Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: tarcsizoli » 2020.12.04. 12:47

Pippin írta:... Akkor már a DS220j árából a DS118-at mondanám inkább ha DS220+ elérhetetlen, mert 1 fiókos Intel procis modell sajnos nincs.

Köszönöm szépen.
tarcsizoli

HozzászólásSzerző: Pippin » 2020.12.03. 10:12

A nagy és hosszú távú előrelépés a DS220+ lenne de ez az ára miatt ezek szerint kiesik (most BF alkalmával volt 120e 3 év garival).
A DS112j-hez képest minden előrelépés lesz!
Ha a 4k-t csak megosztania kell és nem transzkódolni, akkor elég a Junior modell most is.
De mivel megmarad a régi backupnak (jó lenne földrajzilag máshova tenni) és, hogy 2TB HDD elég most, így a 2 helyet annyira nem erőltetném.
Akkor már a DS220j árából a DS118-at mondanám inkább ha DS220+ elérhetetlen, mert 1 fiókos Intel procis modell sajnos nincs.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: tarcsizoli » 2020.12.02. 17:11

Sziasztok!

Szükség volna a segítségetekre, kérem, hogy javasoljatok részemre.
Sokat vissza olvastam, de már elég sok modell jött ment azok közül, nem szeretnék kevesebb garanciát.

Szeretnék újítani, mert az első és jelenlegi DS112j már kicsinál a lassúságával. Nem mai darab.
Szolgál rendületlenül, szeretem. Sosem volt gyors, sajnos fogalmam sem volt anno mikor megvettem milyet kellene vennem csak hogy Synologynak kellett lennie, persze nem voltam eleresztve sem. De kattintás után 10-20 mp-t várni hogy történjen valami, valljuk be nem a mai rohanó világra való.
Jelenleg egy Friss IronWolf van benn 2TB. De van egy 2 évet futott WD red-is mostmár mint tartalék.
Talán backup NAS-nak használom majd.

Amire használnám:
- fájl tárolás ( doksik, fényképek, minden ami manapság összejön )
- PC-k backup
- Telefon mentések
- Torrent ( heti 4-5 max )
- fájl megosztás ( LAN; internet )
- Windowsban felvenni hálózati meghajtóként megosztott mappákat
- 4K letöltött filmek TV-re, laptopra streamelése
- Gondolkodom a VPN-en ( nagyobb (???) biztonság távoli elérésnél)
- 1-2 IP kamera időszakos rögzítése ( de ez egyáltalán nem biztos )

A hálózat gigabites itthon.
Szeretnék 2 lemezesre váltani, de eléggé keskeny a buksztárca.
Így 1 és kétlemezes is a képbe került: DS118; DS220j
A j sorozattal nem szeretném megégetni magam hogy lassú. Hasonló élményt szeretnék, mint egy átlagos PC-n, hogy "ahova kattintok oda lép". Mert a mostani menüjében lépkedni egy örökké valóság és a kicsivel jobb teljesítménynél jobbat szeretnék.

Köszönöm előre is.
tarcsizoli

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.11.19. 19:18

HIJ írta:Ma vettem egy új DS920+ -t a (moderálva)-tól. Sajnos csak a beüzemelésnél néztem rá a számlára, hogy csak egy év garit adtak rá...

Ehhez a NAS-hoz vélhetően semmi köze a hazai hivatalos Synology-kereskedőknek, így nekünk se. Nálunk ITT, a Synology oldalán meg ITT láthatod a hivatalos partnereket. Ahol Te vásároltál, az egyik listán sem szerepel, így bizonyosan nem kaptál hozzá a disztribútorhoz (azaz hazai szervizhez) tartozó garanciajegyet, és nem kaphattál 4 év garanciát sem. Gondolom a kereskedő saját garancialevelét kaptad, így hazai garanciád sem lesz, ha esetleg az adott bolt megszűnik.
Biztosan nem kaptál az oldalunkhoz hozzáférést biztosító regisztrációs kártyát sem, így nem olvashatod a Terméktámogatás oldalunk cikkeit, de a fórumhoz sem férsz hozzá, ezért csak a vásárlás előtti kérdéseknél tudtál most is posztolni.
Én nem tudom, miért nem hivatalos kereskedőtől, 4 (nem 3) év haza garanciával, terméktámogatással vásárolsz, és főleg, miért csak otthon veszed észre, hogy 1 év garanciát kaptál. Fura, mert az oldalunkat azonnal megtaláltad, még a vásárlás napján, így láthattad volna eddig is, hogy érdemes figyelni, hol vásárolsz. Sajnálom, de mi nem tudunk segíteni, sem a garancia, sem a későbbi használat során.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: HIJ » 2020.11.19. 18:52

Sziasztok!

