Szerző: bajogh » 2017.08.14. 18:35
Sziasztok,
Az első Synology NAS-om beszerzésén gondolkozom, azonban nem vagyok még benne biztos, hogy arra amire használnám, arra tényleg alkalmas-e, vagy legalábbis úgy, ahogy használnám. Még egyáltalán nem volt NAS-om, így lehet a kérdés egyszerű, de nem találtam rá választ egyelőre máshol.
Szóval, igazából csak backupra használnám, úgy, hogy az eredeti adatok helyétől teljesen más földrajzi pozícióban lenne elhelyezve, így megelőzve a lopás/tűz/beázás kockázatokat is. (Tehát nem helyi hálózatra lenne dugva, és offsite backup lenne.) Eddig megvan, hogy ezt elvileg tudja a NAS, mert igazából ez az egyik fő funkciója. (ha jól tudom).
Azonban kezdetben a tárolt adatmennyiség körülbelül 4-5 TB lenne, ami azért valamelyest növekedne, ugyanis videó vágással foglalkozok, és azok nyersanyagai, végleges exportjai sok helyet tudnak foglalni. Na mármost, ha egyből a távoli helyre telepítem a NAS-t és kezdem el a backupot, akkor az első backup elkészítésének ideje iszonyat sok ideig tartana (mert ugye a rendes internetsebességtől függ). Ezért felmerült bennem a kérdés, hogy lehetséges-e a következő két dolog:
- csinálok egy első backupot közvetlenül arról a gépről, amiről kellene a későbbiekben is a frissített backup, majd ezután elviszem és beállítom a másik helyen. Kérdés, hogy a NAS ezt le tudja-e a kezelni, hogy ha megadom neki a gépet, akkor felismeri-e, hogy erről ő már korábban csinált egy backupot, csak helyi hálózatról, és nem távkapcsolatról?
- ha érkezik egy nagyobb mennyiségű adat (mondjuk 1 TB), amit kellene backupolni, akkor van-e arra mód, hogy felmásolom közvetlen egy külső merevlemezről az adatot a NAS-ra, majd megadom neki, hogy ugyanaz az adat a távoli számítógépen hol van, és ekkor ő ezt felismeri és megteremti aközött a szinkronkapcsolatot, és nem kezdi fel-le-áttölteni az anyagot. (Valamelyest van átfedés az előző kérdéssel.)
És ha ezek megoldhatók, akkor jönne a kérdés, hogy melyik típust ajánlanátok ár/érték arányban ehhez.
Előre is köszönöm a segítséget!