otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: rotebete » 2011.01.09. 21:48

Sziasztok,

Szeretnek otthonra egy NAS-t es hosszas olvasgatas es ajanlatok alapjan Synology-t szeretnek. Csak egy alap DS110j-t neztem.
A fo igenyek ezek lennenek:
-Filemegosztas foleg mac es win oprendszerek kozott, de tervben van linux is. A megosztas wlan-on lenne, altalaban 2 user.
-A rendszer foleg backupra kellene ezert raid funkcio nem erdekes. Mac timemachine hibatlanul menjen es win-es fileokat is menteni kellene.
-Backup mellett foleg filmek, zenek lennenek, de medialejatszo funciok egyelore nem erdekesek. Ha parhuzamosan, n-es wifin keresztul notebookal 1user HD film + 1user zenehallgatas megy mar ok.
-Kulso netes eleres fontos lenne, csaladnak max 2-3 user foto megosztas ill. file csere lehetoseg (ftp) nem rendszeresen.
-Torrent ritkan.

Ezekre az alap dolgokra eleg a DS110j vagy erosebb modell ajanlott? Mennyire gyors a file iras/olvasas wlanon?

koszonom!
udv
rotebete

HozzászólásSzerző: steberk » 2010.12.29. 23:26

Sziasztok!

Otthonra tervezek egy NAS-t beszerezni.

Elsődlegesen fájltárolásra (tipikusan 2, de max. 4 gép). Fontos, hogy titkosított megosztásokat is használnék.
A második a torrent kliens.
Tervben van véve pluszban valamilyen médialejátszó eszköz (share-n keresztüli hozzáférésre).

A WEB-es dolgokon még erősen gondolkodom, nem szivesen engedek be internetről bárkit arra, amin a cuccaim vannak...
Ahogy más esetekben is a webszervert nem keverem a belső szerverekkel. :)
(Ha meg tudok oldani a routeren valamilyen VPN-t, akkor 1-2 userre saját célra használnám a webes dolgokat is)

Ha jól látom, a DS211j, DS211 (esetleg DS411j, nem sokkal drágább) mindegyike rendelkezik hardveres titkosító modullal. Nekem bőven elegendő a 2x2 TB diszk.

A fenti használatra elegendő a j modell, vagy már a sima 211 kellene? Nincs tapasztalatom az eszközzel (memória, CPU)...

Másik: Szigorúan két különböző gyártó diszkjét szeretném belerakni (méretben egyforma, 1,5-2TB közül valamelyik). Van ennek valami akadálya az eszköz részéről? Elsőre WD és Seagate-re gondoltam, esetleg az egyik Samsung (a külső diszkjeim Samsungok, a kritikus dolgok oda kerülnének másolatban, így szimpatikus lenne 3 különböző)
Csak azért szeretném ezt, mert volt már két ugyanolyan diszkem (ráadásul más típusszámú, de valószínűleg fizikailag ugyanaz), amelyek 1 hét különbséggel ugyanazzal a hibával kipusztultak. Még jó, hogy az első diszket tudtam gyorsan pótolni...
Azóta sohasem használok ugyanannak az adatnak két példányára egy gyártótól diszket...

Sajna jelenleg az adatlapokon linkelt diszk kompatibilitási lista nem elérhető (ahogy az egész synology.com sem)

Köszönöm!
steberk

HozzászólásSzerző: bububá » 2010.11.30. 21:42

Sziasztok !
Elöljáróban hozzáteszem hogy nagyon láma vagyok a dologban , de ez majd úgy is kiderül .
Van egy SB Touch-om .
Úgy gondoltam hogy kéne egy NAS hozzá mert az usb-n rákötött 1TBos külső HDD-t nem igazán tudom működésre bírni ( nincs még félig sem megtelve ) .A pc-t meg nem szeretném bekapcsolgatni ha zenét akarok hallgatni .
Elég lenne egy lemezes típus is . Melyiket ajánlnátok , ha még esetleg menne róla torrent is vagy esetleg filmet szeretnék róla nézni ( tervbe van véve egy média lejátszó is) . Persze nem egyszerre , vagy film vagy zene .
Most súlyosbítom a helyzetem .:-)) :oops:
Jól sejtem , hogy vezetékkel kell kapcsolódnom a lejátszóhoz , pc-hez és az internethez .
Ezekben a kütyükben nincs mód vezeték nélküli kapcsolatra ?
Ez azért érdekes mert NEM egy helyen van a hifi és a pc-net . Mondjuk router az van TP-LINK - WR542G típus .
Ha kinevettétek Magatokat megköszönném a válaszokat ! :-)))

Üdv Bubu
bububá

HozzászólásSzerző: lafarkas » 2010.11.27. 21:06

Sziasztok!

NAS vásárlás előtt állok, keresgélés közben ezek a kérdések merültek fel bennem.

