Asterisk-et melyik tud? + pár kérdés...

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Asterisk-et melyik tud? + pár kérdés...

HozzászólásSzerző: teecee » 2013.01.10. 12:37

Jah, még egy kérdés, de erre borítékolom az IGEN választ: menetközbeni méretnövelést (RAID expansion RAID5 vagy RAID6 esetében tudnak-e a NAS-ok 1812-től felfelé). Egyrészt ha beletolok még 1 vinyót akkor 20Tb-ot ne kelljen másolgatni, másrészt meg ha a 2Tb-os vinyókat egyenként kicserélgetem 3Tb-osra, akkor ha mind 3Tb-os, akkor tudok-e nagyobb kötetet varázsolni belőle?
(Egy 10 hotswap-fiókos Intel szerver van most, annak - illetve az Intel RAIDkártyának - nem okozott gondot...)

Köszi!
teecee

HozzászólásSzerző: teecee » 2013.01.10. 11:02

Gandalf írta:A nagyobb (XS, XS+) modellek 10 Gbites hálózati kártyával képesek arra

Ahha... És ha költségtakarékossági szempontok miatt vennénk 1db Synology DiskStation DS3612xs, illetve 1db 1812+ NAS-t, akkor az XS-ről teljes automata mentést tudunk csinálni? Ezalatt azt értem, hogy bizonyára van a Synology-eszközök teljes mentés egyik NAS-ról a másikra. (Van? Valahol azt olvastam talán épp Tőled, hogy egyformák, max sebességben térnek el.) Ha az DS3612xs-ről készítek ilyen mentést a 1812+-ra, és az xs földobja a talpát, akkor a 1812 ugyanúgy fog működni? (mármint az utolsó szinkronizáláskori: adatok rajta lesznek, akkori MySQL rekordok lesznek, azok a felhasználók lesznek és amiket beállítottam alkalmazások azok az akkor beállítást fogják magukénak tudni?)
Ha nem: létezik olyan a webes felületen, hogy az összes beállítást egy mozdulattal le tudom menteni? És megy-e másfajta Synology-eszközön?

Köszi ezt is! :)
teecee

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.01.09. 13:19

teecee írta:Amúgy Te melyik forgalmazó vagy?

Az adminok a magyar disztribútor alkalmazottai, nem egy-egy forgalmazóé. A Synology-k (is) csak NAS-ként használhatóak, azaz csak hálózati háttértárként. iSCSI LUN hozható rajtuk létre, de ugye az is hálózaton keresztül lesz kezelve. A nagyobb (XS, XS+) modellek 10 Gbites hálózati kártyával képesek arra, hogy a gigabitnél jóval nagyobb sebességet nyújtsanak egy gép és a NAS között. Ez az oldal megadja a választ a másik kérdésedre (Windows Domain) remélhetőleg: link...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: teecee » 2013.01.09. 12:15

Gandalf írta:Szoftveresen több év különbség van a Synology javára.

Igen, ezt olvastam a fórumon már Tőled ;)

Igazából a QNAP - nem ismerve a működést, szigorúan leírások alapján - az Asterisk miatt volt nálam előnyben, viszont a bővíthetősége miatt meg hátrányban.
Akkor a kérdés már csak az, hogy a korábbi Windows Servert kiváltó Linux + Samba + domainbejelentkezés hogyan oldható meg a Synology 1812+ esetében.
Illetve, hogy közvetlen elérést (DAS) biztosít-e valamelyik Synology?

Amúgy Te melyik forgalmazó vagy?
Vélhetően március környékén fogunk venni, a tervek alapján 2 egyforma NAS-t...

Köszi!
teecee

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.01.09. 11:06

teecee írta:Egy céghez szeretnék NAS-t venni. A Synology DiskStation DS1812+ szimpatikus, emellett még QNAP-okat néztem...

