otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Seemann » 2023.02.15. 16:39

Pippin írta:Azért a DS220+ vásárlással iparkodnék mert DS420+ pl. már alig kapható, DS720+ és DS920+ meg annyira se ebből az évjáratból.

Hát egy héten belül döntésre viszem a dolgot. De ha ez egy kifutó típus, érdemes megvenni? Van utódja? Sokkal drágább? (Mondjuk a paraméterei nekem megfelelnek ...)
Seemann

HozzászólásSzerző: Pippin » 2023.02.15. 16:18

Azért a DS220+ vásárlással iparkodnék mert DS420+ pl. már alig kapható, DS720+ és DS920+ meg annyira se ebből az évjáratból.
Az extra RAM-nál a távsegítséget tagadhatják meg illetve ha kérsz hozzá extra +2 év garanciát akkor nyilván ne küld majd el vele a német szervizbe.
A HDD-k kitárgyalása már nem egészen ide tartozik de a Red Plus az jó már bármelyik, igen, illetve bármelyik gyártó sima NAS vagy pro NAS lemeze.
Az 5 év garisokhoz még a Toshiba MG-t is hozzávenném.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: Seemann » 2023.02.15. 14:45

Pippin írta:Az kifutó de még jó vétel lehet olcsóbban, főleg ha kell a transzkódolás is.
Ha az SSD cache és a +5 lemez opció nem kell , akkor maga a CPU miatt nem fizetném ki az extrát a DS220+-hoz képest. Nem fog érezhetően rosszabbul futni a virtuális gép, annak viszont kell extra memória.

A hivatalos forgalmazók oldalán ez a megjegyzés olvasható:
Ebben a konfigurációban nem Synology márkájú RAM modul (is) szerepel. A Synology csak saját márkás memóriamoduljai esetén garantálja a hibátlan működést és a teljes műszaki segítségnyújtást.

Gondolom ettől nem kell megijednem ugye?
4 TB-os HDD-ket vásárolnék. Nekem eddig wd20efrx típusú volt, sok éven át hibátlanul működött.
Nemrég olvastam erről az SMR dologról, ezt szeretném elkerülni. Három féle lemezt néztem ki:
4 TB Western Digital Red Plus HDD (3,5", SATA3, 5400 rpm, 128 MB cache)
WD40EFZX
4 TB Western Digital Red Pro HDD (3,5", SATA3, 7200 rpm, 256 MB cache)
WD4003FFBX
4 TB Seagate IronWolf Pro HDD (3,5", SATA3, 7200 rpm, 256 MB cache)
ST4000NE001
Melyiket ajánlanád jó szívvel? A pro változatok esetében nem nagy a 7200 rpm?
Nekem a megbízhatóság a fő szempont!
Seemann

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2023.01.31. 14:15

bromi84 írta:...HDR mód az bekapcsolt a Samu TV-n ha olyan letöltött tartalmat indítottam a Plexéről, de akkor ezek szerint lehetne ez még minőségben jobb is akár...

Nem azt akartam írni, hogy a Dolby Vision képinformáció is megjelenik a TV-den egy lejátszóval, csak azt, hogy ha ilyen fájlba futsz bele, akkor arra nem azt írja ki (amit a TV tenne), hogy nem lejátszható, hanem HDR minőségben (nem Dolby Vision képpel) megnézhető lesz. Jobb minőség lehet abból fakadóan, hogy a TV-be épített médiaprocesszornál jobb a lejátszóban lévő. Ez a Dune-ök esetében gyakran igaz (főleg a komolyabb táppal és válogatott belső alkatrészekkel, külön analóg és digitális áramkörökkel készült drágább modelleknél), de nem állítom, hogy Nálad is így lenne, vagy hogy az adott tévén lenne látható különbség. De esély van rá.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bromi84 » 2023.01.31. 10:30

Gandalf írta:
bromi84 írta:Samsung QLED TV appja elég jól hozza a dolgokat eredeti minőségben, bár most nyilván a laptopon lévő Plex server megy...

A képminőségről csak úgy tudnál nyilatkozni, ha összehasonlítanád ugyanazt a videofájlt egy lejátszóval lejátszva, HDMI-bemeneten keresztül. A Dune-nek nem kell semmit transzkódolni, nem kell egy szerver, ami segít neki. A NAS-t NFS-en éri el (a linux natív hálózati protokollján), ami minimális erőforrást igényel a lejátszótól és a NAS-tól is. És lejátszik Blu-ray menüket, Dolby Vision-t (ami a Samsung nem támogat) akár HDR-ben is megjelenít, valamint saját jukeboxa van, nem a NAS-on kell futtatni. De részletesen beszéljünk róla, ha érdekel, amikor már lesz Synology-d! Addig is: Dune-HD.hu

Köszi az infókat, erről nem tudtam. HDR mód az bekapcsolt a Samu TV-n ha olyan letöltött tartalmat indítottam a Plexéről, de akkor ezek szerint lehetne ez még minőségben jobb is akár.
Synology routert sikerült eddig beszereznem használtan, de ahogy írtad az még kevés, a NAS-t keresem még (jó árút). :) Ezen a Dune HD oldalon is van jó sok típus szerencsére. :D
bromi84

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2023.01.31. 09:29

bromi84 írta:Samsung QLED TV appja elég jól hozza a dolgokat eredeti minőségben, bár most nyilván a laptopon lévő Plex server megy...

