otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.04.15. 14:06

Nicola55 írta:...Megvettem a 118-at, ma kezdem el beizzítani!

Remek, akkor kezd azzal, hogy regisztrálod a Terméktámogatás oldalunkon, és utána folytathatjuk bent a fórumon, ha bármiben még tudunk segíteni, illetve kinyílnak a legfontosabb leírásaink számodra, amelyekre a beállításnál már szükséged lehet.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.04.15. 09:24

Nicola55 írta:...Csak filmletöltésre használom...

Ezt elhiszem, ha Te is elhiszed, hogy egy Synology-t már bizonyosan nem csak letöltésre fogsz használni. Tehát, lehet, más funkciókat is érdemes lenne megismerned, talán segítene a döntésben.
A „Bittorrentet nem lehet rá letölteni” állítást nem biztos, hogy értem. Az említett kereskedő pedig nem hivatalos Synology-viszonteladó, így nem javasolnám, hogy ott vásárolj (lásd a hivatalos kereskedők listáját ITT és ITT)! Ezeknél a kereskedőknél kapsz regisztrációs kártyát az oldalunkhoz, és azzal hozzáférsz a Terméktámogatás oldalunk leírásaihoz, és a teljes fórumhoz, nem csak a vásárlás előtti kérdéseket látod.
A Synology saját Download Station csomagja egy Transmission alapú torrentkliens is egyben! A Transmission nevű, külső fejlesztőtől származó csomag a legtöbb Synology-ra elérhető (így a DS218j-re és a DS118-ra is, lásd ITT), ha valakinek a Transmission GUI kellene. De a Download Station-höz is jár saját Synology mobillapp, no meg persze böngészőből is elérhető, és számos előnye van a külsős csomagokhoz képest (mert nem csak a Transmission, de más torrent kliens is telepíthető még pluszban), így szerintem a legtöbben a Download Station-t használják (a Transmission motorra épül, így a torrentoldalak Transmission-nek látják).
Egy Samsung tévén DLNA-n nem lehet távoli hálózatról lejátszani, ha a Synology DS video appja telepíthető a Samsungra (létezik a csomagokkal bővíthető Samsung tévékhez DS video), akkor azzal lehet távolról mozizni, de nem valami profi megoldás (lásd ITT).
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ATAMAN » 2019.01.31. 18:21

Gandalf írta:„Relative” elég gyors...

Tudod valószínű az lehet a baj, hogy bennem még a 10-15 évvel ezelőtti Backup-Restore él, nevesül, hogy nem sikerült a visszaállítás.
Valószínű a mostani viszonyok már sokkal jobbak, amint az az elmondásotokból kiderül.
ATAMAN

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.01.31. 17:41

ATAMAN írta:...Azt hittem, hogy pl. egy ds1517+ vagy ds1519+ 16GB rammal, relatíve elég gyors....

„Relative” elég gyors. Kérdés, hogy mit akarsz csinálni, milyen sebességhez szoktál, meg hogyan boldogulsz webböngészőben egy PhotoShoppal. Azt írtad, azt kellene elkerülnöd, hogy megint hetekig telepítgess mindent vissza, ha meghal a rendszer a számítógépeden. Erre pedig nem az a megoldás, hogy telepítgetem hetekig, de legalább közben használom a NAS-ról a rendszert, hanem az, amit írtunk. Mentést csinálni, amiről azonnal visszaállítható minden. Erre bizonyosan tökéletesen alkalmas lesz a NAS, de fogalmam sincs, mennyire lennél elégedett a virtuálisan futtatott PhotoShop távoli kezelésével és sebességével, nem beszélve arról, hogy telepítesz legálisan két működő másolatot egy PhotoShopról.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ATAMAN » 2019.01.31. 16:52

Gandalf, ivision
Köszönöm a segítséget.
Azt hittem, hogy pl. egy ds1517+ vagy ds1519+ 16GB rammal, relatíve elég gyors. A CD vagy PS nincs folyamatosan használva, esetenként rövid időre.
ATAMAN

HozzászólásSzerző: ivision » 2019.01.31. 13:06

én azt javasolnám hogy telepítsd fel a win-t + ami program kell, update és utána backup, tehát erre az állapotra bármikor vissza tudsz kérni, utána meg az olyan dolgok amik változnak, pl mail, doksik, arról napi mentés
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.01.31. 08:59

Szerintem nem jól gondolod, mire jó egy virtuális gép. Bizonyosan nem fogsz rajta PhotoShop-ozni. Alapvetően olyan feladatokat érdemes virtuális gépen futtatni, amelyekkel nem kell folyamatosan interakcióban lenni. A PhotoShop és a többi amit felsoroltál sem ilyen, ott folyamatosan dolgozol a programban. Ezt egy webböngészőn keresztül nem tudod megtenni hatékonyan, a NAS-hoz meg nem tudsz billentyűzetet és monitort csatlakoztatni, és számítógépként használni. Ráadásul elég komoly NAS kellene ahhoz, hogy egy erősebb PC-hez hasonló sebességgel futtassa a programokat a virtuális Windows-on.
Számos más megoldás létezik. Pl. a tárhelyet a NAS adja (iSCSI), amit felmountolnak a kliens gépek, amikbe így akár nem is kell belső lemez. Vagy csak amikor működik a Windows rendszer rendesen, csinálsz egy klónozást róla egy iSCSI image-re, ha gond van, arról akár be is lehet bootolni. De használhatod bátran a Windows-t is, és folyamatosan csinálhatsz róla mentést, ami alapján vissza lehet állítani bármikor a korábbi rendszert is, ha sérül, fertőződik. Javaslom nézd meg EZT a cikket, legegyszerűbb talán a Windows saját backup megoldását használni.
Szóval egy Synology-val sokféleképpen megoldhatod majd, amit szeretnél.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ATAMAN » 2019.01.30. 21:33

