Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.15. 09:07

bajogh írta:...Még egyáltalán nem volt NAS-om...

Mégis, ösztönösen jó felé keresgélsz :)
Természetesen, van olyan backup megoldás a Synology-n, aminél az első mentést helyi hálózaton keresztül megcsinálhatod, később viszont az interneten keresztül, mintegy távoli „felhőként” működik. Nem ismer ő fel semmilyen gépet, hiszen nem a NAS csatlakozik a számítógéphez (főleg nem távolról), hanem fordítva. Később is vihetsz át adatot manuálisan is, illetve attól függően, hogy szinkronizálni, korábbi verziókat megőrizni vagy csak duplikálni akarsz egy irányba, számos lehetőséged van egy Synology-val (lásd pl. ITT, ITT, vagy akár ITT)
Típust nem szeretnék én ajánlani. Ha csak erre kell, akkor a legkisebb is elég (DS115h vagy DS216se). De azt gondolom, azért vesz az ember Synology-t, hogy minél több mindenre használja, akár távolról is. Így szerintem egyre több dolgot fogsz vele majd csinálni, és hosszabb távon kevés lesz a legkisebb modell. Viszont arra jó, hogy megtudd, mi mindenre jó, és ha kinövöd, akkor nem sokat buksz az eladásakor. De én azt venném – tudva, hogy bizonyosan jól választottam a márka tekintetében –, ami még éppen belefér a költségvetésembe, azért, hogy minél később kelljen lecserélnem majd, minél tovább tudjam esetleg bővíteni (HDD, RAM).
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bajogh » 2017.08.14. 18:35

Sziasztok,

Az első Synology NAS-om beszerzésén gondolkozom, azonban nem vagyok még benne biztos, hogy arra amire használnám, arra tényleg alkalmas-e, vagy legalábbis úgy, ahogy használnám. Még egyáltalán nem volt NAS-om, így lehet a kérdés egyszerű, de nem találtam rá választ egyelőre máshol.

Szóval, igazából csak backupra használnám, úgy, hogy az eredeti adatok helyétől teljesen más földrajzi pozícióban lenne elhelyezve, így megelőzve a lopás/tűz/beázás kockázatokat is. (Tehát nem helyi hálózatra lenne dugva, és offsite backup lenne.) Eddig megvan, hogy ezt elvileg tudja a NAS, mert igazából ez az egyik fő funkciója. (ha jól tudom).

Azonban kezdetben a tárolt adatmennyiség körülbelül 4-5 TB lenne, ami azért valamelyest növekedne, ugyanis videó vágással foglalkozok, és azok nyersanyagai, végleges exportjai sok helyet tudnak foglalni. Na mármost, ha egyből a távoli helyre telepítem a NAS-t és kezdem el a backupot, akkor az első backup elkészítésének ideje iszonyat sok ideig tartana (mert ugye a rendes internetsebességtől függ). Ezért felmerült bennem a kérdés, hogy lehetséges-e a következő két dolog:

- csinálok egy első backupot közvetlenül arról a gépről, amiről kellene a későbbiekben is a frissített backup, majd ezután elviszem és beállítom a másik helyen. Kérdés, hogy a NAS ezt le tudja-e a kezelni, hogy ha megadom neki a gépet, akkor felismeri-e, hogy erről ő már korábban csinált egy backupot, csak helyi hálózatról, és nem távkapcsolatról?

- ha érkezik egy nagyobb mennyiségű adat (mondjuk 1 TB), amit kellene backupolni, akkor van-e arra mód, hogy felmásolom közvetlen egy külső merevlemezről az adatot a NAS-ra, majd megadom neki, hogy ugyanaz az adat a távoli számítógépen hol van, és ekkor ő ezt felismeri és megteremti aközött a szinkronkapcsolatot, és nem kezdi fel-le-áttölteni az anyagot. (Valamelyest van átfedés az előző kérdéssel.)

És ha ezek megoldhatók, akkor jönne a kérdés, hogy melyik típust ajánlanátok ár/érték arányban ehhez.

Előre is köszönöm a segítséget!
bajogh

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.10. 20:54

vincekovacs írta:...Szerencsére a xpeneology a synology által biztosított nyílt forráskódból, a synology által használt harmadik féltől származó nyílt forráskódból és egy módosított linux kernelből készült, amihez a drivereket igény szerint lehet belefordítani...

Nem egészen így van, hiszen nem nyílt a teljes DSM, számtalan szabadalom is van benne. A Synology már régóta vizsgálja tudtommal, milyen jogi úton a leghatékonyabb fellépni ez ellen.
A képzett forgalmazók vélhetően érdemileg tudnak segíteni a termék helyes kiválasztásában és a későbbi használat során is.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: vincekovacs » 2017.08.10. 17:56

Köszönöm szépen a válaszodat. Akkor irány a bolt! :)

Illetve gondolom az illegális szoftverhasználat megszüntetése...

Szerencsére a xpeneology a synology által biztosított nyílt forráskódból, a synology által használt harmadik féltől származó nyílt forráskódból és egy módosított linux kernelből készült, amihez a drivereket igény szerint lehet belefordítani.

