otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: bringology » 2021.06.29. 06:17

Sziasztok!

Rövid tanácsot szeretnék kérni Professzor uraktól! Megérett a dolog, szeretném lecserélni meglevő NAS-omat egy gyorsabb vasra.

Előrebocsátom, tudom, hogy kérdésemre bizonyára akad válasz a fórumban. Rendszerető ember vagyok és tiszteletben tartom mások munkáját, így nem lustaságból nem olvasok utána (nagyon sok mindennek utána olvastam ám!). Egész egyszerűen időhiány az oka (népbetegség, tudjátok), hogy nem kutatom fel a sokezer hozzászólás között. Gandalf és néhányan már a múltban voltatok szívesek segíteni igen sokat és t ürelmesen, tanácsaitokat meg is fogadtam.

Jelenleg egy DS115J-m van. Értekeztünk Veletek ezelőtt, hogy ugye a NAS-t, mint olyat érdemes elsődleges biztonsági tárolóként használni, ahonnan érdemes (esetleg) menteni a felhőkbe (Google, Microsoft és társai). Az, hogy én (eddig) miért fordítva ültem a lovon, rém egyszerű: ez a cucc lassú, mint a sár. Mindent csinál és igazán nem vagyok hamari, de megalszik a tej a számban, mire történik valami (a rím nem egy félresikerült vicc).

Azt a tanácsotokat is megfogadom, hogy majd kipróbálom az új szerkezetet a saját videólejátszási, tévére/telefonra kivetítési igényeim és ha több kell, akkor vásárolok majd egy otthoni médialejátszót.

Jelenleg, amiket néztem, az a DS218play és a 220 (+??). Elolvastam (bezonyám!) az erre vonatkozó topicot, igen mélyen érintitek a témát. Mármint hozzám képest. Én sokkal egyszerűbb leszek, aztán lehet, az egyszerűség okán a válasz a "teljesen mindegy" lesz, tekintve, hogy mindegyik combosabb szerkezet megfelel az elképzeléseimnek.

Amiket szeretnék.

1. Úgy tárolni a fényképeket és videókat (persze automatikusan mentse a család összes telefonjáról), hogy később böngészni is olyan sebességgel tudjak, mint például egy Google Fotókban.

2. Szeretném, ha például VLC-n keresztül a telefonon, TV-re kivetítve, emberi tempóban játszaná le a videókat. Mármint a mostani megteszi, ha már egyszer lesz szíves elindulni, de konkrétan pisi, fagyi előkészítés, párna felpuhítás, kutya-simisimi-taptap, mire egyáltalán elindítja a filmet...

3. Dupla lemezt szeretnék, aminek oka, hogy RAID 1 módban használnám őket, tehát nem a nagyobb kapacitás, hanem a nagyobb biztonság a lényeg.

Látom, hogy a "+"-nak van 2GB-os és 6GB-os változata, jelentősen többért, mint a "play". Olvastam, hogy mi mindenre használják mások (közelébe nem vagyok), ezért az ésszerű "tartalék erő" sem szeretném, ha teljesen indokolatlanba csapna át.

Nézem, hogy a DS220J is már magasabb áron van és jóval komolyabb proci fut benne, mint a mostanimban, de akit a kígyó megmart, a gilisztától is fél, így erősen fenntartással kezelem a "J"-szériát. (Naná, hogy nagyrészt az e téren levő műveletlenségem okán...) Tudom, hogy az órajel sem minden, ahogy a procik száma sem, de a "J" 0,5MB-os memóriájával szemben a "Play" kétszer ennyije, feltételezem, lényegesen gyorsabb működést eredményez. De a korreláció a méret és sebesség között – az én felhasználási módomban – talán nem hasonló a "+" esetében...

Tehát nem értelmetlenül és indokolatlanul szeretnék kevesebbet költeni. 60-70e Ft is sok pénz, ha nem nyújtja azt, amit szeretnék és 130e Ft se sok, ha tip-top lesz a rendszer.

És még egy kérdés. WD Red vinyó van most benne, a tartósság jegyében, még egy ilyet tervezek vásárolni (azonos méretben a tükrözés végett). Mit javasoltok az új eszköz beüzemelése kapcsán? (iiiigen, tuuudoom, erről is van szó a fórumokban; várom a fejmosást, hogy "miért nem olvasom el", esetleg irányítsatok oda, kérlek!) Gondolok itt arra, hogy a régi vinyót tegyem át egy-az-egybe az új NAS-ba és ő fog indexelni, rendszerezni és mindent? Vagy ebben rossz úton járok?

Természetesen az általatok felsorolt forgalmazók valamelyikénél veszem meg, fontos a regisztrációs kártya, pontosabban ami mögötte van. Tényleg professzionális, amit összehoztatok, NAS-ostul, forgalmazóstul, fórumostul, mindenestül.

Köszi előre is!
bringology

HozzászólásSzerző: Pippin » 2020.10.19. 08:00

A DS420+ áll legközelebb ahhoz amire szükséged lehet ennyi infóból és meg is szabd venni.
Hivatalos forrásból már nem fogsz kifutó modellt kapni +1 év garival, csak az újakat.
Persze a DS920+ sincs akkor már árban messze.
Ha több mindent árulsz el akkor lehet csak belőni melyik kell neked.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.10.19. 07:51

karcsi11 írta:...melyik a Synology DS218+ 4lemezes verziója, amelyik más paramétereiben megegyezik.