Nézd meg alaposan őket! Szoftveresen több év különbség van a Synology javára. Korábban mi hoztuk be az országba a QNAP-ot, majd amikor a Synology-t is forgalmaztuk már, és elhúzott a QNAP-tól a képességek és a megbízhatóság terén, már nem volt értelme utóbbit is forgalmazni. Kb. 2 éve hagytuk abba, de használunk még itt-ott belőle, így képeben vagyunk a legújabb firmware terén is. Fapados egy DSM-hez képest.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: teecee » 2013.01.09. 11:03

Ahh, köszi, valóban! :)
A 1812+nál valahol - tán a features menüpont alatt - csak egy sokkal szűkebb lista volt.
A Synology 8+-asok annyival biztosan jobbak a QNAP-nál, hogy lehet bővíteni őket. (Persze lehet, h csak a QNAP-nál nem írták oda, de a 'rákötök egy eSATA boxot' az nem bővítési lehetőség nekem. A 1218-asnál van 2x5-ös bővítési lehetőség, az nekem elég egy jó ideig...

Köszi a gyors választ!
teecee

HozzászólásSzerző: IRO » 2013.01.09. 10:42

A qpkg-nak itt az spk felel meg.
Vannak hivatalos, Synology által fejlesztett és third-party csomagok is.
Az Asterix is elérhető csomagban, a telepítése kb. annyiból áll, hogy a DSM-ben (ez a Synology NAS-ok webes felülete) rákattintasz, hogy telepítés.

Itt meg tudod nézni a csomagokat:
http://www.synology.com/dsm/dsm_app.php ... _3rd_party
Ha valamelyiket kiválasztod, akkor ott van az is, hogy melyik modelleken fut.

PHP+MySQL van. Jól értelmezted, átrakható egy saját webalkalmazás is. Azt azért el tudom képzelni, hogy nem minden PECL bővítmény fog menni rajta, de ha ilyeneket nem használsz akkor nem lehet gond.

DAS-t nem tudom, majd valaki más megválaszolja. Esata szerintem csak külső diskek rákötésére szolgál.

LDAP szerver csomag van rá. Nem tudom, hogy Windowsnak megfelel-e szabvány LDAP (azt hiszem OpenLDAP) az AD helyett.
IRO

Asterisk-et melyik tud? + pár kérdés...

HozzászólásSzerző: teecee » 2013.01.09. 10:11

Sziasztok!
Egy céghez szeretnék NAS-t venni. A Synology DiskStation DS1812+ szimpatikus, emellett még QNAP-okat néztem. A QNAP-oknál van QPKG-csomagok kezelése és az Asterisk-et írják is, mint lehetőség. Mivel hosszú távon szeretnénk a jelenlegi elavult, analóg telefonközpontról áttérni 'valamire' (ha ebben valaki tud segíteni, örömmel venném, de gondolom itt offtopic), így az Asterisk is lehetőségként szerepel. Tehát a kérdéseim ezzel együtt:
- Melyik Synology 8+ vinyós NAS tud Asterisk-et futtatni? (Biztosan rá lehet berhelni valahogy, nekem minél egyszerűbb telepíthetőség kellene...)
- PHP5 + MySQL support úgy láttam van: tehát a saját webes alkalmazásomat rá tudom tenni és azt elérni a munkaállomásokról, ugye jól értelmezem?
- Esetleg van-e olyan NAS, amelyik DAS-ként, vagy bármi módon tud úgy működni, hogy 1 munkaállomás közvetlenül eléri (videóvágás miatt, nagysebességű adatforgalom kell. Akár eSATA is jó, csak legyen valami...), a többi meg ezidő alatt tudja NAS-ként használni...
- Melyik tud domain-bejelentkeztetést Win7 munkaállomásról? (linux + Samba sok állítgatást igényelt, én egy Win Server nélküli domain-bejelentkezést szeretnék)

Köszönöm előre is a válaszokat!
teecee

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!