otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Zoli_B » 2021.07.21. 12:06

Szia,

Köszi a választ!
Találtam a neten is downgrade leírást,
de inkább kihagyom. Bízok benne,hogy ha minél több user szembesül a Synology Photos alkalmazás hiányosságaival ahogy egyre több ember kapja meg a DSM7-et,úgy egyre égetőbb lesz a Synologynak felhozni ezt a vackot legalább a Photo Station szintjére,utána meg megint boldogság lesz,mert eddig nagyon is elégedett voltam a nassal minden téren,még úgy is,hogy elég sok funkcióját használok,és egyikkel sincs semmi gondom,minden megy kompromisszum nélkül.

A fórumot néztem most, most már aktív a hozzászólás küldése gomb,tegnap minden topikban piros figyelmeztetés a gomb helyén,hogy regisztráljak,meg utána a van mar regisztrációm üzenet.
Kártya tuti megvan valahol,még plusz is van,mert ez a 4. nasom,az egyik nast meg ismerős vitte el,őt meg nem érdekelte a kártya.
Zoli_B

HozzászólásSzerző: Pippin » 2021.07.21. 09:00

Szia, megnézzük miért nem tudsz írni. Az eredeti regkártya kódod megvan még?

A Synology felhívja a figyelmet, hogy downgrade lehetőség nincs (nem, új vinyóval sem) és mi is írtuk minden egyes DSM 7-ről szóló hírben.
Nem hivatalosan megoldható, csináltunk is leírást, de előtte persze mentés (mint ahogy benne is írja): link
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: Zoli_B » 2021.07.20. 20:11

Sziasztok!

Ide írok,mert a többi fórumba nem enged,nem tudom mi a gond.
"Zárt topik, csak termékregisztráció után írhatsz ide!"
Ha meg rányomok a termékregisztrációra,akkor egyből az fogad:
"Terméktámogatás
Már van terméktámogatásod, az alábbiak érhetőek el jelenleg:
» Synology Fórum teljeskörű használata (minden topikot olvashatsz és írhatsz is hozzászólást)
» Zárt cikkek, amelyek listáját alább találod."

Amiért írtam volna a fórumba:

Az lenne a kérdés,hogy frissítettem DSM 7-re a DS118-as nast,és a Synology Photos egy förtelem,használhatlan vacak lett.
A Photo Stationt használtuk sokat,arról ment a képmegosztás több usernek is android appal,de ez a photos app kezelhetetlen,nagyon kiforratlan valami.
Vissza lehet tenni a 6-os DMS-et a 7-ről,vagy csak totál nulláról, egy üres hdd-re?
Mert ugye a frissítés menüpont alatt ki is írja,hogy nem cserélhető régebbire.
Zoli_B

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.06.30. 07:34

bringology írta:A 220+ egy utolsó példányát a (moderálva)-tól megvettem...

Remek! Bár hogy mitől utolsó, azt nem tudom, bőven van raktáron nálunk ez a típus is, ha fogyni kezd náluk, gondolom rendelnek időben. Az eladó nevét ki kellett moderálnom a szabályaink szerint, de örülök, hogy elégedett voltál velük.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bringology » 2021.06.29. 19:49

Gandalf! A 220+ egy utolsó példányát a (moderálva)-tól megvettem. Nagyon szimpatikus csapat, illik a Synology-tól, mint gyártótól és Tőletek tapasztalt profizmushoz (habár nyilván nemcsak ezzel foglalkoznak).

WD vinyóm a szerencsésebb sorozatú (EFRX), így legalább ezzel – elvileg – nem lesz gond. Pont ilyet szeretnék, de úgy tűnik, erre várni kell. Ha ez nem lesz, akkor Seagate 3TB-s IronWolf-ja lesz.

Ha megvan minden hardver és a következőkben lesz időm beüzemelni, elakadok, majd jól kérdezek... és persze referálok, hogy hogy vált be a cucc!
bringology

HozzászólásSzerző: bringology » 2021.06.29. 13:03

Rendben, akkor ezt nem forszírozom, de hogy megveszem maholnap, azzal mellé nagyon nem lövök.

A vinyónak – hogy melyik RED sorozat van bent – hamarosan utána nézek és akkor majd döntök, melyik vinyó legyen mellette; szigorúan a Synology által ajánlott kompatíbilitási listából választva. Ahogy Ti is írtátok, RAID1-ben működhet.

Majd referálok, köszi addig is mindent!
bringology

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.06.29. 12:21

bringology írta:...A 220+ lesz és fel is veszek két bolttal kapcsolatot, akik közel vannak hozzám, hogy tényleg rohannom kell holnap-holnapután, vagy ahogy írod, van pár hét türelmi idő.

A kereskedők még nem tudnak róla, mi is ma tudtuk meg. Július 15 után nem adhatják a plusz 1 évről a garlevelet, illetve hiába adnák, az nem lesz érvényes. Hamarosan őket is értesítjük erről.
bringology írta:Mindenesetre találtam topicot, ahol pont arról beszéltetek, hogy egyes NAS-okba egy előző után nem lehet egy az egybe áttenni a merevlemezt, inkább biztonsági másolat kell róla, majd mechanikusan, az újra telepítve a DSM-et, utána felrakni a cuccokat...

Ilyen max. akkor van, ha valami ezer éves DSM-ben (pl. DSM4) lett létrehozva a kötet, a DS115j esetében ez nem lehetséges, hogy így lenne szerintem. Szóval bátran tedd át, frissülni fog a firmware először, majd ha betetted a második lemezedet, akkor lépj át SHR-1-re!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bringology » 2021.06.29. 12:03

Nagyon szépen köszönöm, Gandalf!

