DS1512+ file szervernek

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: DS1512+ file szervernek

HozzászólásSzerző: m_a » 2013.05.08. 14:06

Köszönöm a linkeket, átnézem őket és majd utána jelentkezem...

További szép napot!
m_a

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.05.08. 13:15

A Synology – már csak a saját SHR megoldása miatt is – szoftveres RAID-et használ. Azt nem gondolom, hogy a Synology NAS-okban a saját RAID-jüket (SHR RAID5-ben pl.) ne lenne érdemes használni, ahogy a több százezer felhasználó teszi :) Illetve ahogy írtam, csak hátránya van a RAID10-nek ehhez képest.
Én is a RED-et javasoltam, csak a típus szám alapján Green-nek láttam azt, amit írtál. Ha csak 300 GB-ról van szó, akkor persze elég az 1 TB-os lemez is, bár később vélhetően bánni fogod, hogy nem nagyobbakat vettél (mert cseréjükkor már nem lesz értékük), illetve ezek szerint egy DS713+ is elég lenne 2 lemezzel, minek az 5-lemezes? A DS1513+ (és a megszűnt DS1512+) is Inteles, azt írtam én is, hogy ez azért kell az adott feladatra a sok gép miatt.
A fenti linken (SHR) olvashatsz az SHR2-ről is, illetve ITT a RAID6 (is) a wikipédián.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: m_a » 2013.05.08. 13:01

Köszönöm a választ, de egy-két dolgot szeretnék pontosítani.

- Nem ragaszkodom a RAID 10-hez, de a RAID5-ről több helyen is azt olvastam, hogy csak hardveres RAID vezérlő esetén javallott a használata. Ha a 1512+/1513+-ban van ilyen akkor legyen a RAID5. Ugyanabból a 4x1TB-os merevlemezekből RAID5 esetén 3TB-ot kapok a RAID10 2TB-jával szemben.

- Az általam kinézett merevlemezek nem a Green sorozatból valók, hanem a RED sorozatból. Az 1TB-os a WD10EFRX a 2TB-os WD20EFRX. Ezeknek a lemezeknek a mérete nem 2,5" hanem 3,5". Azért választottam ezeket, mert a WD direkt NAS-ban való felhasználásra javasolja őket.

- A jelenlegi adatmennyiségem nem 3TB csak 300GB.
- A 1512+ processzora Dual Core 2,13GHz. Ha jól tudom a Dual Core az Intel védjegye így ez egy Inteles NAS lehet.

- A két lemez egyidejű meghibásodása elleni védelemről tudnál írni egy pár sort, hogy is van ez?

Segítséged előre is köszönöm.
További szép napot!
m_a

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.05.08. 11:14

m_a írta:Egy Synology DiskStation DS1512+ tip. készüléket szeretnénk...

Ez a modell már nem kapható, de a jövő héttől az utódja (DS1513+) elérhető lesz a forgalmazóknál. A RAID10-et nem értem, illetve nem látom értelmét a RAID5-höz (esetleg RAID6-hoz) képest, ami ráadásul SHR/SHR2 kötet lehetne, így később bővíthető. RAID10 esetében semmi értelme nincs az 5-lemezes modellnek, akkor már a DS412+ olcsóbb és hasonlóan gyors megoldás lenne. A RAID10 a sebesség érdekében összekapcsol két RAID1-es tömböt. Te viszont WD Green lemezeket néztél ki, ami nem az ideális, ha a sebesség a lényeg. RAID10 mellett – rossz esetben – ráadásul két lemez meghibásodása is okozhatja már minden adat elvesztését. Mivel 4 darab kis méretű lemezt használnál, így 2-szer nagyobb a meghibásodás esélye, mint pl. két nagyobb lemez esetében. Ráadásul 3 TB adat nem fér rá a RAID10-ben lévő 4 darab 1 TB-osra, hiszen csak 2 TB a szabad hely rajtuk.
A fentiek alapján azt javasolnám, hogy:
– ha 1 lemez elromlása elleni védelem elég, akkor tegyél bele két darab 4 TB-os lemezt (RAID1), vagy 3 darab 2–3 TB-os WD RED-et, vagy Black-et.
– Ha 2 lemez egyidejű meghibásodása ellen is védeni akarod az adatokat, akkor 4 darab, legalább 2 TB-os WD RED vagy Black lemezt használj (4 TB szabad hely, ami később bővíthető egy 5. lemezzel, utána meg akár nagyobb kapacitásúakkal is, lecserélve egyesével a régebbieket).
A felsorolt mennyiségű gép kiszolgálására mindenképpen Inteles NAS-t javasolnék (és nem Green lemezekkel), de ahogy írtam, lehet, hogy a DS412+ is elég lenne, ha nagyobb lemezeket használsz. A 2–3 TB-os diszkek ára teljesen arányban van a kapacitással, így nem lenne értelme 1 TB-os lemezeket használni, főleg hogy 3 TB adatod már most van.
Később javasolnék egy menedzselhető switch-et is venni, kihasználva a link aggregációt, főleg, hogy a DS1513+ esetében már 4 darab gigabites port lesz a NAS-on, azaz sokkal rugalmasabban tudna egy időben sok gépet kiszolgálni. Ja, és alapból 2 GB-os lesz a DS1513+, ez szerintem bőven elég a fenti feladathoz.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

DS1512+ file szervernek

HozzászólásSzerző: m_a » 2013.05.08. 10:47

Egy Synology DiskStation DS1512+ tip. készüléket szeretnénk file szerverként működtetni. Négy darab 1TB-os WD WD10EFRX merevlemez kerülne bele RAID10-be fűzve, az eredeti 1GB-os memóriát 2-re bővítve. Tápellátásról egy APC Smart-UPS 700-as gondoskodna.

Kérdés: Megfelelő lesz-e ez a kütyü a feladatra az alábbiak figyelembevételével.
Már induláskor kb. 300GB-nyi adat kerül rá. Ez az adatmennyiség a következőkből áll: Excel táblázatok, Word dokumentumok, PDF file-ok, JPG képek, Corel file-ok, AutoCAD ill. Inventorral készült műszaki rajzok. Az állományokat nem csak olvassák, írják is őket így nem csak az olvasási sebesség fontos. A NAS 1Gb-es kapcsolatban lesz a központi rack szekrénnyel, de a munkaállomások zöme csak 100Mb-en kapcsolódik.
Közel 100 munkaállomást kellene kiszolgálnia, de ebből csak kb. 20-30 az állandó delikvensek száma, a többi csak alkalomszerűen fordulna a NAS-hoz.

Minden véleményt, ötletet, javaslatot szívesen fogadok ami közelebb visz a megoldáshoz.

További szép napot!
m_a

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!