Sziasztok!
Volt egy Synology DS414-em, 3 darab 3 TB-os Western Digital NAS winchesterrel, míg múlt héten egy áramingadozás miatt az eszköz ethernet portjai tönkrementek. Csak az egyik volt bedugva, mégis most mindkettő folyamatosan zölden világít ha van benne kábel, ha nincs és a hálózatról nem érem el egyiken sem az eszközt. (Ha erre a hibára van valakinek ötlete, örömmel veszem a tippeket, tanácsokat. A nas-szerviz.hu-val már beszéltem, ők vezérlő hibára gyanakodnak.)
A lényeg, hogy megfordult a fejemben, hogy vásárlok egy újat, viszont nem tudom melyik lenne az ideális választás nekem. A NAS-t több dologra használom: elsősorban adattárolásra, valamint biztonsági mentésre (a TimeMachine óránként ment rá), másodsorban fájlmegosztásra (egyszerre 4 felhasználó csatlakozik hozzá). Ezenkívül innen mennek a médiatartalmak a tévére, szóval gyűrjük rendesen

A kérdéseim az alábbiak:
- Milyen eszköz felelne meg a leginkább nekem? Jó lenne, ha gyorsabb lenne mint a DS414, a memória gondolom sokat számít, az esetleg nem árt, ha több, esetleg bővíthető.
- Gondolkodom olyan opcióban (a mostani esetből kiindulva, hogy nem egy darab 4-est, hanem két darab 2-est vennék, és az egyik mondjuk hetente mentené a másikról az adatokat (máskor nem lenne bedugva). (Vagy néztem azt a 2-es megoldást, amire bővítőhelyek csatlakoztathatóak.)
- A legfontosabb kérdés azonban: a mostani 3 db 3 Tb-os Winchesteremen rengeteg adat van. Jó eséllyel ezek nem sérültek. Ezt ki fogom tudni olvasni az új NAS-al, ha átteszem őket?
Előre is köszönöm a tanácsokat, válaszokat!