A jótanácsokat örömmel veszem és meg is fogadom. A 220+ lesz és fel is veszek két bolttal kapcsolatot, akik közel vannak hozzám, hogy tényleg rohannom kell holnap-holnapután, vagy ahogy írod, van pár hét türelmi idő. Valóban nem butaság kihasználni azt a +1 év garanciát.

A vinyós észrevételed is hasznos, köszönöm! Ellenőrizni fogom, hogy az én WD Red vinyóm vajon beleesik-e ebbe (gyanítom, bele), mert ahogy a küldött linken is olvasom, különböző technológiájúak RAID1-be se legyenek. Na, ehhez kell a rutinos szakember...

Lehet, horror áron vannak a vinyók, de pont ez a lényeg a sebességnövekedés mellett, hogy növeljem a biztonságot az egylemezes változathoz képest, így ezt sem tudom elkerülni.

Mindenesetre találtam topicot, ahol pont arról beszéltetek, hogy egyes NAS-okba egy előző után nem lehet egy az egybe áttenni a merevlemezt, inkább biztonsági másolat kell róla, majd mechanikusan, az újra telepítve a DSM-et, utána felrakni a cuccokat (nem egész 2TB cuccom van most, filmek digitalizálva, mobil képek és videók). Melós, ha így kell csinálni. Ezzel szemben most azt mondod – és topic-kal szemben azért kérdeztem rá, mert azok majd' tízéves bejegyzések voltak – simán berakom és nagy a boldogság.

Na, az majd a következő lépés, legyen meg a vas :-)
bringology

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.06.29. 10:11

bringology írta:...Gondolok itt arra, hogy a régi vinyót tegyem át egy-az-egybe az új NAS-ba és ő fog indexelni, rendszerezni és mindent?...

Ha semmi gond a régivel, akkor persze, hogy azt tenném át az új NAS-ba (úl lemezt venni most csak horror áron lehet), és vennék mellé egy másik, legalább akkora kapacitásút. Akár más márkát is (Seagate, Synology), a WD mostanában csinál fura dolgokat (lásd EZT, és ellenőrizd, milyen széria a meglévő és milyen a venni szándékozott WD!).
A második lemez berakásakor át tudsz majd váltani tökrözött módra (pár kattintással, és a NAS elvégzi a tükrözést), ha SHR formátumban volt létrehozva a meglévő kötet.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.06.29. 10:07

bringology írta:...aztán lehet, az egyszerűség okán a válasz a "teljesen mindegy" lesz, tekintve, hogy mindegyik combosabb szerkezet megfelel az elképzeléseimnek...

Valami ilyesmit érzek én is. A DS115j után a legkisebb aktuális modell (DS220j) is nagyságrendekkel lesz gyorsabb. A DS115j sem volt annyira fájdalmasan lassú 6 éve, mint most, az újabb DSM-ek viszont egyre nagyobb erőforrást igényelnek (ahogy ez sajnos a legtöbb oprendszerre is igaz), illetve bizonyosan Te is több mindenre és intenzívebben használod most, mint évekkel ezelőtt.
A RAM tekintetében valóban nem valószínű, hogy ki tudnád használni akár csak a 2 GB-ot, és az 512 MB sem okoz lassabb működést, ha nem egyszerre használnál sok funkciót vagy programot. A DS218play a dupla RAM-mal több, illetve emiatt további lehetőségeket is engedélyeztek rajta, mint a több kamera használata, magasabb fps szám. De a videótranszkódolási képességből is profitálhatnál, ha valóban mobilon, esetleg webböngészőben néznél videókat alkalmanként. Ehhez viszont a DS vido appot kell használnod, a NAS és a VLC között nem fog működni a hardveres transzkódolás. A videólejátszás mobillal mindenképpen kompromisszumos dolog, mert OK, hogy megbékélsz azzal, hogy a sávszélességhez igazítva mondjuk visszaveszi a film felbontását, de akkor sem fognak szólni pl. a DTS és egyéb komolyabb hangsávok. Én ezért nem tartom fontosnak, hogy a saját NAS-om tudjon transzkódolni videókat (ahogy a DS218play már tud), majd egy médialejátszó úgyis megold mindent, profi minőségben, normális nagy képernyőn. De ha Te valóban mobilon filmeznél, a DS220j-t emiatt kihúznám a jelöltek közül.
Marad az, amire Te is jutottál, DS218play vagy DS220+. Erre azt mondanám, hogy ha anyagilag belefér, akkor az Intel processzor miatt a DS220+ az egyértelmű választás. Intelre minden szoftvercsomag elérhető, és a DSM még 10 év múlva sem fog komolyabban belassulni (szerintem, látva a most már kb. 10 éves korábbi modelleket). Ha pedig a sebesség miatt nem lesz okod sok évig lecserélni, akkor a RAM bővíthetősége tökéletes segítség lesz ahhoz, hogy valóban hosszú távú beruházás legyen. Akár hogy is, bizonyosan több évvel később növöd ki a DS220+-t, mint a DS218play-t, és az évjárat miatt a DSM-támogatás is várhatóan 2 évvel tovább lesz elérhető a 2020-as modellre.
Még egy apró infó: július 1-től visszavonja a Synology a hazai hivatalos csatornákon keresztül nyújtott +1 év garanciát az 1–4 lemezes DiskStation-ökre (bár ad a kereskedőknek 2 hét türelmi időt), így bármit is választasz, napokon belül megvenném a helyedben, már csak a 2 helyett 3 éves garancia miatt is!
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!