otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.03.12. 21:47

videotom írta:Üdvözlet NAS-ok mindent tudóinak...

Szia!
Amiket írtál (1–5 pontok), arra mind elég a DS110j is. Azt, hogy egylemezest, vagy kétlemezt akarsz, azt Neked kellene eldönteni annak függvényében, hogy kell-e a biztonság, vagy sem, illetve elég-e egy lemez kapacitása.
Az NFS a linuxos hálózati protokoll. A Popcornhoz ezt fogod használni, mert azon a leggyorsabb a lejátszó. De emellett bátran engedélyezd majd az SMB-t a Windows-os gépedhez, vagy az AFP-t, ha (majd) Mac-ed is van. Ezek mined egyidőben mehetnek, nem kell választani köztük.
Azt nem tudom, hogy mit jelent, hogy a „NAS-ok helyből kicsomagolják a filekotat...”. De ami ezzel kapcsolatban eszembe jut:
– A NAS-on lévő ZIP, RAR állományokat nem kell a számítógépeddel hálózaton keresztül „átszívni”, majd visszatenni a kitömörítés miatt, mivel ezt a NAS fájlkezelőjében, a webes admin felületén meg tudod tenni, azaz a Synology processzora csinlja a saját lemezén, ami a lehető leggyorsabb megoldás.
– Konvertálni nem konvertálja kívánság szerint. Átkonvertálja a Photo megosztásba tett videókat, hogy a webböngészőben elérhető PhotoStation felületén azokat is meg lehessen nézni. Itt oszthatod meg másokkal pld. a családi fotókat, videókat, ha akarod, és az illető kedvenc webböngészőjében tud diashow-t nézni, vagy akár a videóidat is lejátszani, anélkül, hogy átvenné ezeket a saját gépére. Nagymamáknál igen praktikus, nem kell megtanítani pld. FTP-zni, csak a böngészőjében elmented a PhotoStation-öd címét, és magyar felületen kattintgatva nézheti az unokákat.
– Streamelni DLNA-szerverén keresztül tudja a butább lejátszóknak, amelyek csak UPnP/DLNA szerverről tudnak lejátszani. A Popcorn tud NFS-en böngészni, tehát annál azt fogod használni, nem a Synology médiaszerverének stremelését, mert kényelmesebb.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: snoopyqtya » 2011.03.12. 21:27

Gandalf írta:Tudna ilyet. De miért tennél ilyesmit (hacsak nem különböző méretűek a lemezeid)? Ha RAID5-be teszed a 4 lemezt, akkor bármelyik tönkremehet, és így is 3 lemez kapacitása lesz kihasználható.
Második kérdésedre: inkább akkor USB-n kapcsold hozzá a hordozni szánt lemezt, ne szerelgesd folyton ki-be, és formázd RAID5-be a maradék hármat. Nem praktikus, amit írsz, gondold végig jobban.

Ha mondjuk torrentre is használom, akkor talán szerencsésebb az, hogy van 2 lemez, ami az esetek 80-90%-ban le van hibernálva, a másik 1 vagy 2 lemez pedig pörög.
Nem csak vinyó élettartam tekintetében, hanem fogyasztásnak sem árt. Na és az sem utolsó szempont, hogy a vinyókat sem egyszerre kell megvenni, ill a meglévőket is fel tudom használni.
snoopyqtya

HozzászólásSzerző: videotom » 2011.03.10. 20:18

Üdvözlet NAS-ok mindent tudóinak !
Laikusként, mazsolaként, első NAS vásárlót tiszteljetek bennem, ezért ha hülyeséget kérdezek tudjátok be annak :-), de válaszoljatok rá lécci akkor is.

OTTHONRA - NAS vásárlás előtt állok, az igények magasak, de a pénztárcám erősen behatárolja a lehetőségeimet. Összesen 3 típus jöhet szóba emiatt.
DS 110j (800/128) vagy DS 211j (1,2/128) vagy esetleg DS 111 (1,6/512). 1 Gb belső hálón üzemelne az eszköz kezdetben 1 Tb hdd-vel.
Az adatlapjaikat elolvastam, látom a különböző sebesség és memória adatokat, de fogalmam sincs ez egy nas-nál mit jelent erőforrásilag az én feladataim ellátásánál.

A feladat amit el kellene látni:
1. Központi adattároló szerep (videó-tár, zene-tár, fotó-tár, doksik, mentések, stb) csoport és felhsz. jogosoltságokkal
2. Alkalmankénti Popcornhour 210-es média lejátszó kiszolgálása (lehetőség szerint teljes szolgáltatással)
3. Külső elérés lehetősége, ált. FTP (publikus fix IP van)
4. Jelenleg az egyik XP-és gépen fut PHP, My SQL , Web server , 1 db dinamikus egyszerü oldal, ennek a kiváltása. Ez a weboldal főleg csak egy éles oldal írásakor (weblapszerkesztés) gyakorlo server szerepét tölti be, tehát picuri látogatottságú.
5. Szerintem kisforgalmú torrentezés (általában max. heti 5-15 Gb)

Na most jelenleg az ár meghatározó a döntésben, tehát ha szerintetek a legkisebb típus is biztonsággal ki tudja szolgálni ezeket a feladatokat akkor az lesz, de ha szerintetek valahol rés van a pajzson akkor írjátok meg.

