DS211j RAID lemezek

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: DS211j RAID lemezek

HozzászólásSzerző: bollop » 2011.01.10. 20:02

Letöltöttem. Magyart is, angolt is. Egyikben sem találtam utalást az említett funkcióra. :cry:
Igazándiból az érdekelt volna:
- miért opciós ez az ellenőrzés - ha fontos, miért nem default, ha nem kell, akkor minek ;)
- mit és mikor ellenőriz
- mi a hatása a RAID kötetre
- install után is módosítható-e az opció vagy csak egy lehetőség "formázáskor"
bollop

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.10. 16:18

bollop írta:Perform disk check --> Yes vagy No. Itt milyen ellenőrzésről van pontosan szó?

A lemez felületének ellenőrzéséről. De letöltheted a magyar kézikönyvet is akár...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bollop » 2011.01.10. 15:14

Kutakodtam egy kicsit az USA lapon a Tutorials alatt és a "How to create and manage RAID volumes on the DiskStation" részben a 3.1.1 alatt (SHR mode) a volume creation wizard ad választási lehetőségett:
Perform disk check --> Yes vagy No.
Itt milyen ellenőrzésről van pontosan szó?
Ha lehet/kell ilyen ellenőrzés, akkor miért opcionális?
bollop

HozzászólásSzerző: bollop » 2011.01.10. 10:53

Köszönöm a válaszokat. A fentiek és más topikok hozzászólásai alapján, félek, a DS411j a jobb választás, főleg, ha évekre előre gondolkotom.
A RAID még mindig elég homályos :( még kutakodom, de elfogadom, a Synology-val nem lesz gondom :D
Egyébként milyen vezérlő van a Synology-ban hasonlítva egy RAID5 képes PC-s alaplapi vezőrlőhöz?
Esetleg lehet ennek jelentősége?
Egyébként pár percre rá, hogy tagnap említettem a .com-os nem elérést, megtaláltam, másoknak is volt hasonló gondja. Utána sikerült más úton elérnem. Még 1 fekete pont a UPC-nek.
bollop

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.10. 08:44

bollop írta:Változatlanul fenn tartom, valalmi különbségnek kell lenni a 2TB-s 20 és 60-80 ezer forintos diszkek között.
Változatlanul nem értem, mikot esik ki egy lemez a tömbből és miért...

Leírtam, mely tulajdonságokról tudok, amik csak a RAID-es lemezekben vannak. Azt is írtam, hogy mikor esik ki a tömbből. A Synology.com-ot azért nem tudod elérni, mert UPC-s interneted van, és béna a DNS-szerverük, ahogy ezt sokan jelezték. De állítólag dolgoznak már rajta. Addig itt a Synology.hu... Az SHR éppen arról szól, hogy egyforma lemezekre sincs szükség, különböző méretűeket is használhatsz RAID-ben (azért javasolnám az egyformákat). Ha 1 lemeze van a NAS-ban, formázás nélkül átléphetsz kétlemezes RAID1-ba, majd onnan RAID5-be, újabb lemezek berakásával. Ha megtelt a NAS lemezekkel, akkor egyesével le lehet cserélni őket nagyobbra, szintén formázás nélkül.
A felpörgés a Synology-nál minden esetben késleltetett, hogy a tápot ne terhelje túl. Ha RAID-ben vannak a lemezeid, ha nem.
A DS411j sokadik gombnyomásra kapcsol be problémát tegnap hallottuk előszőr 2 felhasználótól, nem többtől, természetesen nem tudok most még ehhez hozzászólni.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bollop » 2011.01.09. 23:54

Ne hidd el, mert mondom. Azért mondom, mert most így gondolom. A rendelkezésre álló infók alapján.
És azért feszegetem a témát, mert szeretnék tisztán látni.
Valamit biztosan veszek, de nem mindegy mit...60 vagy 100 ezerért.
Mi lesz holnap és három év múlva.
Ma csak fájl megosztáshoz kell...de holnapa lehet, zenélni, meg videózni fogok....vagy webezni.
Ha a tapasztaltak, mint Te azt mondják, olcsó winyókkal is okés és biztonságos a RAID én elhiszem.....azért jó lenne hallanai, mások mit éltek át.
Változatlanul fenn tartom, valalmi különbségnek kell lenni a 2TB-s 20 és 60-80 ezer forintos diszkek között.
Változatlanul nem értem, mikot esik ki egy lemez a tömbből és miért.
Azt sem értem, miért nem tudom a synology.com-ot elérni esténként, így nem tudok doksikat letölteni.
De: már tudom mi az SHR...tetszik! :P
...és ha jól értem, simán, akár egyesével is szépen fel lehet turbózni a kapacitást, de min. 2 egyforma nagy lemeznek kell lennie egyszerre a bővítéshez.