Nem biztos, hogy minden 2-lemezesnek van 1:1-ben megfelelő több fiókos verziója. Ha a más paraméterek alatt alapvetően a processzor teljesítménye érdekel, akkor EZEN cikkünkben mindig láthatod a releváns adatokat. Ráadásul DS218+ már nincs, így 4-lemezes utódról sem lehet beszélni. Amíg volt, addig a DS418play volt azonos processzorral és RAM-mal, mint a DS218+.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: karcsi11 » 2020.10.16. 16:12

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy melyik a Synology DS218+ 4lemezes verziója, amelyik más paramétereiben megegyezik.

Köszönöm: Karcsi
karcsi11

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.11.13. 13:37

dieananass írta:...Melyik verziót ajánlanátok?

Bármelyiket, aminek a neve Synology-val kezdődik... Hiszen amit írtál, az a legalapvetőbb tulajdonsága egy NAS-nak, ehhez még csak Syonlogy sem kell, kb. bármely olcsóbb is tudja. Persze ettől még nem ajánlom azokat :)
Javaslom, olvass vissza ebben a topikban a korábbi kérdéseket megnézve, sokszor előfordult, hogy leírtuk, mi alapján lehet egy kezdőnek döntenie!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: dieananass » 2019.11.13. 13:08

Sziasztok!

Első NAS vásárlás előtt állok. Főként adatok tárolására szeretném használni. Fontos lenne, hogy más is tudja használni. Itt arra gondolok, hogy egy mappát létrehozok mondjuk rokonnak, aki csak oda tud dolgozni, és nem is látja a többi mappát/fájlt.

Melyik verziót ajánlanátok?

Köszönöm,
Tamás
dieananass

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.05.16. 08:05

Hát, ha biztos vagy benne, hogy elég az 1-lemezes, RAID nélküli NAS (én azért ezen még gondolkodnék), akkor ugye csak 2 választásod maradt, DS119j és DS118. Ebből a jelenlegi forintárfolyam mellett csak a legkisebb Synology a DS119j van a megadott ársávban. De első NAS-nak jó az, ha gyorsan kevésnek találod mégis, akkor nem sokat buksz rajta, ha el kell adni. Bár egylemezest nem vesznek tömegek, így eladni is nehezebb lesz, mint egy legalább 2-fiókost. Mérlegelném legalább a DS218j-t a helyedben, azt is lehet 1 lemezzel használni, de legalább ott a lehetőség bármikor a RAID1-re...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: skytheman » 2019.05.15. 21:32

Gandalf írta:És mi lenne a fő szempont, aminek meg kelljen, hogy feleljen? Mert torrentezni mindegyik tud, és még a legkisebb is elég gyors ahhoz, hogy több szobában egyszerre nézhess róla HD filmeket. A legkisebbek nem fognak viszont kb. 10 Mbyte/másodpercnél gyorsabban torrentezni, főleg ha több letöltés fut párhuzamosan. De azt nehéz lenne pontosan megmondani, hogy melyik milyen gyorsan tölt le, hiszen ez sok körülménytől függ. Arról nem írtál semmit, hány lemezes lenne elég, mennyit szánnál rá, milyen más funkciókat gondolod, hogy előbb-utóbb használnál, így nehéz részletesebben válaszolni. Az ugyanis biztos, hogy egy Synology-t nem csak torrentezésre fog valaki használni, mondjuk a vásárlás után 6 hónappal már.

Esetek 90%-ban nem szoktam párhuzamosan több torrentett letölteni.
Egy lemezes kiadásban gondolkodok, eddig is megvoltam az egy lemezes desktop HDD-vel.
Drive-ot és az Office-t lehet fogom használni, illetve a Surveillance Station-t, Video Station-t, VPN. Másra nem hiszem hogy használnám itthon és az iroda között.
30-60 ezer közöttire gondoltam, nem feltételnül a 19 sorozat, jó lenne ezelötti is.
skytheman

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.05.15. 21:06

És mi lenne a fő szempont, aminek meg kelljen, hogy feleljen? Mert torrentezni mindegyik tud, és még a legkisebb is elég gyors ahhoz, hogy több szobában egyszerre nézhess róla HD filmeket. A legkisebbek nem fognak viszont kb. 10 Mbyte/másodpercnél gyorsabban torrentezni, főleg ha több letöltés fut párhuzamosan. De azt nehéz lenne pontosan megmondani, hogy melyik milyen gyorsan tölt le, hiszen ez sok körülménytől függ. Arról nem írtál semmit, hány lemezes lenne elég, mennyit szánnál rá, milyen más funkciókat gondolod, hogy előbb-utóbb használnál, így nehéz részletesebben válaszolni. Az ugyanis biztos, hogy egy Synology-t nem csak torrentezésre fog valaki használni, mondjuk a vásárlás után 6 hónappal már.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: skytheman » 2019.05.15. 18:30

Sziasztok!

Torrentezéshez és hálózaton keresztül történő SD/HD filmnézéshez keresek NAS-t.
Az internet sebesség:
Maximális sávszélesség 1000 / 300 Mbit/s
Garantált sávszélesség: 300 / 75 Mbit/s
Milye NASt javasolnátok?

Válaszotok előre is köszönöm!
skytheman

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!