(1) Meg akarom különböztetni a fontos és nem fontos adatokat. Fontos adatokat szeretném diszk sérülés eseten is biztonságban tudni. Nem fontos adatokat (filmek pl.) nem baj ha elvesznek diszk hiba esetén, nem akarok rajuk pazarolni tárkapacitást.
(2) Kötet csak komplett diszket foglalhat magában? Ha egy diszkem van hozhatok létre több kötetet?
(3) Azért kérdezem mert csak a fontos adataimat szeretném valamilyen raid megoldással biztonságban tudni, többiért nem olyan nagy kár ha elvesznek. Mondjuk ha vennék egy két lemezes NAS-t 2 db 1TB-os lemezzel, akkor 500GB elég a fontos adatoknak, még 500GB ugyanezek tükrözésére és marad 1TB a többi adatnak, nyerek 500GB-ot.
(4) Szeretném a bizonyos a számítógépen lévő kiválasztott könyvtáraimat automatikusan szinkronizálja a NAS-ra valami szoftver? Ilyet kapok a NAS-hoz?
(5) Fontos hogy keveset fogyasszon. Mennyi a fogyasztásbeli különbség 3.5-es és 2.5-es lemezek használata esetén (2 disk, 4 disk)?
(6) WOL: nézegettem a demot, de nem találtam ezt a beállítást. Ha megy a torrent, akkor sosem kapcsolja le a lemezeket? Vagy kikapcsolja ha éppen nincs se le se feltöltés?
(7) Logitech Squeezbox Duettet is tervezek venni, szóval szükségem lesz a squeezbox centerre. Jól látom hogy ez nincs alapban feltelepítve? Bonyolult feltenni?
Zeneszámok száma 10e fölött van. FLAC is akad bőven.
(8) Filmeket is róla fogok lejátszani, HD filmekkel se legyen gond.

Melyik Synology terméket ajánljátok a fentiek tükrében?

Válaszokat előre is köszönöm!
Lafarkas
lafarkas

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2010.11.12. 22:10

2 napja már idehaza is kapható a hivatalos forgalmazóknál. Illetve előrendelhető, legfeljebb még nem mindenki frissítette a kínálatát még. Google.hu segít azért megtalálni... A jövő héten megérkezik az első szállítmány az országba. Itt is fent lesz a termékek között hamarosan.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: atip » 2010.11.11. 08:41

Végre megjelent!
http://www.synology.com/enu/products/remote/index.php

Remélem hamarosan idehaza is kapható lesz!!!
atip

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2010.11.10. 10:16

Ezeket az adatlapokon látni több forgalmazó oldalán is, illetve itt is. De a Synology-k között alapvetően csak a processzor és a memória a különbség, meg legfeljebb az eSATA csatlakozó. 209 már nincs, 210j már nincs, tehát maradt a 211j. Az pont az, mint a 209 volt, csak fele akkor RAM-mal.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Abbath » 2010.11.09. 19:06

Köszi a gyors választ. Ahogy néztem az új 211j-ben kicsit erősebb processzor van, bár ugyanannyi a memória. A 209-esben a processzor is erősebb és a memória is több...megtennéd, hogy összefoglalod, hogy pontosan mi is a különbség a 209, a 210j és a 211j között azon túl, hogy processzorban és memóriában eltérnek? Mi az újdonság - a processzort leszámítva - a 211-ben a 210-hez képest?
Abbath

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2010.11.09. 15:27

Ahogy látod itt, a Synology.hu-n, nincs már a kínálatban a DS210j, mert valóban megszűnt (a DS410j is, de az utódja, a DS411j már fel is került a modellistába). A DS209 is most szűnt meg. Nem paradox a helyzet, abból nem volt x10-es utódmodell, ahogy pld. a DS409slim-ből sincs. A gyártása most szűnt meg a DS209-nek is, és bár tavasz óta ezt a modellt nem hoztuk az országba, most az utolsó darabokat nagyon kedvezményesen adta a gyártó, így jött pár DS209, ami nagyon jó vétel volt szerintem, amíg lehetett kapni az elmúlt pár hétben.
DS211j 1–2 napon belül megjelenik a hivatalos forgalmazók kínálatában, a jövő héten már lesz raktáron is idehaza. Ma felkerült a Synology.com-ra, 1-2 nap is nálunk is elolvashatod az adatait magyarul. Ára annyi lesz, mint utoljára a DS210j volt.
2,5"-es lemezekkel akkor nem pörög fel a ventillátor, ha a rendszer hőmérséklete nem melegszik egy adott érték (nem tudom mennyi fok) fölé. Tehát hiába van 2,5"-es lemez benne, ha meleg helyiségben működik a NAS. Viszont 3,5"-esekkel sosem tud leállni a ventillátor, 2,5"-essel pedig van erre esély egy hűvösebb környezetben.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Abbath » 2010.11.09. 14:21

Sziasztok,

Kinéztem a DS210j-t és már egészen beleéltem magam, mikor felhívtam néhány boltot, érdeklődvén, hogy van-e most éppen raktáron és mikorra tudják beszerezni és nem egy helyről azt az infót kaptam vissza, hogy a DS210j kifutó (!) modell, már nincs belőle. Egyik helyen még ajánlották helyette a 209-et, ami elég paradox, hogy a 210j kifutó, az egy évvel régebbi modell meg nem...ez most hogy van? Tényleg kifut a 210j és rövidesen lesz helyette 211? Érdemes várni?

Igazából a 210j-t 2db 2.5" HDD-vel szerettem volna összerakni, hogy csendes és energiatakarékos legyen (a sebesség nem olyan fontos). Ha 2.5"-os vinyókat használok, akkor tényleg nem pörög fel a kütyü a ventije?

Köszi előre is.
Abbath

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!