Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: HIJ » 2020.11.19. 18:52

Sziasztok!

Ma vettem egy új DS920+ -t a (moderálva)-tól. Sajnos csak a beüzemelésnél néztem rá a számlára, hogy csak egy év garit adtak rá. Létezik, hogy ha a gyártó 3 évet ad, akkor a bolt csak a kötelező egyet? Vagyis kérdésem, hogy ettől még 3 éve van rá serial szerint? Mert sajnos nem láttam a Synologynál warranty check -et...

Az a baj, hogy céges számlára vettem, de szívem szerint visszaküldeném. Persze ilyenkor sajnos csak rajtuk múlik, hogy visszaveszik-e :(
HIJ

HozzászólásSzerző: aspius » 2020.10.07. 10:19

Pippin írta:
aspius írta:A 3. megoldassál kapcsolatban kérdeznem, hogy ebben a DS120j-vel használható-e egyáltalán.

Amennyiben egyedül van minden probléma nélkül.

Koszi!
aspius
aspius

HozzászólásSzerző: Pippin » 2020.10.07. 09:56

aspius írta:A 3. megoldassál kapcsolatban kérdeznem, hogy ebben a DS120j-vel használható-e egyáltalán.

Amennyiben egyedül van minden probléma nélkül.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: aspius » 2020.10.07. 09:36

Sziasztok!

A problémás WD RED EFAX széria miatt: https://synology-forum.hu/?oldal=cikk&id=148, felszabadult 1 db 6TB os WD RED HDD (korábban egy DS415playben használtam), amely mar nem támogatott a synology által.

3 opciót latok magam előtt, hogyan tudnám hasznát venni a "renegát" meghajtónak:
1. eladom
2. HDD dokkolóval használom tovább
3. 1 lemezes synology NAS-ba teszem bele, talán egy DS 120j

A 3. megoldassál kapcsolatban kérdeznem, hogy ebben a DS120j-vel használható-e egyáltalán. (a synology oldalán egyértelműen jelzik, hogy nem kompatibilis a lemez a NAS -al, a 415playre is ezt hozta, de azzal 10 hónapom keresztül különösebb probléma nélkül használtam, legalábbis nem vettem eszre semmit).
A lejatszo.hu oldalán megtaláltam a nevezett NAS-t ott viszont a választható kedvezményes termékek között ott van az EFAX-os 6 TB-s lemez is.

aspius
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aspius 2020.10.15. 15:31-kor.
aspius

HozzászólásSzerző: Pippin » 2020.08.25. 12:32

szabi86 írta:...Illetve két lemez esetén számít, hogy SHR-t vagy RAID-et használok?

Itt mivel nem lesz később bővítve jó a sima RAID is, de SHR-t mondanék, ki tudja, mit hoz a jövő.
Igen, a RAID mellett extra mentés felhőbe vagy családtag távoli NAS eszközére (esetleg a hálózaton belül asztali gépre, de jobb földrajzilag távol) érdemes még a fontos dolgokról. A RAID nem véd pl. lakástűz és lopás ellen...
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: szabi86 » 2020.08.25. 11:04

Gandalf írta:
szabi86 írta:...Annyira nem vagyok otthon a témában, de azt olvastam, hogy ha transzkódolásra van szükség...

Az okostévék lejátszója számára nem lehet (de nem is kell) transzkódolni, javaslom EZEN cikkünket a témában.
A WD Purple NVR-ekbe (hálózati videórögzítő) készült, nem NAS-ba. A NAS-ba a Red való, ha már WD (de inkább Seagate-et javasolnék mostanában). A Red jobb RAID-es környezetbe, mint a Purple, drágább is. RAID0 hiba lenne, mert semmi előnye, csak hátránya egy otthoni NAS-ban.

Köszönöm a segítséget. Végül úgy döntöttem, hogy egy DS218Play-t veszek, mellé 2db 3TB-os Seagate IronWolf-ot.
Ami kérdés még számomra, hogy érdemes-e a RAID1 mellett még külön backup-ot készíteni a fontos fájlokról, és ha igen, mi erre a legjobb megoldás?
Illetve két lemez esetén számít, hogy SHR-t vagy RAID-et használok?
szabi86

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.08.25. 07:48

szabi86 írta:...Annyira nem vagyok otthon a témában, de azt olvastam, hogy ha transzkódolásra van szükség...

