Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.08.24. 14:14

szabi86 írta:...Megvalósítható ez így, illetve mennyire logikus megoldás?

Én nem tartom logikusnak, hogy 3 lemeznyi pénzt költesz, és külső HDD-re kell mentegetned, áramot és időt fordítva erre. Inkább vennék 2, de nagyobb kapacitású lemezt, és RAID1-et használnék. A DS218 egyébként bőven elég erre, amit írtál, de még akár a DS218play, DS220j is, a megspórolt pénz meg a nagyobb lemezekre mehetne.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: szabi86 » 2020.08.24. 12:52

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni NAS vásárláshoz:

Két dolog miatt lenne szükségem rá:
1. 4k-s filmeket szeretnék róla nézni tv-n (torrentről letöltve), illetve képeket, videókat tárolni.
2. 3 db biztonsági kamera felvételét tárolni

Egy Synology DS218-at néztem ki erre a célra. A HDD-ket nem tenném RAID-be. Az egyik egy WD Red lenne, arra menne a média tartalom, a másik pedig egy WD purple, arra a kamerák felvétele.

Másrészt szeretnék időnként biztonsági mentést készíteni a médiás HDD tartalmáról időnként (saját képek és videók, kb 1 TB), erre vennék egy kevésbé minőségibb HDD-t. Ezt az USB Copy funkció segítségével tenném meg.

Az internetem 1 gigabites. Megvalósítható ez így, illetve mennyire logikus megoldás?
A teljesítményét tekintve pedig, elég hozzá a DS218?

Köszönöm!
szabi86

HozzászólásSzerző: Lajoska » 2020.08.10. 09:25

Köszönöm a választ!
Megfontolom az olcsóbb változatokat is, de valószínű hogy marad a DS220+.
A belső fórumon jövök majd a többi kérdéssel!
Lajoska

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.08.06. 11:23

1. Tehát ha jól értem, 2-lemezes elég lenne.
2. A 6–7 kamera miatt a DS220j-t nem javasolnám (bár elméletileg 12 kameráig az is menne), DS218play-től kezdve bármelyik megfelelő. Ha a mozgáselemzést a kamera végezné, akkor a DS220j is mehet esetleg.
3. Attól függ, milyen gyors az interneted feltöltési sebessége, de vélhetőleg bármelyik jelenlegi 2-lemezes gyorsabb, mint a feltöltésed.
4. OK, ha árban belefér egy 220+ is, akkor remek! Minél drágábbat veszel, annál később növöd majd ki. Vélhetőleg 1–2 évig még a legkisebbet sem használnád ki teljesen (főleg, ha ez lesz az első Synology-d), de 5–6 év múlva már számít a sebessége, esetleges bővíthetősége (plusz RAM). DS218+ már nem létezik (illetve 2 évvel kevesebb ideig van hozzá támogatás), ezen kár gondolkozni, a DS220+ váltotta.
+1. Másik Synology-ba berakva gond nélkül működik a rendszert úgy, mint előtte, minden a lemezeken van.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Lajoska » 2020.08.06. 10:41

Sziasztok!

Első NAS vásárlásához szeretnék tanácsot kérni Tőletek.
Otthoni felhasználásról van szó, a NAS fő feladatai ezek lennének:
1.: Raid 1-es adattárolás. Családi fényképek, videók, munkával kapcsolatos anyagok. Másodsorban filmek, mesék tárolása, lejátszása.
2. Videomegfigyelő rendszer felvételeinek kezelése, tárolása. Két kamerával kezdenék, majd további licencek vásárlásával folyamatosan bővíteném kb. 6-7 kameráig.
3. A tárolt adatok távoli elérése, a file-ok megosztása más felhasználókkal Interneten keresztül.
4. Telefonok szinkronizálása

Cat5e kábellel van kiépítve a hálózat a házunkban (a házon belüli végpontok és a kamerák is).
2x6-8 Tbyte HDD-re gondoltam.
Nem szeretnék 1-2 év múlva új NAS-t vásárolni, ezért inkább egy kicsit jobbat vennék mint ami pillanatnyilag szükséges.
A DS218+ megfelelőnek tűnt, de helyette már inkább az utód DS220+ -t választanám.
Mit gondoltok?

És még 1 laikus kérdés.
Ha nem egy HDD hibásodik meg, hanem a NAS meghajtó, akkor az adatok hogyan állíthatók helyre? Másik Synology NAS meghajtóba berakva a HDD-ket az adatok elérhetők?

Előre is köszönöm a segítséget!
Lajoska

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.02.19. 11:27

masterdj írta:...Az érdekellne mert néztem valóban olcsóbb azoknál a partnereknél amit javasoltak...

