Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: timarmatyas » 2017.07.26. 13:10

A tanácsot köszönöm, megfogadom őket, a többi dolognak pedig utánajárok. Viszont az áfacsalás dologra reagálnék: vásárlóként 2 évvel ezelőtt mit sem tudtam erről a regisztrációs kártyás dologról ugyanúgy, ahogy sokan mások sem tudják akik most választanak először Synology terméket. (Szerintem nincs megfelelő publicitása ennek a rendszernek.) A vásárlás teljesen hivatalos úton zajlott egyébként, sőt: a NAS-t egy pályázat keretében szereztem be, a forgalmazó egy magyar székhelyű, közismert és megbízható cég (nem írom le újra a nevét, mert kimoderáltad az előbb is) volt. A több árajánlatból EU-s pályázatoknál KÖTELEZŐ a legolcsóbbat választani (egyékbént csekély, mindössze kb. 5.000 Ft-os különbséggel nyert az ő ajánlatuk). Tökéletesen megértem a rendszert amit ezekkel a kártyákkal bevezettetek, de amiket írtál a vásárlás feltételezett körülményeivel kapcsolatban, azt határozottan vissszautasítom.
timarmatyas

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.07.26. 12:55

timarmatyas írta:Köszönöm a választ és a javaslatokat! Sajnos a költözésre vonatkozó fórumot, jogosultság hiányában nem látom. A NAS-t Magyarországról, a (moderálva)-tól szereztem be anno, kártyát ekkor még nem kaptam (és rákérdeztem, sajnos most sem tudnak biztosítani hozzá)...

Tehát nem a hivatalos forgalmazóinknál vásároltál, hanem a legolcsóbb helyen, ezért nincs terméktámogatásod, és az eladó sem tud válaszolni ezekre a kérdésekre. Javaslom, olyan helyen vásárolj legközelebb (lásd pl. a forgalmazók listáját), ahol kapsz a NAS mellé ehhez a fórumhoz és a terméktámogatás oldal cikkeihez hozzáférést! A korábbi eladótól most sem kapnál regkártyát, és biztosan mondom, hogy az áfacsalást támogatod közvetve az ilyen vásárlásoknál.
A költözés megoldható, látni fogod – ha lesz hozzáférésed –, hogyan kell elvégezni. Ethernetvédelem bizonyos szünetmentesekben van, de lehet kapni túlfeszültségvédő konnektort, amiben szintén van akár telefonvonal, akár coax antennajel, akár ethernetvédelem. Típus nem tudok, Synology nem gyárt ilyesmit.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: timarmatyas » 2017.07.26. 12:07

Köszönöm a választ és a javaslatokat! Sajnos a költözésre vonatkozó fórumot, jogosultság hiányában nem látom. A NAS-t Magyarországról, a (moderálva)-tól szereztem be anno, kártyát ekkor még nem kaptam (és rákérdeztem, sajnos most sem tudnak biztosítani hozzá).

- Megtennéd, hogy röviden válaszolsz arra (amíg az új eszközzel megjön a regkártyám), hogy megoldható-e a költözés, mondjuk abban az esetben is, ha ez a NAS teljesen tönkrement?
- Ajánlottál egy Ethernetre való túlfeszültégvédőt, ez van a Synology-nak? Vagy milyen típust érdemes választani?

Köszönöm!
timarmatyas

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.07.26. 11:39

Az áramingadozást inkább túláramnak gondolnám (villám pl.), az nyírhatja ki, ha nincs szünetmentes vagy legalább túlfeszültségvédő. Ha az ethernet vezérlő halt meg, akkor meg az etherneten lehetett túláram, az jöhet akár az internet/kábeltévé-szolgáltató eszközén keresztül is, de van ethernetre való túlfeszvédő is.
A DS414-nél gyorsabb modelleket könnyen be tudod azonosítani EZEN cikkünkből. A mostani NAS-od még 32-bites, 2x1,3 GHz-es processzorral és 1 GB RAM-mal készült. Ezeknél jobb paraméterűt válassz, ha előre akarsz lépni!
Ha Te előre tudod, hogy egy 2-lemezes előbb-utóbb kevés lesz, és majd egy 5-lemezes bővítőegység kell hozzá (DS716+II), akkor jobban jársz, ha eleve nem 2 lemezest veszel (lásd az árakat)!
EZ az alfórum a régi NAS-ról való költözésről szól, benne van minden tudnivaló.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: timarmatyas » 2017.07.26. 10:54

Sziasztok!