Sziasztok,
Megpróbálom röviden leírni a problémám, amiben a segítségeteket kérem.
Adva van 2db meglehetősen erősnek mondható asztali gép, 500GB SSD (C part.) + 4TB HDD (D part. adatoknak). 16GB Ram Win10pro az op.rendszer.
A C jelenleg kb 150GB (ezen vannak a programok)
Munkához használom, és tele van számos, nagy, és sok beállítást igénylő programmal.
Bartender, Coreldraw, Photoshop, Adobe, M.office stb.
Csatlakoztatott eszköz nincs sok, 2db HP lasejet, 1db Zebra etikettnyomtató, 1db külső WD 4TB HDD, + a szokásos cuccok Logitech G19 bill., G700 egér, sphere kamera-mikr., JBL hangszóró, 2db iphone X 1db ipad, és USB hubok.
Az adatok mennyisége jelenleg cirka 2-3TB, de nem akarnám kicentizni, tehát a jövőt illetően kb. 8TB kellene majd.
Raid 5-ben vagy Raid 6-ban gondolkozom.
Múlt év végén megadta magát az SSD, ami azt eredményezte, hogy újra kellett telepítenem az összes programot, ami hetekig tartott.
Nos ezt szeretném elkerülni, mégpedig úgy, hogy un. virtuális gépet szeretnék csinálni, és lehetőleg NAS-on futtatva, ami fel lenne szinkronizálva Mega, ill. Dropbox felhőkbe (jelenleg 1-1TB van fizetve).
A virtuális gépre migrálnám-klónoznám (ha lehet) a gazdagépen fizikailag telepített programokat, de ha nem lehet, akkor a virtuális gépen újra feltelepítenék mindent.
A cél az lenne, hogy amennyiben akár a gazdagép, akár a NAS megadná magát, ne kelljen újból végigcsinálni a telepítési procedúrát, hanem elindítok egy másik gépet amin ugyanúgy ott van a Win10 pro, és azon minimális idő ráfordításával, tovább dolgozhatnék.
Az első kérdésem, hogy ez a virtuális gép dolog működhet e (még ha lassabb is lesz), úgy hogy felpumpálnám a gazdagép, illetve a NAS erőforrásait is?
Tapasztalataitok alapján elviselhető e a lassulás mértéke (tudom, hogy szubjektív)?
Ezen az itthoni hálózaton 5db gép van, és ha lehet ezt kombinálnám azzal (különös tekintettel az adatmentésre), hogy az irodám Bp-n van, ahol szintén van 4db gép.
A javaslataitokat-segítségeteket előre is köszönöm.
ATAMAN

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.01.22. 12:52

Zoli_B írta:...csak annyi érdekelt volna , hogy lesz ,vagy nem ,pár hónapon belül...

Pont az a titkolni való adat, nem a processzor. Semmilyen gyártó nem fogja bejelenteni, hogy mondjuk 3 hónap múlva frissül egy modell, hiszen akkor a meglévőnek azonnal kinyírja az eladásait és a nyakán marad vagy árazhatja le. De mivel nincs tudomásom jobb processzorról, így nem várható szerintem semmilyen váltás ebben a kategóriában, ahogy írtam.
Ami publikus modellváltás kapcsán, azokról mindig írunk hírt (lásd pl. EZT), de ilyen csak akkor van általában, ha már megszűnt az előd, vagy nem egyértelmű modellváltásról van szó, hanem a kínálat átrendezéséről, mint a linkelt hírben is.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Zoli_B » 2019.01.22. 11:48

Gandalf írta:
Zoli_B írta:...tudtok arról valami információt,hogy a DS118-as nasnak jön e ki idén utódja?...

Ha tudnánk sem adhatnánk ki ilyen információt.
Nem gondolom, hogy a tavaly bevezetett Realtek processzort bármi másra ki lehetne cserélni idén, de nem is szokták évente váltani az 1–2 lemezes modelleket (se).

Valami hasonlóra számítottam,pedig nem azt kérdeztem,hogy ha jön, akkor milyen CPU lesz benne, mennyi ram,és hasonló titkolnivaló paraméterek,amiket nem adhattok ki,csak annyi érdekelt volna , hogy lesz ,vagy nem ,pár hónapon belül.
Erre írtad,hogy nem cserélnek évente,de pont így jártam a DS115-el,ami kijött 2015 januárban,majd 2016 májusban meg DS116.
Ezt szerettem volna elkerülni a DS118-al.
Azért köszönöm a választ.
Zoli_B

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!