Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Pippin » 2021.05.21. 05:55

Először is tudnunk kéne mekkora mennyiségű adatot szeretnél biztonságba tudni? Ebből mennyi van most és mennyire nő várhatóan a következő 2-5 évben?
Tükrözve gondoltad?
A memóriát később is bővítheted de egyszerűbb most (főleg ha olyan helyről veszed ahol így kínálják eleve) és a beruházás nagyságrendjét tekintve elenyésző a különbség.
Ha belefér az extra 2 év garanciáért az árkülönbség és nem lesz hallótávolságon belül akkor PRO.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: szabocsaba » 2021.05.20. 14:41

Sziasztok!

Vásárlás előtt állok, amit nem sietnék el. Előbb igyekszem hozzáértőktől releváns információt gyűjteni. :-)

A NAS-on alapvetően fotókat tárolnék (fotós vagyok) de szándékomban áll minden egyebet is átköltöztetni a jelenlegi laptopom SSD-jéről. Elsősorban az ár/érték arány lenne fontos számomra, s közép-hosszú távra terveznék.

Első körben a Synology DS420+ típust és 2 db 4TB-s Seagate IronWolf háttértárat néztem ki magamnak de szívesen fogadok minden jó tanácsot, javaslatot, tapasztalatot!

Ha szerintetek is jó választás lenne a fenti kombó akkor a kérdéseim a következők lennének:

- az alap 2GB RAM-os verzió - nem hardcore felhasználást feltételezve - mindenre elég? Túlzás lenne-e a 6GB RAM-os verziót választani?
- Seagate IronWolf vagy Seagate IronWolf Pro?
- Mire figyeljek a kiválasztás és vásárlás során?

Köszönöm! :-)
szabocsaba

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.02.24. 17:17

attxxx írta:...de nem tudom, ér-e az M.2 SSD annyit, hogy 720+ legyen. Otthoni és small business használat, leginkább médiaserver (gyerekek néznek mesét) és file storage (mentések, archívum)...

Nem tudnád otthon kihasználni az M.2 SSD által biztosított pluszt. Én csak az SSD cache-ért nem venném a drágábbat.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: attxxx » 2021.02.24. 17:04

Sziasztok!

Én is új NAS vennék, az előző egy DS212+ lassan megérett a cserére... A DS 220+ és 720+ között vacilálok, de nem tudom, ér-e az M.2 SSD annyit, hogy 720+ legyen. Otthoni és small business használat, leginkább médiaserver (gyerekek néznek mesét) és file storage (mentések, archívum). Ha 220+ lesz, akkor nyilván a 6GB-os verzió.

Köszi a meglátásokat, javaslatokat.

A
attxxx

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.02.14. 11:16

NedTaccse írta:1. kérdés: meghibásodott Nas-t lehet-e javíttatni vagy megérie? 411 Slim
2. kérdés: a 418 és a 420+ között vacillálok...

1. Pl. ITT meg lehet próbálni. De erre a 10 éves modellre nem biztos, hogy érdemes még költeni.
2. De ugye azt is látod, hogy a DS420+ Intel processzoros és bővíthető a memóriája is? Van ráadásul számos olyan funkció akár a DSM-ben, akár a külön telepíthető alkalmazások között, amely csak Intel processzoron működik. Ilyen a virtualizáció is, ami azt írod érdekel, szóval már csak emiatt is Inteles kell. Így ha belefér jelenleg a költségvetésedbe, akkor bizonyosan hosszabb távon tudod jól használni a DS420+-t. Nem beszélve arról, hogy 2 évvel tovább lesz rá DSM-frissítés.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: NedTaccse » 2021.02.13. 13:43

Új Synology Nas vásárlása előtt állok!
1. kérdés: meghibásodott Nas-t lehet-e javíttatni vagy megérie? 411 Slim
2. kérdés: a 418 és a 420+ között vacillálok. De aggaszt a processzor. a 418-ban 4x1,4 Ghz- van a 420+ -ban (jóval többet tud) De 2x2Ghz van benne.. Van tapasztalat, hogy melyik teljesít jobban?
Gondolom a felhasználás határozza meg. Néznék róla Videokat, tv-n, viszont biztonsági mentésre is használnám, de kipróbálnám a wmvare-t is :)
NedTaccse

HozzászólásSzerző: Nbazs » 2020.12.17. 09:52

Rendben, köszönöm a segítséget. Alszunk még rá egyet Jézuskával, és rövidesen találkozunk bent, a zárt fórumban.
Nbazs

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.12.17. 08:29

Nbazs írta:...Félrenéztem volna valamit?...

Nem, én néztem félre a DS418-at a DS418j-vel hasonlítottam össze. Az ide j-s modellben (DS420j) már ugyanaz a processzor van, mint a DS418-ban.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Nbazs » 2020.12.16. 18:35

Kedves Gandalf!

Köszönöm a lentieket, jelentősen feldobta a napomat a válaszod. :)

De ha úgy látod, hogy megérdemli, akkor bizonyosan hosszabb távú megoldás lenne a DS418 a kétszer gyorsabb CPU és dupla RAM miatt.

Félrenéztem volna valamit? A Synology oldalán úgy látom, hogy mindkettőben ugyanaz a 4 magos, 1,4 Ghz-es Realtek RTD1296 dolgozik.
Nbazs

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.12.16. 09:54

Kedves Jézuska!
Mivel Balázska biztonságban szeretné tudni kedvenc filmjeit (pl. József, az álmok királya, Jónás története, Noé bárkája, a Tízparancsolat, Egyiptom hercege, stb.), mindenképpen legalább 2-fiókos NAS-ra van szüksége. Mivel nagyon sok hasonló filmet szeretne még, ezért 4-lemezes lenne a jó választás, bár, amikor már 16 TB-os HDD is kapható, egy 2-lemezesben is összejöhet ekkora tárhely. De Balázskának vannak régebbi lemezei, azokat lehet, máris tudná használni egy 4-lemezesben, illetve a 16 TB-os HDD még nagyon drága, azt még nem biztos, hogy kiérdemelte. (Bár nagyon értelmes fiú, pontosan látja pl., hogy médialejátszó a jobb választás, nem egy TV-be épített buta lejátszó, és azt is jól tudja, hogy virtualizálni csak x86 alapú NAS-on lehet.)
Mivel szegénynek még nem volt sosem NAS-a, így szerintünk a DS420j is bőven elég lesz évekig, mire rájön, mi mindenre lehet használni, és esetleg kezdi majd kinőni, nem kell elkényeztetni. De ha úgy látod, hogy megérdemli, akkor bizonyosan hosszabb távú megoldás lenne a DS418 a kétszer gyorsabb CPU és dupla RAM miatt. Bár ennek előnyét majd csak pár év múlva érezné.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!