Hű, ez a kisebb merevlemezzel bővítés lehetetlensége számomra gond akkor. Tudom, nem ide tartozik, de azért remélem itt is megkérdezhetem, hogy jól gondolom-e, hogy ha az új NAS-ba berakom a két 6 TB-ost és az egyik 2 TB-os lemezt indításként, ezekből csinálok SHR-et, akkor utána tudok hozzáadni 4. lemeznek 2 TB-osat?
SHR esetén: A hozzáadni kívánt merevlemez kapacitásának egyenlőnek vagy nagyobbnak kell lennie a kötet vagy lemezcsoport legnagyobb merevlemezének kapacitásával, vagy egyenlőnek kell lennie a kötet vagy a lemezcsoport bármely merevlemezének kapacitásával. Ha például az SHR kötet három, egyenként 2 TB, 1,5 TB, és 1 TB méretű merevlemezből áll, akkor az új merevlemez kapacitásának legalább 2 TB-nak vagy 1,5 TB -tal, illetve 1 TB-tal megegyezőnek kell lennie.
Ebben az esetben a régi 410-esben csak 3 merevlemez maradna. Át tudom úgy is másolni az adatokat, működne egyáltalán a NAS?
A valós idejű transzkódolásra nincs szükségem, mert médialejátszón keresztül nézek filmeket, esetleg később lehetséges, hogy ha lesz másik tv, akkor ahhoz nem médialejátszó csatlakozna, hanem a NAS adná rá a képet. A NAS csak a háttértár szerepét tölti be filmek és zenék tekintetében. A play igazából a nagyobb kötetméret miatt kellene egyelőre. Az új NAS pedig azért, mert jó pár dolog nem telepíthető, nem futtatható a 410-esen, mert nem támogatja több alkalmazás az abban lévő processzort.
Az az igazság, hogy nem tudom kinőttem-e a 410-es teljesítményét.
Amit most használok a NAS-on, az nagyrészt torrent futtatás és filmek, zenék háttértára, Cloud Stationnal szinkronizálom a laptopon lévő kismillió fontos dokumentumot és páran biztonsági mentéseket helyeznek el rajta. Viszont használnám a Photo Stationt is, méghozzá rengeteg képpel és két telefonról is automatikus mentéssel.
Ráadásul ahogy olvastam, nagy valószínűséggel nem is tudnám simán betenni a 6 TB-os lemezt a régi NAS-ba és bővíteni a kötetet rajta, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy még a DSM 3 előtt lett létrehozva rajta a kötet, így ha minden igaz, csak több lépésben tudnám bővíteni a jelenlegit:
- először kénytelen lennék egy 6 TB-os lemezt berakni (az egyik 2 TB-os helyett), létrehozni egy második kötetet[/list]
- erre az új kötetre lementeni a NAS tartalmát
- a második 6 TB-os lemezt is betenni egy másik 2 TB-os helyett, majd ezekből (6TB + 2TB + 2TB) csinálni megint egy új kötetet
- erre a kötetre rámásolni a 6 TB-os egy lemezes kötetről az adatokat
- utána bővíteni a 6 TB-os lemezzel ezt a kötetet.
Hát ez csupán hetek kérdése lenne időben, és akkor még minden jól ment, ráadásul így sosem tudnék 4 x 6TB-os lemezzel kötetet csinálni a méretkorlát miatt.
Tehát nem csak a DS410 teljesítményének kinövése miatt gondolkozom új NAS-ban.
Szerk: Ja még annyi, hogy szeretném kiváltani az összes ingyenes felhőszolgáltatást és megúszni, hogy fizetősre kelljen váltanom. Így a 2 NAS-sal már lehetőségem lenne mondjuk a 410-esre menteni a legfontosabb adatokat ha esetleg a másikkal történne valami katasztrófa és 2 lemez egyszerre menne tönkre benne!