A képminőségről csak úgy tudnál nyilatkozni, ha összehasonlítanád ugyanazt a videofájlt egy lejátszóval lejátszva, HDMI-bemeneten keresztül. A Dune-nek nem kell semmit transzkódolni, nem kell egy szerver, ami segít neki. A NAS-t NFS-en éri el (a linux natív hálózati protokollján), ami minimális erőforrást igényel a lejátszótól és a NAS-tól is. És lejátszik Blu-ray menüket, Dolby Vision-t (ami a Samsung nem támogat) akár HDR-ben is megjelenít, valamint saját jukeboxa van, nem a NAS-on kell futtatni. De részletesen beszéljünk róla, ha érdekel, amikor már lesz Synology-d! Addig is: Dune-HD.hu
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bromi84 » 2023.01.31. 08:13

Gandalf írta:
bromi84 írta:...A filmeket TV játszaná le (Samsung beépített Plex, illetve google chromecast TV Plex app). Plex előfizetésnek még utána akarok járni miben nyújt többet...

Azért lehet, egy jobb médialejátszót (pl. Dune HD) megfontolnék a helyedben. A TV-n hiába fut a PLEX app (a NAS-t meg terheli a szerver), sok formátumot (pl. Blu-ray menüvel) és kódolást nem tudsz majd lejátszani, vagy akadozhat is. HD-s hangok erősítőre küldésével is gond lesz (már ha használsz házimozi-erősítőt. A TV lejátszójának képminősége jellemzően rosszabb, mint a mostani médiaprocesszoros lejátszóké.

Samsung QLED TV appja elég jól hozza a dolgokat eredeti minőségben, bár most nyilván a laptopon lévő Plex server megy. A google chromecast tv van a régi TV-n, azzal sincs gond. Van házimozi is a Samsung TV-n. Ez a Dune HD hogyan tehermentesítené a NAS-t?
bromi84

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2023.01.30. 19:26

bromi84 írta:...A filmeket TV játszaná le (Samsung beépített Plex, illetve google chromecast TV Plex app). Plex előfizetésnek még utána akarok járni miben nyújt többet...

Azért lehet, egy jobb médialejátszót (pl. Dune HD) megfontolnék a helyedben. A TV-n hiába fut a PLEX app (a NAS-t meg terheli a szerver), sok formátumot (pl. Blu-ray menüvel) és kódolást nem tudsz majd lejátszani, vagy akadozhat is. HD-s hangok erősítőre küldésével is gond lesz (már ha használsz házimozi-erősítőt. A TV lejátszójának képminősége jellemzően rosszabb, mint a mostani médiaprocesszoros lejátszóké.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bromi84 » 2023.01.30. 18:32

Pippin írta:
bromi84 írta:Üdv! Szeretnék új tagként egy kis segítséget kérni. Otthonra NAS témában még járatlanként tervezem a beszerzést. Feladata alapvetően a PLEX kiszolgálás lenne akár 4k-ig, torrentezés, meg tárolás persze. Net sávszélem nem nagy (200/20mb) és nem is szempont annyira a távolról elérés, inkább otthoni wifin menjenek jól a dolgok. 1-2 lemezes konstrukció érdekelne és költséghatékonyság miatt akár régebbi típust is beszereznék használtan. Újként DS118/218play-en gondolkodtam, használtan láttam 218/218+ is jó áron szokott lenni, de bármire nyitott vagyok?
Illetve Synology routerrel is megoldható lenne ez a feladat egy külső winyoval?

Ide a router kevés lesz és az ARM-et is hanyagolnám.
A DS218+/DS220+-t céloznám be a transzkódolás is cél.
Kérdés mi játsza le a filmeket.
A Plex előfizetéssel menne?

Köszi az infot, hosszú távon lehet kell transzkódolni is majd, szóval 218+ lenne a cél akkor. A filmeket TV játszaná le (Samsung beépített Plex, illetve google chromecast TV Plex app). Plex előfizetésnek még utána akarok járni miben nyújt többet...
bromi84

HozzászólásSzerző: Pippin » 2023.01.30. 12:31

Seemann írta:Most igen reklámozzák a szintén kétlemezes DS720+ -t. A dupla Ethernet, a bővíthetőség nekem nem számít előnynek. A virtualizációs lehetőségek igen. Érdemes ezért plusz pénzt kiadni?

Az kifutó de még jó vétel lehet olcsóbban, főleg ha kell a transzkódolás is.
Ha az SSD cache és a +5 lemez opció nem kell , akkor maga a CPU miatt nem fizetném ki az extrát a DS220+-hoz képest. Nem fog érezhetően rosszabbul futni a virtuális gép, annak viszont kell extra memória.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!