Syonology Open Source Project: https://sourceforge.net/projects/dsgpl/ ... %20Source/

Milyen pluszot ad a vásárlónak, ha egy kereskedő képzésben vett részt?
vincekovacs

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.10. 15:25

vincekovacs írta:...A motiváció a cserére a stabilitás, fogyasztás, problémamentes frissíthetőség és a hivatalos támogatás megléte...

Illetve gondolom az illegális szoftverhasználat megszüntetése...
Amit kinéztél erre a feladatra, az szerintem teljesen jó választás, gyengébb hardver kevés lenne előbb-utóbb. AD szerver természetesen lehet a NAS. Én nem bénáznék külső lemezzel, ha van mér egy NAS-om, max. hardveresen titkosított megosztásba tenném a fontos és nem gyakran használt fájlokat. De erről majd használat közben, bent a fórumon beszéljünk!
A forgalmazók listáját nem mi fogjuk frissíteni, úgy értem, akkor frissül, ha szól valamelyik, hogy megváltozott a weboldala. Akiket kinéztél, azok nem szóltak eddig. Javaslom, olyat válassz, aki törődik ilyesmivel (is)! Sok helyen találsz Synology-t idehaza, olyan kereskedőknél, akik nem szerepelnek a mi oldalunk vagy a Synology.hu hivatalos forgalmazói között. Ettől még származhat tőlünk a termék, és kaphatsz mellé regisztrációs kártyát ide, hiszen 4 nagykereskedelmi partnerünkön keresztül nagyon sok hazai boltba eljutnak a NAS-aink. Viszont az ilyen forgalmazók nem közvetlen partnereink, így képzésben sem részesülnek általunk, ha ez számít Neked valamit, illetve bizonyosan nem fő termékük a Synology, nem biztos, hogy naprakészek az árak és a készletinfók. De ha van regisztrációs kártya, és nem saját garanciát adnak a NAS-hoz, akkor akár bátran...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: vincekovacs » 2017.08.10. 12:54

Tisztelt gandalf!

Otthonra szeretnék NAS-t vásárolni. Még nem volt Synology NAS-om, viszont a DSM kezelő felülettel már vannak tapasztalatam az xpenology révén (xpenology lehetővé teszi fizikai vagy virtuális gépen DSM-et futtatni). Ezt a megoldást szeretném lecserélni egy Synology NAS-ra. A motiváció a cserére a stabilitás, fogyasztás, problémamentes frissíthetőség és a hivatalos támogatás megléte.

Jenleg 3 WD RED lemezem van, amit szeretnék használni a NAS-ban, de ez később még bővülhet, tehát legalább egy 4 lemezes NAS-ban gondolkodtam, ami igény szerint akár bővíthető is.

Az xpenology-t a következő dolgokra használom, így a NAS-t is ezekre szeretném:

- Plex szerver, amit egyszerre 1-4 klienst szolgál ki. Az egyik kliens egy Samsung TV, amin Plex kliens fut, a többi kliens pedig számítógépes böngésző, vagy mobilon / tableten plex kliens. A tartalmak 1080p-es, de a jövőre való tekintettel gondolkozok a 4K támogatásában is (ahogy néztem az utóbbi nagyon leszűkíti az elérhető modelleket, tehát ez nem egy kritikus pont).
- Downloand Station, ahol egyszerre fut 30-40 torrent. A kliens által használt sávszélesség 50 Mb/s | 25 Mb/s fel és le irányban.
- CloudStation, amit egyidejűleg 4 gép használ, de ez később az igények alapján bővülhet 6-8 gépre. A CloudStation-nál a fájlokból az előző verzió 256 példánya megőrzésre kerül. Sokszor több ezer kisméretű fájl kerül egyidejűleg szinkronizálásra, ami lassúnak tűnik (néha 1-2 órát is igénybe vesz). Remélem az átvitelt gyorsítani fogja egy NAS megvásárlása.
- Telefonon készült fényképek, videók automatikus biztonsági mentése a DS File alkalmazás segítségével
- Photo Station használata a fényképek kategorizálására és megtekintésére
- Fájlok online megosztása külső felhasználókkal
- Linux rendszerről napi szinten rsync segítségével biztonsági mentés készítése
- smb fájl megosztás használata

További funkciók, amiket kipróbálnék
- Aminek a használatán gondolkodtam az a Mail Plus viszont ehhez ha jól tudom fix IP cím szükségeltetik plusz 5 felhasználó után további licenc megvásárlása
- Beépített office csomag
- 720p / 1080p IP kamerák csatlakoztatása 4-8 db
- Docker konténerek futtatása. Többnyire kisebb, vagy szinte 0 erőforrást igénylő konténerek. Viszont több erőforrást igénylő konténerek futtatása mennyire lehetséges (pl Minecraft játékszerver futtatása)? A QuickConnect-en keresztül elérhetőek olyan portok is, amit a docker kontéreke hostolnak?