Az okostévék lejátszója számára nem lehet (de nem is kell) transzkódolni, javaslom EZEN cikkünket a témában.
A WD Purple NVR-ekbe (hálózati videórögzítő) készült, nem NAS-ba. A NAS-ba a Red való, ha már WD (de inkább Seagate-et javasolnék mostanában). A Red jobb RAID-es környezetbe, mint a Purple, drágább is. RAID0 hiba lenne, mert semmi előnye, csak hátránya egy otthoni NAS-ban.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: szabi86 » 2020.08.24. 15:34

Gandalf írta:
szabi86 írta:...Vagy nincs igazam?

Szerintem nincs. Nem olvashattál sehol olyat, hogy a NAS-nak különösebb memória kellene ahhoz, hogy a Media Center alkalmazás DLNA-n (mert az okostévék csak így érik el a fájlokat, sajnos – vagy épp szerencsére a médialejátszók gyártói számára) elérhetővé tegye a TV számára a filmet. A NAS nem csinál kb. semmit a filmmel ilyenkor.

Annyira nem vagyok otthon a témában, de azt olvastam, hogy ha transzkódolásra van szükség, akkor lehet ez probléma, de nem tervezek 4k-s tartalmat mobilon nézni, a tv pedig tudja a h265-ös kódolást. Akkor lehet hallgatok rád és tényleg egy másik modellt választok.

A HDD-kel kapcsolatban lenne még kérdésem. Azt olvastam, hogy a kamera felvételének rögzítéséhez másfajta hdd-t célszerű használni (pl WD purple), mint pl általános célra. Ezért gondoltam, hogy nem raknám raid-be, és két más típusú hdd-t vennék. Az alapján amit írtál, az lenne a jobb megoldás, ha vennék inkább pl két WD red-et és azt tegyem raid1-be? Vagy esetleg jó megoldás lehet a raid0-ba és időnként készítek backupot valahová?
szabi86

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.08.24. 14:47

szabi86 írta:...Vagy nincs igazam?

Szerintem nincs. Nem olvashattál sehol olyat, hogy a NAS-nak különösebb memória kellene ahhoz, hogy a Media Center alkalmazás DLNA-n (mert az okostévék csak így érik el a fájlokat, sajnos – vagy épp szerencsére a médialejátszók gyártói számára) elérhetővé tegye a TV számára a filmet. A NAS nem csinál kb. semmit a filmmel ilyenkor. Ha megnézed a DS220j adatlapját, azt látod, hogy minden más alap szolgáltatás futtatása mellett még akár 12 kameráról is tud rögzíteni. 4K felbontás mellett összesen 40 fps-t, azaz 3 darab 4K-s kameráról (nem igen kell ilyen felbontás otthonra általában) másodpercenként 13 képkocka sebességgel (ez is több, mint ami egy biztonsági kameránál szükséges) rögzíthetsz – még filmnézés közben is.
Örülök, ha erősebb NAS-t veszel, mert azt biztosan később növöd majd ki. De nagyon sok programot kell majd egyszerre futtatni az alap alkalmazásokon túl, hogy a memória fontos legyen. Lehet, évek múlva sem a memória hiánya miatt cseréled majd le. Szóval vegyél minél erősebb NAS-t, de ha be kell osztani a pénzt, akkor szerintem inkább a RAID1-re áldozzál elsősorban! A nagyobb lemezeket lehet még a következő NAS-osban is tudod használni. Nem költenék már 1 TB-osakra, azokat soha nem tudod majd később eladni, és biztosan nem használnék külső lemezt biztonsági mentésre, ha már van egy RAID-es NAS-om.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: szabi86 » 2020.08.24. 14:32

Gandalf írta:
szabi86 írta:...Megvalósítható ez így, illetve mennyire logikus megoldás?

Én nem tartom logikusnak, hogy 3 lemeznyi pénzt költesz, és külső HDD-re kell mentegetned, áramot és időt fordítva erre. Inkább vennék 2, de nagyobb kapacitású lemezt, és RAID1-et használnék. A DS218 egyébként bőven elég erre, amit írtál, de még akár a DS218play, DS220j is, a megspórolt pénz meg a nagyobb lemezekre mehetne.

Azért gondoltam a DS218-ra, mert abban 2GB memória van, és szükség lehet rá, ha 4k-s tartalmat akarok nézni róla a tv-n, és mellette még a kamerák is rögzítenek. Vagy nincs igazam?
szabi86

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!