Tisztelt gandalf!
Otthonra szeretnék NAS-t vásárolni. Még nem volt Synology NAS-om, viszont a DSM kezelő felülettel már vannak tapasztalatam az xpenology révén (xpenology lehetővé teszi fizikai vagy virtuális gépen DSM-et futtatni). Ezt a megoldást szeretném lecserélni egy Synology NAS-ra. A motiváció a cserére a stabilitás, fogyasztás, problémamentes frissíthetőség és a hivatalos támogatás megléte.
Jenleg 3 WD RED lemezem van, amit szeretnék használni a NAS-ban, de ez később még bővülhet, tehát legalább egy 4 lemezes NAS-ban gondolkodtam, ami igény szerint akár bővíthető is.
Az xpenology-t a következő dolgokra használom, így a NAS-t is ezekre szeretném:
- Plex szerver, amit egyszerre 1-4 klienst szolgál ki. Az egyik kliens egy Samsung TV, amin Plex kliens fut, a többi kliens pedig számítógépes böngésző, vagy mobilon / tableten plex kliens. A tartalmak 1080p-es, de a jövőre való tekintettel gondolkozok a 4K támogatásában is (ahogy néztem az utóbbi nagyon leszűkíti az elérhető modelleket, tehát ez nem egy kritikus pont).
- Downloand Station, ahol egyszerre fut 30-40 torrent. A kliens által használt sávszélesség 50 Mb/s | 25 Mb/s fel és le irányban.
- CloudStation, amit egyidejűleg 4 gép használ, de ez később az igények alapján bővülhet 6-8 gépre. A CloudStation-nál a fájlokból az előző verzió 256 példánya megőrzésre kerül. Sokszor több ezer kisméretű fájl kerül egyidejűleg szinkronizálásra, ami lassúnak tűnik (néha 1-2 órát is igénybe vesz). Remélem az átvitelt gyorsítani fogja egy NAS megvásárlása.
- Telefonon készült fényképek, videók automatikus biztonsági mentése a DS File alkalmazás segítségével
- Photo Station használata a fényképek kategorizálására és megtekintésére
- Fájlok online megosztása külső felhasználókkal
- Linux rendszerről napi szinten rsync segítségével biztonsági mentés készítése
- smb fájl megosztás használata
További funkciók, amiket kipróbálnék
- Aminek a használatán gondolkodtam az a Mail Plus viszont ehhez ha jól tudom fix IP cím szükségeltetik plusz 5 felhasználó után további licenc megvásárlása
- Beépített office csomag
- 720p / 1080p IP kamerák csatlakoztatása 4-8 db
- Docker konténerek futtatása. Többnyire kisebb, vagy szinte 0 erőforrást igénylő konténerek. Viszont több erőforrást igénylő konténerek futtatása mennyire lehetséges (pl Minecraft játékszerver futtatása)? A QuickConnect-en keresztül elérhetőek olyan portok is, amit a docker kontéreke hostolnak?
Nem tudom, hogy praktikuság szempontjából családi videókat / fényképet, hogyan célszerű tárolni. Gondolok itt arra, hogy a régebbi felvételeket akár egy külső merevlemezen tárolni (természetesen redundánsan ebben az esetben is) és ha szükséges, akkor USB3 porton keresztül rácsatlakoztatni a NAS-ra. Ennek hátránya, hogyha a külső merevlemez nincs rácsatolva a NAS-ra, akkor távolról a tartalmuk nem elérhetőek. Viszont, ha több fiókos NAS-ban (4+) gondolkodnék, akkor a nagyon ritkán használt tartalmak elérhetővé válnak, cserébe a többfiókos NAS többet fogyasztana és többe is kerülne, illetve az adatok sérülékenyebbé válhatnának (hacker támadás, áramingadozás, stb.).
A fent említett igényeknek egy DS916+ 8GB meg-e felelne? Vagy esetleg egy másik modell lenne ajánlott?
Active Directory szerverként tud üzemelni a NAS? Gondolom, ha igen akkor az AD távolról elérése már tűzfal / vpn kérdése.
A Forgalmazók menüpontban található információk mennyire frissek? Egy két linkre kattintva 404-es oldalak jönnek be:
-
https://www.icentre.hu/categories.php?c ... k/Synology-
http://www.istyle.eu/hu/catalogsearch/r ... q=Synology-
http://www.rufusz.hu/taxonomy/term/979%2C410?sortby=10 (bár a keresőnk keresztül megtaláltam a Synology termékeket)
Illetve (
moderálva)-t nem találtam a forgalmazók között, viszont árulnak Synology NAS termékeket regisztrációs kártyával. Ezzek hivatalos kártyák? Nem az ár miatt kérdezem, mert pl ugyan az a termék drágább náluk, mint a (
moderálva)-nél, aki viszont szerepel a forgalmazók között, hanem mert a boltjuk könnyebben elérhető számomra.
Segítségét előre is köszönöm,
Vince