otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.02.01. 19:57

zsocc írta:...Szóval ez a dilemmám egy kisebb erősebb csendesebb energiatakaréskosabb NAS kevés hellyel vagy egy
lassabb de sokkal több tárhelyet biztosító NAS?
Jelenleg kezdéskor kb 1 terrabyte nyi adatom van amit ráraknék.
Szerintetek mennyivel lassabb a 411j a 411Slim hez képest. Fontos a nagy tárhely de nem mindenáron mert legalább annyira
fontos az is hogy vigye a torrenteked meg a Squeezebox on a browsolás is jó lenne ha akadásmentes lenne...
Jelenelg kb 7000 Flac zeneszámom van.
Ha valakinek van ötlete javaslata vagy tapasztalata egyikkel másikkal lécci ne tartsa magába!

Ezt mi nem válaszolhatjuk meg helyetted. Amelyik a fontosabbszámodra: tárhely, vagy fogyaszrás/zajszint/ár.
De a 7000 szám nem mennyiség, azzal elbánik 128 MB-tal is a DiskStation. Azt gondolom, a torrnetezés, a SqueezeServer és a fullHD lejátszás is mehetne gond nélkül, ha nem akarsz mellett még komolyabb weboldalt is futtatni. Amit nem tudok, hogy a jövőben hogyfog változni a SqueezeServer verziók memóriaigénye. De legfeljebb lecseréled majd akkor ha sok tízezer zenével már nem bír el rendesen. Szerintem a 3,5"-es NAS-t könnyebb majd eladni is, mint a laptoplemezest.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: zsocc » 2011.02.01. 10:46

Sziasztok!

NAS vásárlás előtt állok. Ami biztos az az hogy 4 lemezes lesz Synology és kb 150k van rá HDD kel együtt.
Eddig nem volt sok választásom a DS411j-t néztem ki 4 db 1.5 terrás Samsunggal RAID5 be. Azért nem vettem meg mert
egyrész olvastam itt a fórumon bekapcsolási problémákat ezzel a típussal, másrészt meg félek kicsit hogy
kevés a 128 MB RAM ami ebbe a típusban van. Squeezcenter futna rajta meg 20 torrent meg mkv-kat kéne streamelnie.
Tegnap felfigyeltem egy új bejelentett típusra a DS411Slim-re ami igaz csak laptop winyót fogad tehát drágább fajlagosan
1 gb sokkal mint a 3.5" nál viszont maga a NAS sokkal erősebbnek tűnik a proci 1.2-1.6 Ghz a RAM 128- 256 MB
ráadásul eSata is van a 411Slim-en halkabb is illetve ha igaz akkor 17 wattot fogyasz kb harmad annyit mint a DS411j.
Egy hártánya hogy 4 db 620Gb os dikset tudnék belevenni tehát lenne kb 1.9 Terrabyte om míg ha a gyengébb 411j-t választom
akkor lenne 4.5 Terrabyte-om.
Szóval ez a dilemmám egy kisebb erősebb csendesebb energiatakaréskosabb NAS kevés hellyel vagy egy
lassabb de sokkal több tárhelyet biztosító NAS?
Jelenleg kezdéskor kb 1 terrabyte nyi adatom van amit ráraknék.
Szerintetek mennyivel lassabb a 411j a 411Slim hez képest. Fontos a nagy tárhely de nem mindenáron mert legalább annyira
fontos az is hogy vigye a torrenteked meg a Squeezebox on a browsolás is jó lenne ha akadásmentes lenne...
Jelenelg kb 7000 Flac zeneszámom van.
Ha valakinek van ötlete javaslata vagy tapasztalata egyikkel másikkal lécci ne tartsa magába!
zsocc

HozzászólásSzerző: Martin » 2011.01.20. 20:40

bububá írta:Van egy másik Synology termék ( Synology USB Station 2 ) aminek a specifikációit nézve megegyezik a DS11J-vel csak belső tároló nélkül . Esetleg ez is megfelelő lehet :?:

Az USB Station 2 -ra nem lehet semmilyen programot sem telepíteni utólag, így a Squeezebox Server -t sem. Szóval számodra ez nem megfelelő megoldás.
Synology.hu moderátor
Synology CS407e + DS411j - 8 TB, DSM 3.0
Média lejátszók: Popcorn Hour C-200, Popcorn Hour A-100
Hálózat: TP-Link TL-SG1008D switch, Linksys WRT160N Router
Martin

HozzászólásSzerző: bububá » 2011.01.20. 19:58

Gandalf írta:
bububá írta:Van egy SB Touch-om...

Elnézést a lassú válaszért!
Valóban, a Squeezebox NAS nélkül csak félkarú óriás. A legkisebb is elég hozzá, a DS110j. Szerintem a film+zene egyszerre bőven futhat. A gyorsabb NAS-okon gyorsabb lesz a Squeeze szerver, hamarabb jelennek meg a listák, főleg ha nagyon sok zenéd van. De a DS110j is teljesen jól használható erre.

Értem és köszönöm !

