otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.17. 18:44

P1eTr0 írta:Tehát akkor érdemesebb olyanban gondolkozni, ami automatikusan csinálja a mentést...

Én – és szerintem a legtöbb felhasználó – kétlemezesnél RAID1-ben, többlemezesnél RAID5-ben használjuk a NAS-t, HA bármiféle biztonság a cél, mert fontosak a rá kerülő adatok. Igen, ha 4 lemezed van, akkor kettő lehet tükörben (RAID1), miközben a többi nem. Csak akkor legalább kettő köteted lesz majd.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: P1eTr0 » 2011.02.17. 18:20

Tehát nem kellene a RAID1, inkább máshol is megőrzöd a fájlokat. Értem, bár én nem így csinálom, állandó macera lesz a szinkronizálás, frissítgetés.

Tehát akkor érdemesebb olyanban gondolkozni, ami automatikusan csinálja a mentést.
Akkor most egy utolsó kérdés (remélem). Ha mondjuk úgy döntök, hogy veszek egy 4 lemezeset (DS411j), akkor azt meg lehet vele csinálni, hogy 2 kötetet használo RAID1-ben (ezekre menteném a fontos adatokat), míg a másik 2 kötet csak "úgy lenne magában" és ezekre raknám az olyan adatokat mint pl. filmek, zenék stb.
A hardverrel kapcsolatban akkor már nincsenek kételyem, ez a proci, illetve memória elég arra, amire nekem kell :D
P1eTr0

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.17. 17:41

P1eTr0 írta:Csak a pontosság miatt: 5-kor írtam :)...

Valóban, rossz volt az adatlapomon a fórumbeállítás, nyári időszámítással működött, mindent 1 órával későbbinek láttam eddig.
Tehát nem kellene a RAID1, inkább máshol is megőrzöd a fájlokat. Értem, bár én nem így csinálom, állandó macera lesz a szinkronizálás, frissítgetés.
A torrentezést szerintem bírná, ahhoz bőven sok a 128 MB. A több memória akkor jönne majd jól, ha mondjuk az összes szolgáltatást futtatod rajta, weboldalt telepítesz esetleg egy komolyabb adatbázisháttérrel, Squeezebox servert teszel rá, vagy egyéb külső programot. De a saját alkalmazásaihoz elég a 128 MB, azért is nincs benne több. Természetesen csinálhatsz minden felhasználónak saját megosztást, külön jelszóval védve. Ha RAID0-ba, RAID1-be vagy JOBD-ként formázod, akkor egyetlen nagy köteted lesz rajta. Ha két külön lemezként formázod, akkor két köteted lesz. (A DSM3.1-től kezdve még több lehetőséged is lesz.) Akárhány köteted is van, mindegyiken megosztásokat hozol majd létre, ezekhez lehet csatlakozni a számítógépről, lejátszóról, egyidőben akár az összeshez is. Ezek, mint külön meghajtók jelennek meg ilyenkor a számítógépen, de osztoznak az adott NAS kötet teljes méretén, tehát amíg van azon hely, addig a köteteken is egyformán van szabad terület.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: P1eTr0 » 2011.02.17. 16:03

Gandalf írta:Reggel 6 órakor ilyet kérdezni? Lehet, nem is aludtál egész éjjel emiatt? :)

Csak a pontosság miatt: 5-kor írtam :), de tudtam azért aludni.

A NAS-t úgy képzeltem, hogy 2x2TB-os lemezek mennének bele, és családi fotókat, fontosabb adatokat tárolnék biztonsági másolatként rajta. Persze filmek is lennének rajta, de szerintem nekem 4 TB bőven elég lenne. Sokkal inkább az érdekelne, hogy a torrentezést bírná-e, valamint hogy a memória egy ilyen készülék esetén mit befolyásol? Amúgy a legnagyobb leterhelést úgy tudom elképzelni, hogy maximum 2 helyen néznének rajta HD filmet (de ez az esetek 20%-a).

És ha már kérdezek, akkor lenne még pár kérdésem, amivel nem vagyok tisztában egy ilyen hálózati adattárolóval kapcsolatban. Megoldható-e az, hogy a NAS könyvtárait felhasználónévhez kötöm? Arra gondolok, hogy mindenkinek lenne egy bizonyos mappája, és oda tudna rakni anyagokat, de a mappa megnyitásához jelszót kérne? Illetve a NAS esetében hogy kell elképzelni a merevlemez kezelést? Úgy látom (a számítógép és a médialejátszók felől), mintha ténylegesen lenne 2 db vinyóm, vagy egyben kezeli az egészet (4 terásnak látnám), és a NAS dönti el, hova pakolja a cuccot?

Tudom ez most sok lett, de kicsit tájékozódni szeretnék, mielőtt beruházok :D
P1eTr0

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.17. 12:48

plaszlo írta:Én is annál kötöttem ki, hogy egy Synology NAS-t szeretnék venni :D...