Egy-két kérdés ami nem tiszta a számomra:
Azt olvasgattam pár helyen hogy NFS rendszert fog használni a NAS, így tudja kihasználni a hálózat adta lehetőségeket maximálisan. Hogy tudok majd XP-és gépekkel rácsatlakozni (sima tallózás), vagy az XP-nek nem is kell tudnia hogyan kapja az adatot, vagy mint egy serverre be kell majd hozzá jelentkezni külön klissel (melyiket javasoljátok ekkor).
Mit jelent pl hogy a NAS-ok helyből kicsomagolják a fileokat, konvertálják-stream-elik a videókat kívánság szerint, ahogy a kérés érkezik????

Elsőre ennyivel terhelnélek meg benneteket. Köszönöm ha valaki tud segíteni. Üdv Mindenkinek:VideoTom
videotom

HozzászólásSzerző: deicide » 2011.03.07. 08:51

Gandalf úr... köszönöm a válaszát:)
deicide

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.03.06. 19:20

deicide írta:...Amire gondolok hogy be kell-e korlátozni a net kapcsolatot le/fel töltésénél az esetleges fagyás miatt...?
Digis 80/25 netem van!Meg képes birkózni ezzel a net sebeséggel?

Van e lehetőség a torrent klienségen ütemezésre?
Pl. 22:00- 08:00 között legyen csak letöltés….!

Fagyás miatt biztos nem. Csak pont úgy, mint a számítógépeden. Tehát ne tölts fel korlátlanul, mert lelassul a lefelé irányod. Leglábbis az általam ismert kábeltévés és ADSL netekapcsolatokkal mindig ez van. Igen, van lehetőség időhöz kötni a sávszélesség használatát a gyári kliensben is, és a hasonlóan népszerű Transmission-ben is.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.03.06. 19:15

Tudna ilyet. De miért tennél ilyesmit (hacsak nem különböző méretűek a lemezeid)? Ha RAID5-be teszed a 4 lemezt, akkor bármelyik tönkremehet, és így is 3 lemez kapacitása lesz kihasználható.
Második kérdésedre: inkább akkor USB-n kapcsold hozzá a hordozni szánt lemezt, ne szerelgesd folyton ki-be, és formázd RAID5-be a maradék hármat. Nem praktikus, amit írsz, gondold végig jobban.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: snoopyqtya » 2011.03.06. 09:09

ds411j tud olyat, hogy ha van benne 4 db lemez, akkor abból kettőt tükröz, a másik kettőt meg csak simán használja?
Vagyis ami a tükrözősön van, az biztonságban van, ami pedig a másik kettőn, az kevésbé. A másik kettőnél jobb is ha nem fűzi össze, nem csinál raid0-t, mert akkor ha az egyik bedöglik, akkor mindkettő tartalmának annyi.

másik kérdés: ha kiveszek egy lemezt, akkor azt ügye külső usb hdd keretben tudom használni?
Ezért nem szeretnék raid5-öt, mert akkor ez az opció nem él.
snoopyqtya

HozzászólásSzerző: deicide » 2011.03.05. 09:18

Üdv...

Még mindig a Synology DiskStation DS111 a favoritom...

Próbáltam erről minél több infót össze szedni viszont sehol nem olvastam megnyugtatóan azt hogy mennyire befolyásolja a készüléket ha gyors net kapcsolat van!Amire gondolok hogy be kell-e korlátozni a net kapcsolatot le/fel töltésénél az esetleges fagyás miatt...?
Digis 80/25 netem van!Meg képes birkózni ezzel a net sebeséggel?

Van e lehetőség a torrent klienségen ütemezésre?
Pl. 22:00- 08:00 között legyen csak letöltés….!
deicide

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.18. 00:11

P1eTr0 írta:...és a RAID technológiának utánaolvasva a RAID5 egy jó választásnak tűnik!

Igen, ha egyformák a lemezeid, akkor nincs értelme annak, hogy kettő tükrözve, kettő meg külön. Hiszen ha RAID5-ben, az összes lemez egybe van formázva, akkor is csak egynek a kapacitása megy el a biztonságra, viszont minden lemez tönkremehet adatvesztés terhe nélkül, és egyetlen nagy tárhelyed lesz, amit jobban ki lehet használni, mintha két részből állna. Kezd bátran 1 lemezzel akár (inkább kettővel ha teheted, hogy máris RAID1 lehessen) és bővítsd újabbal, amint kinőtted. Addigra a lemezárak is csökkennek, nem kell előre teletenni, és üresen járatni feleslegesen több lemezt, csak az áramot fogyasztja. Ha teheted, 2 TB-nál kisebb méretűt ne vegyél, fajlagosan drágább lesz különben egy egységnyi tárhelyed – a 2 TB-os a jelenlegi legjobb ár/méretarányú már! És óvakodj az orkoktól utadon, melyet azonban a jó irányba kezdtél meg! Egy NAS mindenek felett :)
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: P1eTr0 » 2011.02.17. 20:55

Köszönöm a részletes válaszokat. Így már könnyű eldönteni, hogy egy Synology DS411j Disk Station lesz a legjobb nekem és a RAID technológiának utánaolvasva a RAID5 egy jó választásnak tűnik.
Persze 4 hdd nem hiszem, hogy rögtön belekerül, de ki tudja.. :D
Szóval még egyszer köszönöm Gandalf a sok információt!
P1eTr0

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!