Nem tudom, hogy praktikuság szempontjából családi videókat / fényképet, hogyan célszerű tárolni. Gondolok itt arra, hogy a régebbi felvételeket akár egy külső merevlemezen tárolni (természetesen redundánsan ebben az esetben is) és ha szükséges, akkor USB3 porton keresztül rácsatlakoztatni a NAS-ra. Ennek hátránya, hogyha a külső merevlemez nincs rácsatolva a NAS-ra, akkor távolról a tartalmuk nem elérhetőek. Viszont, ha több fiókos NAS-ban (4+) gondolkodnék, akkor a nagyon ritkán használt tartalmak elérhetővé válnak, cserébe a többfiókos NAS többet fogyasztana és többe is kerülne, illetve az adatok sérülékenyebbé válhatnának (hacker támadás, áramingadozás, stb.).

A fent említett igényeknek egy DS916+ 8GB meg-e felelne? Vagy esetleg egy másik modell lenne ajánlott?

Active Directory szerverként tud üzemelni a NAS? Gondolom, ha igen akkor az AD távolról elérése már tűzfal / vpn kérdése.

A Forgalmazók menüpontban található információk mennyire frissek? Egy két linkre kattintva 404-es oldalak jönnek be:

- https://www.icentre.hu/categories.php?c ... k/Synology
- http://www.istyle.eu/hu/catalogsearch/r ... q=Synology
- http://www.rufusz.hu/taxonomy/term/979%2C410?sortby=10 (bár a keresőnk keresztül megtaláltam a Synology termékeket)

Illetve (moderálva)-t nem találtam a forgalmazók között, viszont árulnak Synology NAS termékeket regisztrációs kártyával. Ezzek hivatalos kártyák? Nem az ár miatt kérdezem, mert pl ugyan az a termék drágább náluk, mint a (moderálva)-nél, aki viszont szerepel a forgalmazók között, hanem mert a boltjuk könnyebben elérhető számomra.

Segítségét előre is köszönöm,
Vince
vincekovacs

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.09. 12:04

doktorovics írta:...Ebben kérnék lehetőleg leírást, vagy segítséget!

Ez már nem ebbe a topikba való kérés. Bármely új Synology pont azt tudja a biztonság terén, mint a DS115j-d. Ha van Synology-d, kérdezz a megfelelő topikban, bent a fórumban!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: doktorovics » 2017.08.09. 10:11

Szia.

Van már egy ilyen eszközöm.
DS115j ami nagyon fontos lenne, hogy semmilyen módon ne lehessen se látni, se elérni ezt az eszközt, csak úgy, hogy a programjába belelépek felhasználónévvel, és jelszóval. Miért is kell ez?
Adott egy szerver amin vannak adatok. Ezekről akarok biztonsági másolatot csinálni, de, ha valaki illetéktelen belép a szerverre és látja a biztonsági mentést akár csatolt mappaként akár máshogy, és rendszergazdai joggal van törölni tujda. Lényeg lenne, hogy az eszköz belső menüjében tudjam megcsinálni a mentést, úgy, hogy a szerveren a megosztott mappákat betallózom, és ütemezett feladatként napi mentésként elindíja, mondjuk hajnali 1-kor. Ezen file-okat, csak a program menüjében lehessen látni, a cloud station bejelentkezéssel. Ami még fontos, hogy jelszót, és felhasználónevet MINDEN esetben kérjen!!! Ebben kérnék lehetőleg leírást, vagy segítséget!
doktorovics

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.08.09. 08:42

Nem kötelező bekapcsolni a fájlmegosztást. Ekkor a DSM felületén tudod elérni a fájlokat böngészővel, illetve a Synology mobill appokkal. IP-címeket lehet kizárni mondjuk 3 sikertelen belépési kísérlet után, MAC Address.t nem. Emailt nagyon sok mindenről tud küldeni. ITT ki tudsz próbálni egy Symology-t.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: doktorovics » 2017.08.09. 08:24

Sziasztok.

Kérdés:

Adott egy informatikai hálózat – kicsiben gondolkodok még egyenlőre – ahol van 2db központi szerver + 45db kliensgép.
A külső támadás elleni védelem miatt szeretnék egy olyan hálózati adatmentő eszközt betenni.
A két szerveren vannak megosztott mappák amiket szeretném ezen eszköz belső menüjében betallózni és napi mentésként átmásolni a nas-ban lévő hdd-re.
Ami nagyon fontos! Ezen eszközön lévő adatokat nem osztanám tovább, csak és kizárólag úgy lehetne őket elérni, ha kibontom a nas-ból a hdd-t, vagy a nas belső menüjébe belelépve kimentem egy külső HDD-re.
A nas-t lehet-e úgy konfigurálni, hogy 3 hibás jelszó után kizárólag egy master jelszóval lehet belépni, valamint email kliens szolgáltatás beállítása lehetséges-e a hibákról, külső illetéktelen próbálkozásról, és a sikeresen végbement folyamatokról.

A lényeg, ha ezen eszköz belső menüjében lementett adatokat, kizárólag IP-címen keresztül lehessen elérni, egy adott mac című, belső hálózaton lévő számítógép segítségével, máshogy nem!
doktorovics

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!