Hát, ha „szíved szerint”, meg „tárhelyből sohasem elég”, akkor bátran megvenném a helyedben a DS410-et, nem lennél vele messzebb a célodtól, mint bármelyik általad említett kétlemezessel, sőt... Szerintem a DS211 is bőven elég minderre, amit írsz. A DS211+ inkább csak a praktikusabb külső (pld. kártyaolvasó) miatt poén, a többlet sebességét nem használnád ki ezzel a pár dologgal, hacsak nem rendszeresen egyidőben használja a 2–3 géped sokáig, nagy adatmennyiségeket írva/olvasva – ahogy az előző válaszban is írtam.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.17. 12:46

P1eTr0 írta:Úgy néz ki, hogy én is be fogok szerezni egy NAS-t otthonra, már csak azt kéne tudnom, melyiket :)

Reggel 6 órakor ilyet kérdezni? Lehet, nem is aludtál egész éjjel emiatt? :)
Ja, szerintem is túl nagy a modellválaszték. Amiket kinéztél, azok csak a tárhelyben különböznek. Tehát ha a kettő között kell döntened, akkor azt mérlegeld, mennyi adatot akarsz tárolni a következő mondjuk 1 évben, és mekkora kapacitású winchesterekre van most pénzed a kétlemezesbe. Már 3 TB-os diszkek is kaphatóak, az lehet, hogy örökre elég valakinek, más meg 3 hónap alatt kinövi. Illetve 2 TB fölött aránytalanul drága még a HDD. Az otthoni 3 gép kiszolgálása nem igazán nagy feladat, ha nem azt jelenti ez, hogy egyidőben mindegyikkel sok GB-ot akarsz menteni, és ezt gyorsan kellene megtenned.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: plaszlo » 2011.02.17. 12:12

Sziasztok!

Én is annál kötöttem ki, hogy egy Synology NAS-t szeretnék venni :D . Ez lesz az első NAS-om, de ha már lúd... A fórumot és egyéb teszteket is böngésztem, de a jó tanácsot szívesen fogadom.
Szívem szerint 4-lemezest vennék (mindenképpen RAID-ben, de nem RAID0-ban szeretném a lemezeket, és a tárhelyből soha nem elég), de a DS411j-ben a memória hosszabb távon szerintem szűk keresztmetszet lenne, a DS411+ nem fér a keretbe, DS411-nek még híre sincs, DS410-et pedig már én nem akarok. Így megalkudva magammal 2-lemezest vennék.
Egyelőre 2-3 gépet szolgálna ki adattárolóként. Torrentezésre is használnám. Valószínűleg egy egyszerűbb weboldal is kerülne rá, és 1-2 kamera is valamikor.
A kérdésem az, hogy az én jelenleg tervezett felhasználásom alapján indokolná-e valami azt, hogy DS211 helyett DS211+-t vegyek? :?:

Előre is köszönöm a válaszokat.
plaszlo

HozzászólásSzerző: P1eTr0 » 2011.02.17. 05:00

Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy én is be fogok szerezni egy NAS-t otthonra, már csak azt kéne tudnom, melyiket :)
A következőkre kellene: adattárolás, az itthoni 3 gép kiszolgálása, valamint torrentezésre. Jelenleg 2 variációt néztem ki: Synology DS211j Disk Station; Synology DS411j Disk Station
Még nem tudom, hogy 2 vagy 4 lemezes lesz... A memória mérete mennyire számít az esetemben? Mindkettő 128MB-al rendelkezik, és az a kérdés, hogy ez elbírja-e ezt a "terhelést"?
A segítséget előre is köszönöm. Majd lesz még kérdésem :D
P1eTr0
P1eTr0

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.08. 18:03

No és van még a DS411slim és a rack-es RS411, de persze utóbbit nem otthonra kínáljuk. A DS410 valóban a legrégebben kapható 4-lemezes modell jelenleg. Tavaly márciusában jelent meg. Ennek megfelelően azt gondolom, hogy március-április folyamán őt is leváltja majd egy újabb DiskStation. Semmi infónk nincs róla, de feltételezem, hogy az Intel processzornál eggyel kisebb CPU, az az 1,6 Ghz-es lesz majd benne, ami már bemutatkozott pld. a DS211-ben. Várhatóan a RAM nem változik, marad 512 MB. A DS410 jelenleg 64 bites processzort használ, az 1,6-os pedig csak 32 bites. Így várhatóan a számítási műveletek nem igen lesznek gyorsabbak, de talán a fogyasztás még tovább csökkenhet. De mindezen adatok csak az én gondolataimat tükrözik, nem hivatalosak. A DS410 kapható jelenleg is, mindaddig, amíg nem érkezik meg az utódja.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: vara » 2011.02.08. 17:38

Tiszteletem Mindenkinek!

NAS vásárlás előtt álok, s tuti, hogy Synology lesz, ezt a topikot átolvasva erősen hajlok a DS4xx sorozat valamelyikére.
Jelenleg a terméklistában a következő hármat látom:

DS411+, DS410,DS411j

A DS410 2010-es modellnek tűnik a névkonvenciók alapján (ami persze nem baj), de várható-e pl. egy DS411 érkezése a piacra (ha igen, kb milyen HW-el és mikor), vagy vegyem inkább meg a DS410-est? Kapni egyáltalán még?

Előre is Köszi
vara

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!