Nem pontosan értem minden szavadat, de próbálok válaszolni. Ha megteheted anyagilag, akkor jó választás, bizonyosan a DS718+-t fogod legkésőbb kinőni. Viszont otthon szerintem még pár évig nem fogod tudni kihasználni a teljesítményét.
Linkeltem korábban a kiemelt partnereinket már, most megint megtettem, illetve megtalálod itt az oldalon fent a „Hol kapható?” menüben is őket. Tőlük bizonyosan csak olyan Synology-t vehetsz – ahogy írtam korábban is –, amely legális úton került az országba, és a garanciát a hazai Synology disztribútor biztosítja, nem pl. egy webáruház, amely akár holnap megszűnhet. A regisztrációs kártya ehhez a fórumhoz ad hozzáférést (pénzért nem vehetsz ilyet), mert jelenleg csak itt, a vásárlás előtt állók topikjában tudsz kérdezni, csak a vásárlás segítő kérdést. Ha lesz hozzáférésed, akkor mind a 2079 témához és 22 355 hozzászóláshoz hozzá fogsz férni. Illetve Terméktámogatás oldalunk legtöbb leírását jelenleg nem láthatod (csak a címüket), mert nincs regisztrációs kártyád, ami azokhoz is adna hozzáférést. De fent a menüben külön menüpont szól a Regisztrációs kártyáról, kérlek, olvasd el!
Ha a fentebb linkelt partnerek árához képest számottevően olcsóbban látsz idehaza Synology-t, biztos lehetsz benne, hogy nem legális úton lett az ára annyi, amennyi épp, mert csodák nincsenek, csak „bátor” kereskedők. Ilyen forrásból bizonyosan nem kapsz az oldalunkhoz regisztrációs kártyát (tehát nem jár a termékhez ez a magyar nyelvű támogatás, amit nálunk találsz), és bizonyosan az adott bolt saját garancialevelét kapod (sokszor még kevesebb garanciális idővel is, mint a gyártói), nem az importőrét, ami nem egy életbiztosítás. Ebben az esetben az eladó esélytelen, hogy segíteni Neked később bármilyen kérdésben, hiszen ő sem ért hozzá, így csak az angol közösségi fórumon fordulhatsz más felhasználókhoz (mert a Synology nem igen válaszol ott, csak a felhasználók egymásnak).
Szünetmentes tápegységről sokat olvashatsz majd a fórumban, ha lesz hozzáférésed, de a Synology.hu-n most is látod, mely típusokkal tesztelte a gyártó a kommunikációt.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: masterdj » 2020.02.19. 11:06

Akkor úgy veszem észre ha hosszú távra gondolkodom ami hardveres is stabil maradjon akkor célszerübb lenne egy SYNOLOGY DiskStation DS718+ vásárolni. Az érdekellne mert néztem valóban olcsóbb azoknál a partnereknél amit javasoltak. Az érdekelne a regisztrációs kártyit kapok tőlük? vagy azt külön vennem kell hozzá? Illetve azt ,hogy aktiválom be és mire jogosit majd fel ? Amin még töprengtem ehhez a tipushoz szükséges vagy célszerü egy szünetmentest vásáorlni mellé? ha igen akkor melyik lenne a megfelelő ?
masterdj

HozzászólásSzerző: Elrond » 2020.02.18. 19:09

Nem kötelező a Raid 1 használata, de ha már lesz egy NAS-od, akkor érdemes kihasználni a lehetőségeit. És akkor így az érzékeny, fontos adatok is biztonságban lesznek.
Igen az a legjobb, ha mindkettő lemez ugyanakkora méretű.
A NAS folyamatosan ellenőrzi az állapotukat, és szól amikor valamelyikkel gond van. Ha olyan modellt választasz amelyik tudja a hot-swap funkciót, akkor a rossz lemez cseréjekor le sem kell állítani a NAS-t, ha nem tudja ezt, akkor annyi a különbség, hogy leállítod, lemezt kicseréled, újra bekapcsolod és elindulhat az új lemez beépítése a kötetbe.
Ha már nem kapni majd azt a típusú lemezt, akkor elég ha azonos kapacitásút veszel, vagy ha nagyobbat választasz, pl. 4 TB helyett 6 TB-osat teszel be, és idővel a másik 4 TB-osat is lecseréled 6-osra, akkor máris van plusz 2 TB hasznos tárterületed.
Synology.hu adminisztrátor
Elrond

HozzászólásSzerző: masterdj » 2020.02.18. 17:25

Gandalf írta:
masterdj írta:...De ha a RAID-et még sem venném igénybe mert a képeket ilyesmit küldő merevlemezre menteném le...

Azért vesz az ember NAS-t, hogy ne kelljen végre külső lemezekkel bohóckodnia... De Te tudod. Természetesen NEM TUDOD megnézni egy másik számítógép (jelen esetben a NAS) lemezének kondícióját hálózaton keresztül. De van SMART teszt a NAS-ban, azt lehet időzítve, rendszeresen is futtatni. De ez nem óv meg a fájlrendszer sérüléseitől, és számos lemezhalált sem jelez előre.

Értelek akkor csak a RAID1-et javaslod ? És akkor 2 ugyan olyan merevlemezt kell venni bele ? És ha valamikor egy egyik tönkre megy azt nekem majd ki jelzi ? veszek egymásikat amit menet közben is ki cserélhetek és igy garantálja nekem a 100% veszteségmetnést? Csak az a kérdés ha ez mondjuk 5-6 év múlva következik be de már nem lehet azt a terméket kapni akkor elég ha a tárkapacitásuk azonos ???
masterdj

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.02.18. 14:10

masterdj írta:...De ha a RAID-et még sem venném igénybe mert a képeket ilyesmit küldő merevlemezre menteném le...

Azért vesz az ember NAS-t, hogy ne kelljen végre külső lemezekkel bohóckodnia... De Te tudod. Természetesen NEM TUDOD megnézni egy másik számítógép (jelen esetben a NAS) lemezének kondícióját hálózaton keresztül. De van SMART teszt a NAS-ban, azt lehet időzítve, rendszeresen is futtatni. De ez nem óv meg a fájlrendszer sérüléseitől, és számos lemezhalált sem jelez előre.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!