Más:
lentebb írod, a diszkek nem egyszerre pörögnek fel. Feltételezem, ha RAID van, akkor mindnek el kell indulnia és ez több idő, mintha nem lenne redundancia.
Vagy mégsem? Csak az indul el, ahol adat van?

Más:
DS411j-re itt, a fórumon írták, a bekapcsolás nem mindig sikerül elsőre. Nem láttam, van-e ez ügyben előrelépés. Egyedi HW hiba volt vagy firmware?
.....jó-jó, tudom. Én is szabadságon voltam. ;)
bollop

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.09. 23:12

bollop írta:Mert a RAID-es verziók nem. Ott a hibát a kotroller és a disk kezeli, esetleg kb. pár mp-es lassulás érezhető...

Ez nekem sajnos magas. Ha Te mondod elhiszem, de nehéz elképzelnem, hogy minden szektort, amit a lemezre felírt egy RAID-es lemez, azt vissza is olvassa, ellenőrzi. Ha nem olvassa vissza, akkor viszont csak a legközelebbi olvasási műveletnél derül ki, hogy hibás az adat benne, mert nem stimmel a checksum. Ez ugyanígy megtörténik bármilyen lemeznél, és ilyenkor nő a SMART infók között a Read Error érték. Ettől nem esik ki egy lemez a RAID-ből, amíg lehet, átcímzi a tényleg felülethibás területeket a legolcsóbb lemez SMART elektronikája is. Akkor esik ki egy lemez a RAID tömbből, ha kritikus SMART hibákat jelez a lemez, vagy el sem indul az elektronikája. Tehát – az olcsó lemezekről beszélek –, ha kiesik egy lemez a tömbből (amit jelez a rendszer, és persze nincs adatvesztés), akkor az már azt jelenti, hogy tényleg kuka, és garanciálisan cserélik is Neked, mert kritikus SMART hibák is vannak rajta. Amíg ilyenek nincsenek, nem esik ki. Azt állítom, hogy ilyen szempontból semmi különbség a RAID-es és a nem RAID-es lemezek között. A RAID-esekre esetleg több garanciát kapsz, kisebb a meghibásodási arány elméletileg, és olyanokra figyelnek a lemezek maguktól, hogy bekapcsoláskor ne egyszerre pörögjenek fel (ami utóbbit egyébként a Synology is megcsinál a sima lemezekkel), ne terheljék annyira a NAS-t. Ahogy a hazai Synology+merevlemez együttes eladásokat látom, század százalékban sem használnak a tulajdonosok RAID-es lemezeket. Ahogy a meghibásodásokat látom, nem romlik el kevesebb RAID-es lemez sem arányosan, mint az olcsóbbak. Ezárt szerintünk semmi értelme átlagos, otthoni használatra RAID-es lemezeket venni, legfeljebb ha 3 év helyett 5 évet kapsz rájuk, és ez Neked fontos. Bár remélem, 5 év múlva nem a most kapható 2 TB-os lemezeket kell majd használnom, hanem legalább 6 TB-osakat...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bollop » 2011.01.09. 21:19

Tovább gondoltam a dolgot, mivel van itthon 4x500GB desktop winyó, amiből 1.5TB RAID 5 kijön pl. DS411j-vel.
Így még "olcsóbb" is, mivel kevesebb arany kell érte, mint DS211j + 2 X 1.5TB RAID.diskkel.

De akkor hogyan is van a Synology RAID kezelés?

MI van, ha az olcsó winyó hibázik pl. íráskor?

Azonnal kiesik a tömbből?
Mert a RAID-es verziók nem. Ott a hibát a kotroller és a disk kezeli, esetleg kb. pár mp-es lassulás érezhető.
Ugye, olvasáskor a paritás ellenőrzés miatt van hiba javítás a RAID-ben.

Akkor mikor esik ki egy disk a tömmből?
Mert szerintem a Synology sem különb ebből a szempontból, mint a többi - az "Akkor vegyél a többiből" válasz itt nem elfogadható :lol:

Várom válaszotok és véleményetek, ki mit tapsztalt ez ügyben.
bollop

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.09. 21:17

Értettem a kérdést, ezért mondom: bátran vegyél olcsó lemezt, bármekkora méretűt, semmi gondod nem lesz.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bollop » 2011.01.09. 17:43

Köszi, de a kérdés nem az, hogy mi van ha a HD tönkremegy, persze, azért van redundancia és talán nem romlik el egyszerre a kettő :-)
A kérdés az, hogy a Synology NAS-ok RAID vezérlése igényli-e a RAID kompatibilis winyókat vagy képesek bármilyen HD-vel lekezelni az esetleges írási/olvasási hibákat vagy ezek is simán kivágják a hibás diszket a tömbből és lehet kezdeni a szinkronizálást.
Persze, ha a D-Link olyan komoly alternatíva lenne, nem lennék most itt! :-)
bollop

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!