Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.11.24. 09:09

Ashen írta:...Meg lehet-e oldani, hogy a gépemről ezek a képek átkerüljenek a NAS-ra, és onnét dolgozzon velük a Lightroom? Oda importálja a képeket egyből, oda mentse, stb., tehát magán a gépen ne is tárolja őket a rendszer, csak a NAS-on?

Igen, persze.
Ashen írta:... Megoldható-e valamilyen módon, hogy úgy is használhassam a fórumot teljes valójában, ha ez a helyzet?

Nem. Az angol gyártói oldalon lévő fórumot viszont tudod majd használni.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Ashen » 2017.11.24. 08:40

Sziasztok!

Több kérdésem is lenne. :)

Szeretnék venni egy NAS-t. Fotózással, grafikai melókkal foglalkozom. Van kb. 2-2,5 TB fotóm, amik nagy százaléka RAW formátum és az Adobe Lightroom-ban van rendszerezve. Ami érdekelne: Meg lehet-e oldani, hogy a gépemről ezek a képek átkerüljenek a NAS-ra, és onnét dolgozzon velük a Lightroom? Oda importálja a képeket egyből, oda mentse, stb., tehát magán a gépen ne is tárolja őket a rendszer, csak a NAS-on? Ez csak egy sima útvonal-megadás kérdése? Úgy kezeli a rendszer a NAS meghajtót, mint egy sima külső vinyót?

A DS418-at vagy a DS418play-t nézegetem vásárlásra.

A másik kérdésem a fórumgazdákhoz szólna.

Én nem Magyarországon élek, viszont szeretnék magyarul tájékozódni ezekben a dolgokban.
Mivel nem ott élek, nem érdemes ott megvennem a NAS-t, mert ha bármi probléma adódik, akkor valahogy el kellene oda juttatnom az egységet javításra, stb., gondolom mondanom sem kell a problémák halmozódásának a lehetőségét. :) Megoldható-e valamilyen módon, hogy úgy is használhassam a fórumot teljes valójában, ha ez a helyzet? Nagyon hálás lennék.

Üdv és szép napot mindenkinek!
Ashen
Ashen

HozzászólásSzerző: ivision » 2017.11.20. 19:36

Szia, ez egy céleszköz, az 1GB ram hidd el hogy elég lesz, saját tapasztalatom hogy a CPU hamarabb fogy el. Írom ezt 1-2 és 4 lemezes NAS-okat adminolva.

Hogy 1 vagy 2 lemezes NAS-t vegyél, azzal kapcsolatban csak az fontos hogy valahol máshol is megvan amit itt tárolsz vagy nem? Ha nem, akkor érdemes 2 lemezest venni és raidben használi, igy az egyik hdd meghibásodása esetén nem vesznek el az adatok.
ivision

HozzászólásSzerző: ZsoRacing » 2017.11.20. 09:53

Üdv!

Új Nas vásárlását tervezem még az idén.
Sosem volt ilyen eszközöm, emiatt kicsit zavaros nekem a választás, ebben kérem a segítséget!

Alapvetően egy laptop kiváltására szeretném használni az eszközt, ami a kívánt feladatok közé tartozik:
- torrentek futtatása (egyszerre 4-5 szál)
- képek, videók/filmek tárolása és távoli elérése
- a Nason tárolt filmek elérése és lejátszása külső médialejátszóval (Dune HD box), nincs szükség a beépített lejátszóra
- alkalmanként a NASon tárolt képek megtekintése és videók/filmek lejátszása Apple mobil eszközön

Nincs megkötésem azzal kapcsolatban, hogy 1 vagy 2 rekeszes legyen, első körben elég lehet 1.

Alapvetően az új, Ds-118 típusú eszközt néztem ki magamnak, azonban az 1Gb RAM-mal kapcsolatban vannak aggályaim, természetesen a jövőre nézve. A következő lépcsőnek a Ds-218+-t látom, de ez talán túlmutat az elképzeléseimen.

Köszönöm a segítséget!
Zsolt
ZsoRacing

HozzászólásSzerző: bajogh » 2017.08.23. 14:40

Köszönöm a választ! Akkor elkezdem jobban megvizsgálni a Syno Nas-okat, hogy mégis melyik legyen. Így hogy említetted a bővíthetőséget, és hogy még tovább legyen jó, megfontolom, hogy nem két lemezes lesz, hanem mondjuk négy lemezes.

A második helyi NAS ötlete is hasznos, de azt lehet csak később lépem meg, mert azért vannak anyagi oldalai is a dolgoknak.
bajogh

HozzászólásSzerző: ivision » 2017.08.15. 10:11

Tudom nem biztos hogy pont ez a megoldás az amit keresel, de én lehet hogy 2 NAS-ban gondolkodnék. Az egyik lenne fizikailag ott ahol a géped is, és erre elég lenne egy 1 lemezes is. Ide lokálisan gyorsan át tudsz mindent menteni. Viszont valahol lenne egy másik NAS (2 vagy több lemezes ha ilyen igényed van) és a kisebbik NAS csinálna mentést mindig a másikra, pl 1 vagy 2 óránként vagy ahogy ez neked igényed lenne, akár lehet éjszakai is vagy olyan időpontban ahol Te már nem dolgozol.
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.15. 09:07

bajogh írta:...Még egyáltalán nem volt NAS-om...