Ma vettem egy új DS920+ -t a (moderálva)-tól. Sajnos csak a beüzemelésnél néztem rá a számlára, hogy csak egy év garit adtak rá. Létezik, hogy ha a gyártó 3 évet ad, akkor a bolt csak a kötelező egyet? Vagyis kérdésem, hogy ettől még 3 éve van rá serial szerint? Mert sajnos nem láttam a Synologynál warranty check -et...

Az a baj, hogy céges számlára vettem, de szívem szerint visszaküldeném. Persze ilyenkor sajnos csak rajtuk múlik, hogy visszaveszik-e :(
HIJ

HozzászólásSzerző: aspius » 2020.10.07. 10:19

Pippin írta:
aspius írta:A 3. megoldassál kapcsolatban kérdeznem, hogy ebben a DS120j-vel használható-e egyáltalán.

Amennyiben egyedül van minden probléma nélkül.

Koszi!
aspius
aspius

HozzászólásSzerző: Pippin » 2020.10.07. 09:56

aspius írta:A 3. megoldassál kapcsolatban kérdeznem, hogy ebben a DS120j-vel használható-e egyáltalán.

Amennyiben egyedül van minden probléma nélkül.
Pippin

HozzászólásSzerző: aspius » 2020.10.07. 09:36

Sziasztok!

A problémás WD RED EFAX széria miatt: https://synology-forum.hu/?oldal=cikk&id=148, felszabadult 1 db 6TB os WD RED HDD (korábban egy DS415playben használtam), amely mar nem támogatott a synology által.

3 opciót latok magam előtt, hogyan tudnám hasznát venni a "renegát" meghajtónak:
1. eladom
2. HDD dokkolóval használom tovább
3. 1 lemezes synology NAS-ba teszem bele, talán egy DS 120j

A 3. megoldassál kapcsolatban kérdeznem, hogy ebben a DS120j-vel használható-e egyáltalán. (a synology oldalán egyértelműen jelzik, hogy nem kompatibilis a lemez a NAS -al, a 415playre is ezt hozta, de azzal 10 hónapom keresztül különösebb probléma nélkül használtam, legalábbis nem vettem eszre semmit).
A lejatszo.hu oldalán megtaláltam a nevezett NAS-t ott viszont a választható kedvezményes termékek között ott van az EFAX-os 6 TB-s lemez is.

aspius
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aspius 2020.10.15. 15:31-kor.
aspius

HozzászólásSzerző: Pippin » 2020.08.25. 12:32

szabi86 írta:...Illetve két lemez esetén számít, hogy SHR-t vagy RAID-et használok?

Itt mivel nem lesz később bővítve jó a sima RAID is, de SHR-t mondanék, ki tudja, mit hoz a jövő.
Igen, a RAID mellett extra mentés felhőbe vagy családtag távoli NAS eszközére (esetleg a hálózaton belül asztali gépre, de jobb földrajzilag távol) érdemes még a fontos dolgokról. A RAID nem véd pl. lakástűz és lopás ellen...
Pippin

HozzászólásSzerző: szabi86 » 2020.08.25. 11:04

Gandalf írta:
szabi86 írta:...Annyira nem vagyok otthon a témában, de azt olvastam, hogy ha transzkódolásra van szükség...

Az okostévék lejátszója számára nem lehet (de nem is kell) transzkódolni, javaslom EZEN cikkünket a témában.
A WD Purple NVR-ekbe (hálózati videórögzítő) készült, nem NAS-ba. A NAS-ba a Red való, ha már WD (de inkább Seagate-et javasolnék mostanában). A Red jobb RAID-es környezetbe, mint a Purple, drágább is. RAID0 hiba lenne, mert semmi előnye, csak hátránya egy otthoni NAS-ban.

Köszönöm a segítséget. Végül úgy döntöttem, hogy egy DS218Play-t veszek, mellé 2db 3TB-os Seagate IronWolf-ot.
Ami kérdés még számomra, hogy érdemes-e a RAID1 mellett még külön backup-ot készíteni a fontos fájlokról, és ha igen, mi erre a legjobb megoldás?
Illetve két lemez esetén számít, hogy SHR-t vagy RAID-et használok?
szabi86

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!