Van egy másik Synology termék ( Synology USB Station 2 ) aminek a specifikációit nézve megegyezik a DS11J-vel csak belső tároló nélkül . Esetleg ez is megfelelő lehet :?:

Előre is kösz és üdv Zs
bububá

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.19. 13:21

steberk írta:A UPC-t meg zaklatom. Mondjuk nem gondoltam volna, hogy nem képesek a DNS rendszerüket rendesen üzemeltetni...

Ha tönkremegy egy lemez, és várni kell a cserére, nincs addig mit betenned, akkor a legbiztosabb persze, ha addig kikapcsolva „használod” csak a NAS-t :)
Az előfordul, hogy nem jó egy DNS szerveren minden, de azt nem értem, hogy nem lehet javítani heteken keresztül, hiszen több hete jelezték már nekik (UPC) ezt a gondot. Illetve gyanítom, hogy akkor nem csak a Synology.com oldal IP-je hibás náluk...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: steberk » 2011.01.19. 12:05

Köszönöm a válaszokat!

Amíg nem szívtam a 2 lemez elpusztul problémával, addig én sem hittem, hogy gondom lesz vele. :)
A pár nap különbség, 1 hét különbség vagy elég vagy nem, tekintve a garanciális ügyintézések sebességét. Szerencsére (vagy épp most sajnos) az egyes boltok garanciális politikáját, raktárkészlet kezelését nem ismerem, majd próbálok utána nézni. Ha találok olyat, ahol gyorsan cserélnek döglött diszket, akkor bevállalom a két egyformát. :)

A UPC-t meg zaklatom. Mondjuk nem gondoltam volna, hogy nem képesek a DNS rendszerüket rendesen üzemeltetni...
steberk

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.19. 10:57

steberk írta:Otthonra tervezek egy NAS-t beszerezni...

A DS211j bőven elég arra a pár dologra, amit használnál. Lehetséges keverni a különböző lemezeket, de mégsem javasoljuk RAID1-be kétfélét tenni. Nem egyforma a különböző sebesség, reakcióidő, smart-kezelés stb. Értem, hogy miért akarod, mégsem javaslom. Bár sokan használják így. Semmi gond azzal, ha 1 hét különbésggel tönkremegy két lemez, hiszen amint az egyik meghal, ki tudod cserélni adatvesztés nélkül, és utána már az sem gond, ha a másik is tönkremegy pár nap múlva. De inkább csak babona, mint valóság, hogy egy gyártó hiábs szériájából származó lemezek egyidőben mennek tönkre. Tekintve, hogy manapság már hibás szériák sincsenek.
A Synology.com természetesen mindig elérhető, csak ezek szerint UPC-s előfizető vagy. Jelentsd Te is neki, mint a többiek (lásd a fórumon), addig meg másik netkapcsolatról elérhető.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.19. 10:45

bububá írta:Van egy SB Touch-om...

Elnézést a lassú válaszért!
Valóban, a Squeezebox NAS nélkül csak félkarú óriás. A legkisebb is elég hozzá, a DS110j. Szerintem a film+zene egyszerre bőven futhat. A gyorsabb NAS-okon gyorsabb lesz a Squeeze szerver, hamarabb jelennek meg a listák, főleg ha nagyon sok zenéd van. De a DS110j is teljesen jól használható erre.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.19. 10:39

rotebete írta:Szeretnek otthonra egy NAS-t es hosszas olvasgatas es ajanlatok alapjan Synology-t szeretnek...

Jó döntés...
Csak alapfunkciókat soroltál fel, természetesen a DS110j is tökéletes ezekre. NAS-tól független probléma, hogy wifin nem fog átmenni egy fullHD-s film, kisebb felbontású/bitsebességű is csak akkor ha tökéletes az adott helyen a térerő.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.01.19. 10:36

lafarkas írta:NAS vásárlás előtt állok, keresgélés közben ezek a kérdések merültek fel bennem....

Nem lehet több kötet egy lemezen. 4-lemezes NAS esetén lehet pld. 3 lemez RAID5-ben, és a 4-ediken egy újabb kötet, aminek nincs biztonsága. Kétlemezessel RAID1 esetén minden biztonságban lesz.
Igen, ahogy az adatlapokon látod, kapsz Windows-os backup szoftvert hozzá, illetve gyakorlatilag minden más ingyenes és fizetős alkalmazással működik a backup.
A fogyasztási adatokat láthatod a termékek specifikáció között. Minden adat az adott modellbe a maximálisan telepíthető lemezekkel együtt érvényes, azaz a lemezek fogyasztását is tartalmazza.
Wake-on-lan nem minden modellen van, lásd a specifikációk között. Szerintem nem állhatnak le a lemezek, ha megy a torrent, mert az folyamatosan kommunikáls a trackerrel.
A Squeezebox szerver egy package, 1 kattintással telepíthető csomag, ahogy látható ITT. A 10 ezer fölötti számmennyiség nem számít különlegesen magas értéknek, 100 ezer fölöttivel is tökéletesen működik a legkisebb DiskStation is.
A legkisebb Synology is kiszolgál egyszerre több lejátszót HD filmekkel. A Squeezebox, torrentezés mozizás egyidőben szerintem mindegyiken mehet gond nélkül. Ha megteheted, vegyél legalább 256 MB RAM-mal rendelkezőt.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!