékelését nem az igazi. Mert számtalan esetben fog jelezni, amikor nem is történik igazi mozgás, csak mondjuk pl. fény vetül egy utcai autó fényszórójáról a növényzetre. Ezt a kamera szintén mozgásnak fogja érzékelni és kapom a figyelmeztetést. Valamint, a rovarok is akár rágerjedhetnek az infra fényére. Ezért kell a mozgás detektálását mozgásérzékelőre bízni, és olyan kamerát választani, amit össze lehet kötni mozgásérzékelővel, hogy csak akkor vegyen föl, ha a mozgásérzékelőtől parancsot kap. Ezt mondják mások, akik biztonságtechnikában utaznak. Mondjuk józan paraszti eszemmel belegondolva én is úgy gondolom hogy mozgásérzékelő talán jobban céleszköz mint egy kamera. Vélemény?

Valamint melyik az a szünetmentes, amelyik megfelelően le tudja kommunikálni a NAS-sal, hogy le is kapcsoljon és vissza is? Vagy a 213+ lesz vagy a 713+.

Köszi!
ghokinii

HozzászólásSzerző: maxx » 2013.10.04. 13:25

ghokinii írta:...Elég fullosnak tűnik az egész...

Igen, elég jó a Surveillance Station. Gandalfal egyetértve én is a kamerára bíznám a számolást, de mert nálam a Transmission (torrent) és a Surveillance Station-ön kívül csak a Plex és a Syno Médiaszerver megy, ezért én a mozgásdetektálást a NAS-ra bíztam. Ekkor ugyanis lehet olyat csinálni pl. az Y-Cam bullet HD-val, hogy a kapcsolt kimenetét egy kijelölt területhez kötöd, ami aktív mozgás esetén bekapcsol egy reflektort. Nekem így van: ha a kapuba a sötétben közelít valaki, akkor bekapcsolja a lámpát. A PIR szenzoros megoldás nekem azért nem jó, mert buszmegálló miatt akkor is kapcsolna, mikor nem kellene.
Visszatérve a Surveillance Stationre: megbízható, bár néha jelzi, hogy a kapcsolat megáll/újraindul a kamerával. Egy ideig az Y-Cam-mal csinálta, mostanában pedig a Vivotek-kel. Okát nem tudom, de a felvételek hibátlanok, a kiesés csak pár másodperc.
maxx

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.10.04. 12:42

ghokinii írta:...De gondolom ha a NAS végzi ezt a feladatot az csak jobb, nem...

Én a kamerával végeztetném (ha az megfelelő), az mentesíti a NAS-t bizonyos számítgatásoktól.
ghokinii írta:...szokták mondani ha egy eszköz túl sok mindenre jó (és ez elég sok mindent tud), az igazából egyikre sem jó túlságosan...

Ilyet sosem hallhattál Synology-val kapcsolatban.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ghokinii » 2013.10.04. 12:16

Illetve még az a kérdéses számomra hogy mennyire megbízhatóan megy majd ez az egész kamerásdi, meg minden más... szokták mondani ha egy eszköz túl sok mindenre jó (és ez elég sok mindent tud), az igazából egyikre sem jó túlságosan.
ghokinii

HozzászólásSzerző: ghokinii » 2013.10.04. 12:15

Köszi, ez nagyon tuti! Elég fullosnak tűnik az egész. A Y-cam bullet elég drága, és ahhoz képest eléggé kicsinek találom a látószögét. Elvileg maga a kamera is tud kiértékelni, és pont ennél a bulletnél olvastam hogy vektor alapú kiértékelést csinál (bármit jelentsen is ez), és hogy ez jobb mint a sokévi átlag. De gondolom ha a NAS végzi ezt a feladatot az csak jobb, nem?
Már csak azon dilemmázok hogy a 412+-t, a 713+-t, vagy a 213+-t vegyem. Meg kell hozzá egy 4db-os kamera licensz pakk is, meg 5 db kamera. Nem olcsó mulatság azért...
ghokinii

HozzászólásSzerző: maxx » 2013.10.04. 09:26

ghokinii írta:...észleli a NAS ha pl. elvágják a kamera kábelét, vagy más okból nem jön jel a kamera felől és értesít?...

Szia!
Ilyen a kezelőfelülete a Surveillance Stationnek, már ami az értesítéseket illeti:
Kép
maxx

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.10.04. 08:43

Igen, lehet értesítést kérni, ha megszakad/helyreáll egy kamerával a kapcsolat.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ghokinii » 2013.10.03. 21:43

Üdv,
még egy kérdés: észleli a NAS ha pl. elvágják a kamera kábelét, vagy más okból nem jön jel a kamera felől és értesít?
Köszi!
ghokinii

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!