Volt egy Synology DS414-em, 3 darab 3 TB-os Western Digital NAS winchesterrel, míg múlt héten egy áramingadozás miatt az eszköz ethernet portjai tönkrementek. Csak az egyik volt bedugva, mégis most mindkettő folyamatosan zölden világít ha van benne kábel, ha nincs és a hálózatról nem érem el egyiken sem az eszközt. (Ha erre a hibára van valakinek ötlete, örömmel veszem a tippeket, tanácsokat. A nas-szerviz.hu-val már beszéltem, ők vezérlő hibára gyanakodnak.)

A lényeg, hogy megfordult a fejemben, hogy vásárlok egy újat, viszont nem tudom melyik lenne az ideális választás nekem. A NAS-t több dologra használom: elsősorban adattárolásra, valamint biztonsági mentésre (a TimeMachine óránként ment rá), másodsorban fájlmegosztásra (egyszerre 4 felhasználó csatlakozik hozzá). Ezenkívül innen mennek a médiatartalmak a tévére, szóval gyűrjük rendesen :)

A kérdéseim az alábbiak:

- Milyen eszköz felelne meg a leginkább nekem? Jó lenne, ha gyorsabb lenne mint a DS414, a memória gondolom sokat számít, az esetleg nem árt, ha több, esetleg bővíthető.
- Gondolkodom olyan opcióban (a mostani esetből kiindulva, hogy nem egy darab 4-est, hanem két darab 2-est vennék, és az egyik mondjuk hetente mentené a másikról az adatokat (máskor nem lenne bedugva). (Vagy néztem azt a 2-es megoldást, amire bővítőhelyek csatlakoztathatóak.)
- A legfontosabb kérdés azonban: a mostani 3 db 3 Tb-os Winchesteremen rengeteg adat van. Jó eséllyel ezek nem sérültek. Ezt ki fogom tudni olvasni az új NAS-al, ha átteszem őket?

Előre is köszönöm a tanácsokat, válaszokat!
timarmatyas

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.05.16. 16:12

brandhu írta:...Ez már általánosan mindegyik tudja?

Persze. Régen is mindegyik tudta. Ilyen téren nincs különbség a Synology-k között manapság, max. a hardverből eredő képességek lehetnem egyediek (pl. 64-bites processzor miatt). De a Windows AD alap.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: brandhu » 2017.05.16. 15:35

Sziasztok!

Szeretnék egy kis információt kérni.
Szükségem lenne egy két lemezes eszközre, elsődleges és kizárólagos cél a fájl tárolás.
Viszont képes legyen Windows AD tartományhoz csatlakozni. Van egy régebbi 211+ eszközöm ez tudja. De a mostani típusok specifikációi között nem találom. Ez már általánosan mindegyik tudja?

Köszönöm

Zoli
brandhu

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.04.12. 13:10

zozok írta:...Ez a hardverátkódoló motor mire jó?...

ITT leírtuk, amit érdemes tudni a transzkódolásról. A lényeg: aki nem mobiltelefon és/vagy tableten akar filmet nézni, annak felesleges.
Otthonra nem biztos, hogy érdemes RackStation-t venni. Ott meg kell fizetni az ipari kivitelt, aminek otthoni környezetben nincs sok előnye. Inkább akkor a pár napon belül érkező DS1517+-t (vagy DS1817+-t) vinném otthonra. Ráadásul azok 15 lemezig bővíthetőek, és már a módosított Atom processzor lesz bennük. Ha csak a rackszekrény a lényeg, abba berakhatsz egy DiskStation-t is, max. nem mutat olyan jól :)
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: zozok » 2017.04.12. 09:57

Sziasztok!

Új Synology NAS vásárlásán gondolkodom, ami nem ARM processzoros. Az egyik választott: DiskStation DS916+ a másik RackStation RS815+ kb majdnem ugyan az a hardver. Annyi különbséggel, hogy a DS916+ban van Hardverátkódoló motor: H.264 (AVC), H.265 (HEVC), MPEG-2 és VC-1; maximális felbontás: 4K (4096 x 2160); maximális képkocka/másodperc (FPS): 30

Ez a hardverátkódoló motor mire jó? Van jelentősége, ha a Video Station-t vagy Plex-et használok?
Jobb lenne a RS815+ bár kicsit drágább, de rackszekrénybe szeretném tenni,de DS916+ olcsóbb és van benne az a hardverátkódoló motor. Mit gondoltok melyik a jobb választás és miért?
Előre is köszönöm a segítséget!
zozok

HozzászólásSzerző: Kika » 2017.02.22. 13:57

Köszönöm a gyors és diplomatikus választ. :)
Kika

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!