Sziasztok!
Rövid tanácsot szeretnék kérni Professzor uraktól! Megérett a dolog, szeretném lecserélni meglevő NAS-omat egy gyorsabb vasra.
Előrebocsátom, tudom, hogy kérdésemre bizonyára akad válasz a fórumban. Rendszerető ember vagyok és tiszteletben tartom mások munkáját, így nem lustaságból nem olvasok utána (nagyon sok mindennek utána olvastam ám!). Egész egyszerűen időhiány az oka (népbetegség, tudjátok), hogy nem kutatom fel a sokezer hozzászólás között. Gandalf és néhányan már a múltban voltatok szívesek segíteni igen sokat és t ürelmesen, tanácsaitokat meg is fogadtam.
Jelenleg egy DS115J-m van. Értekeztünk Veletek ezelőtt, hogy ugye a NAS-t, mint olyat érdemes elsődleges biztonsági tárolóként használni, ahonnan érdemes (esetleg) menteni a felhőkbe (Google, Microsoft és társai). Az, hogy én (eddig) miért fordítva ültem a lovon, rém egyszerű: ez a cucc lassú, mint a sár. Mindent csinál és igazán nem vagyok hamari, de megalszik a tej a számban, mire történik valami (a rím nem egy félresikerült vicc).
Azt a tanácsotokat is megfogadom, hogy majd kipróbálom az új szerkezetet a saját videólejátszási, tévére/telefonra kivetítési igényeim és ha több kell, akkor vásárolok majd egy otthoni médialejátszót.
Jelenleg, amiket néztem, az a DS218play és a 220 (+??). Elolvastam (bezonyám!) az erre vonatkozó topicot, igen mélyen érintitek a témát. Mármint hozzám képest. Én sokkal egyszerűbb leszek, aztán lehet, az egyszerűség okán a válasz a "teljesen mindegy" lesz, tekintve, hogy mindegyik combosabb szerkezet megfelel az elképzeléseimnek.
Amiket szeretnék.
1. Úgy tárolni a fényképeket és videókat (persze automatikusan mentse a család összes telefonjáról), hogy később böngészni is olyan sebességgel tudjak, mint például egy Google Fotókban.
2. Szeretném, ha például VLC-n keresztül a telefonon, TV-re kivetítve, emberi tempóban játszaná le a videókat. Mármint a mostani megteszi, ha már egyszer lesz szíves elindulni, de konkrétan pisi, fagyi előkészítés, párna felpuhítás, kutya-simisimi-taptap, mire egyáltalán elindítja a filmet...
3. Dupla lemezt szeretnék, aminek oka, hogy RAID 1 módban használnám őket, tehát nem a nagyobb kapacitás, hanem a nagyobb biztonság a lényeg.
Látom, hogy a "+"-nak van 2GB-os és 6GB-os változata, jelentősen többért, mint a "play". Olvastam, hogy mi mindenre használják mások (közelébe nem vagyok), ezért az ésszerű "tartalék erő" sem szeretném, ha teljesen indokolatlanba csapna át.
Nézem, hogy a DS220J is már magasabb áron van és jóval komolyabb proci fut benne, mint a mostanimban, de akit a kígyó megmart, a gilisztától is fél, így erősen fenntartással kezelem a "J"-szériát. (Naná, hogy nagyrészt az e téren levő műveletlenségem okán...) Tudom, hogy az órajel sem minden, ahogy a procik száma sem, de a "J" 0,5MB-os memóriájával szemben a "Play" kétszer ennyije, feltételezem, lényegesen gyorsabb működést eredményez. De a korreláció a méret és sebesség között – az én felhasználási módomban – talán nem hasonló a "+" esetében...
Tehát nem értelmetlenül és indokolatlanul szeretnék kevesebbet költeni. 60-70e Ft is sok pénz, ha nem nyújtja azt, amit szeretnék és 130e Ft se sok, ha tip-top lesz a rendszer.
És még egy kérdés. WD Red vinyó van most benne, a tartósság jegyében, még egy ilyet tervezek vásárolni (azonos méretben a tükrözés végett). Mit javasoltok az új eszköz beüzemelése kapcsán? (iiiigen, tuuudoom, erről is van szó a fórumokban; várom a fejmosást, hogy "miért nem olvasom el", esetleg irányítsatok oda, kérlek!) Gondolok itt arra, hogy a régi vinyót tegyem át egy-az-egybe az új NAS-ba és ő fog indexelni, rendszerezni és mindent? Vagy ebben rossz úton járok?
Természetesen az általatok felsorolt forgalmazók valamelyikénél veszem meg, fontos a regisztrációs kártya, pontosabban ami mögötte van. Tényleg professzionális, amit összehoztatok, NAS-ostul, forgalmazóstul, fórumostul, mindenestül.
Köszi előre is!