NAS Irodai célokra: file,mail,hálózati backup

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: NAS Irodai célokra: file,mail,hálózati backup

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.01.23. 11:11

A Synology-féle levelezőszerver nem tud minden olyan funkciót, amit az Exchange (szerintem, de nem ismerem az Exchange-t). A Zarafa-hoz sem tudom, hogy kell a linkelt csomag, de ha igen, hát telepíted egy kattintással. Ahogy látom, nem kell kliens hozzá, webes felületen éred el.
Igen, „Hálózati biztonsági mentés”-nek hívjuk, amit keresel. Synology Hybrid RAID: ez két lemez esetén RAID1-et, tükrözést jelent azzal a lehetőséggel, hogy később RAID5/6-tá alakítható. Tehát ha tönkremegy a NAS-od, és nincs a közeledben egy másik (miért nincs?), amibe a lemezeket átrakhatnád, akkor számítógéppel olvashatóak az EXT4 formátumú lemezek. Linux alatt natívan, Windows és Mac OS X alatt driver segítségével.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: tevenin » 2014.01.23. 10:31

Először is köszönöm a gyors választ!
Kezd összeállni a kép :) ,konkrétan én se az exchange NAS-re való telepítésére gondoltam, azt hittem hogy http://www.synology.com/hu-hu/dsm/business_application_mail_service#dsm_spec_applied_model_dialog venné át az exchange szerepét, de az említett Zarafa lesz számomra a megoldás. A Zarafa futtatásához szükségem lesz valamilyen tartomány kezelőre pl erre: http://www.synology.com/hu-hu/dsm/app_packages#DirectoryServer_cate ?
Vagy ezt úgy fogjam fel hogy a Zarafa használata esetén nem is lesz a felhasználó gépén szükségem semmi kliens programra mint pl az outlook hanem csak egy böngészőn keresztül érem el a levelezést,naptárat,címtárat?

Az átállás azt hiszem nem lesz probléma, egyedül az eddigi exchange fiókok tartalmának átvitele lesz kicsit trükkös.

A Time Backup akkor kiesik, ha jól értem akkor a két NAS között nekem ezt az úgynevezett "hálózati biztonsági mentés" alcím alatt leírtakat kell majd használnom: http://www.synology.com/hu-hu/dsm/business_data_backup_server_backup
Backup NAS-nek azt hiszem megfogadom a tanácsot, valóban elég egy DS213j.

Még egy olyan kérdés hogy ha Synology Hybrid Raid-be használnám a lemezeket, és beüt valami krak és lehal maga a NAS de a lemezek túlélik, akkor ezekről a lemezekről vissza lehet szedni az adatokat egy másik eszközben vagy ilyenkor ezt Hybrid tömböt más eszközben már tudom feléleszteni, és csak a Biztonsági mentésből szedhetem vissza az adatokat?
tevenin

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.01.22. 22:37

Microsoft programot Windowsra tudsz telepíteni, a Synology DSM-re természetesen nem. Exchange kompatibilis másolatról nem tudok, így ha ehhez ragaszkodsz, akkor nem fogja a NAS a levelezőszervert kiváltani. Ha szóba jöhet a váltás, akkor a Zarafa ingyenesen telepíthető a Synology-ra. Ez kb. mindazt tudja, mint az Exchange + Outlook páros – legalább is ezt állítja magáról. 2012 nyara óta elérhető a DSM alatt.
A Time Backup csak helyi mentésre való, nem hálózaton keresztülire, olyat nem tud. Viszont hálózati mentést, szinkronizálást csinálhatsz, de annak nem ez a neve. A hálózati (internetes) mentésnél nem igen van jelentősége, hogy milyen teljesítményű az adott NAS, az internet miatt mind túl gyors lesz szerintem. A DS214play túlzás, főleg mert nem használnád szerintem céges környezetben a videókódolást, így ennyi pénzért egy DS214+ inkább jó választás. De backup NAS-nak DS213j is bőven elég. A Time Backup jobok számának nincs jelentősége, ha nem ő csinálja, de ahogy írtam, ez a funkció hálózaton úgy sem működik. A Time Backup az Apple Time Machine-hoz hasonló, a NAS-on tárolt fájlok, könyvtárrendszer korábbi állapotait is rögzíti, így időben vissza lehet menni egy előző időpontra, és az annak megfelelő állapotot állítja vissza. Szerintem Neked nem ez kell, csak sima backup/biztonsági mentés.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

NAS Irodai célokra: file,mail,hálózati backup

HozzászólásSzerző: tevenin » 2014.01.22. 14:52

Üdvözlet!

Régi servereim helyére NAS-ek vásárlását tervezem a közel jövőben.
Adott egy irodai környezet:

1.Linuxos Samba file server, 20 felhasználó, különböző jogosultságú mappa eléréssel, külső SSH-s bejelentkezéssel, 500gb kb az adatmenyiség amit egy hardwares raid1 tömbön tárolok 2x2tb HDD, napi 1 backup a gépben lévő külön HDD-re + heti 1 backup külső HDD-re a géptől külön tárolva.

2.Windows 2003 server, tartomány vezérlő, MS Exchange levelező serverrel

Ezt a két gépet szeretném lecserélni 1 Synology NAS-re.
Elsőre a DS412+ néztem ki.
Kérdésem lenne hogy a file server funkciók nagyjából egyértelműek számomra hogy könnyedén megoldhatóak, ellenben a levelező szerver funkciói mennyire teljes körűek?
A DSM levelező szolgáltatással és kliens oldalon Outlook-al használnám, működni fog a naptár,naptár megosztás, címtár, címtár megosztás, feladatok, belső levelezés?
Eddig az exchange-hez kellett tartományvezérlő is, ebben az esetben ez hogy lenne? DSM-es tartomány integrációt kéne használnom?

Mentéssel kapcsolatban pedig arra gondoltam hogy egy külső helyszínen elhelyezett másik Synology NAS-re mentenék a DSM-es Time Backupal. Ez ilyen adatmennyiségnél (500gb) az én esetemben olyan 10 napot venne igénybe az első teljes mentés a feltöltés miatt. Ez nem okoz problémát, ha közben dolgozunk is rajta? Utána ahogy látom már tud verzió követést és így gyorsabb lenne az újabb mentések feltöltése.
Milyen eszközt vegyek a biztonsági mentéses NAS-nek? DS214play-re gondoltam vagy elég gyengébb is? Ahol lenne lehet 1-2 kamerát és minimális media server funkciót is ellátna. Ahogy látom a DS214play-nél a Time Backup maximális feladatszám 4, a DS412+-nél 8, ez az én esetemben jelent valami korlátozást? Ez az össz mentési feladatokra vonatkozik? Az időzítésre nem?

Előre is köszönöm a segítséget.
tevenin

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!