Mégis, ösztönösen jó felé keresgélsz :)
Természetesen, van olyan backup megoldás a Synology-n, aminél az első mentést helyi hálózaton keresztül megcsinálhatod, később viszont az interneten keresztül, mintegy távoli „felhőként” működik. Nem ismer ő fel semmilyen gépet, hiszen nem a NAS csatlakozik a számítógéphez (főleg nem távolról), hanem fordítva. Később is vihetsz át adatot manuálisan is, illetve attól függően, hogy szinkronizálni, korábbi verziókat megőrizni vagy csak duplikálni akarsz egy irányba, számos lehetőséged van egy Synology-val (lásd pl. ITT, ITT, vagy akár ITT)
Típust nem szeretnék én ajánlani. Ha csak erre kell, akkor a legkisebb is elég (DS115h vagy DS216se). De azt gondolom, azért vesz az ember Synology-t, hogy minél több mindenre használja, akár távolról is. Így szerintem egyre több dolgot fogsz vele majd csinálni, és hosszabb távon kevés lesz a legkisebb modell. Viszont arra jó, hogy megtudd, mi mindenre jó, és ha kinövöd, akkor nem sokat buksz az eladásakor. De én azt venném – tudva, hogy bizonyosan jól választottam a márka tekintetében –, ami még éppen belefér a költségvetésembe, azért, hogy minél később kelljen lecserélnem majd, minél tovább tudjam esetleg bővíteni (HDD, RAM).
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bajogh » 2017.08.14. 18:35

Sziasztok,

Az első Synology NAS-om beszerzésén gondolkozom, azonban nem vagyok még benne biztos, hogy arra amire használnám, arra tényleg alkalmas-e, vagy legalábbis úgy, ahogy használnám. Még egyáltalán nem volt NAS-om, így lehet a kérdés egyszerű, de nem találtam rá választ egyelőre máshol.

Szóval, igazából csak backupra használnám, úgy, hogy az eredeti adatok helyétől teljesen más földrajzi pozícióban lenne elhelyezve, így megelőzve a lopás/tűz/beázás kockázatokat is. (Tehát nem helyi hálózatra lenne dugva, és offsite backup lenne.) Eddig megvan, hogy ezt elvileg tudja a NAS, mert igazából ez az egyik fő funkciója. (ha jól tudom).

Azonban kezdetben a tárolt adatmennyiség körülbelül 4-5 TB lenne, ami azért valamelyest növekedne, ugyanis videó vágással foglalkozok, és azok nyersanyagai, végleges exportjai sok helyet tudnak foglalni. Na mármost, ha egyből a távoli helyre telepítem a NAS-t és kezdem el a backupot, akkor az első backup elkészítésének ideje iszonyat sok ideig tartana (mert ugye a rendes internetsebességtől függ). Ezért felmerült bennem a kérdés, hogy lehetséges-e a következő két dolog:

- csinálok egy első backupot közvetlenül arról a gépről, amiről kellene a későbbiekben is a frissített backup, majd ezután elviszem és beállítom a másik helyen. Kérdés, hogy a NAS ezt le tudja-e a kezelni, hogy ha megadom neki a gépet, akkor felismeri-e, hogy erről ő már korábban csinált egy backupot, csak helyi hálózatról, és nem távkapcsolatról?

- ha érkezik egy nagyobb mennyiségű adat (mondjuk 1 TB), amit kellene backupolni, akkor van-e arra mód, hogy felmásolom közvetlen egy külső merevlemezről az adatot a NAS-ra, majd megadom neki, hogy ugyanaz az adat a távoli számítógépen hol van, és ekkor ő ezt felismeri és megteremti aközött a szinkronkapcsolatot, és nem kezdi fel-le-áttölteni az anyagot. (Valamelyest van átfedés az előző kérdéssel.)

És ha ezek megoldhatók, akkor jönne a kérdés, hogy melyik típust ajánlanátok ár/érték arányban ehhez.

Előre is köszönöm a segítséget!
bajogh

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.10. 20:54

vincekovacs írta:...Szerencsére a xpeneology a synology által biztosított nyílt forráskódból, a synology által használt harmadik féltől származó nyílt forráskódból és egy módosított linux kernelből készült, amihez a drivereket igény szerint lehet belefordítani...

Nem egészen így van, hiszen nem nyílt a teljes DSM, számtalan szabadalom is van benne. A Synology már régóta vizsgálja tudtommal, milyen jogi úton a leghatékonyabb fellépni ez ellen.
A képzett forgalmazók vélhetően érdemileg tudnak segíteni a termék helyes kiválasztásában és a későbbi használat során is.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: vincekovacs » 2017.08.10. 17:56

Köszönöm szépen a válaszodat. Akkor irány a bolt! :)

Illetve gondolom az illegális szoftverhasználat megszüntetése...

Szerencsére a xpeneology a synology által biztosított nyílt forráskódból, a synology által használt harmadik féltől származó nyílt forráskódból és egy módosított linux kernelből készült, amihez a drivereket igény szerint lehet belefordítani.

Syonology Open Source Project: https://sourceforge.net/projects/dsgpl/ ... %20Source/

Milyen pluszot ad a vásárlónak, ha egy kereskedő képzésben vett részt?
vincekovacs

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!