otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: balazsandirko » 2019.01.16. 19:16

Üdv!

Synology szervert szeretnék otthoni felhasználásra. Néhány szempont a szerverrel kapcsolatban:

- Plex támogatás, azon belül 4K UHD tartalmak akadásmentes lejátszása (Gigabites wifi hálózat áll rendelkezésre, azonban ha a 4K-hoz szükséges a LAN, akkor az elsődleges tévénél megoldható, de a másodlagos, hálószobai tévének wifin tudnia kell a full HD lejátszást)
- Távoli BitTorrent funkció
- Egylemezes megoldástól nem gondolkodom többen, kevés dolgot tárolok, maximum néhány GoPro felvétel
- Mac kompatibilitás Time Machine mentésekhez
- Költséghatékonyság... :)

Melyik szerver és milyen típusú HDD-vel lenne az ideális a fenti felhasználásra? Köszönöm!
balazsandirko

HozzászólásSzerző: dromosz » 2019.01.04. 09:45

Gandalf írta:
dromosz írta:...A jelenlegi modellt kifejezetten lassúnak találom...

Kedves Gandalf!

Köszönöm az alapos választ, sajnos csak most vettem észre. A további kérdéseimet majd a belső fórumon felteszem, ha már lesz jogosultságom.

Üdv, Dani
dromosz

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.12.29. 12:10

dromosz írta:...A jelenlegi modellt kifejezetten lassúnak találom...

Mivel 2015 legkisebb modelljét próbáltad, nem csoda, hogy lassúnak tűnik. Azóta eltelt több, mint 3 év, és a DS115j utódja is már 32 helyett 64-bites processzort kapott, ami ráadásul kétszer több maggal is rendelkezik. De a legkisebb modellek mindig a leglassúbbak lesznek, nem mindenkinek, nem minden felhasználáshoz elegendőek, viszont a legolcsóbbak.
1. Ahogy fentebb írtam, a mostani DS119j is többször olyan gyors, mint az elődje. A RAM-ra akkor van szükség, ha sok alkalmazást futtat valaki egyszerre, esetleg nagyobb adatbázisokat kezel, weboldalt futtat vagy virtuális gépet a NAS-on. A RAM bővíthetősége nagyobb modelleknél adott, amit a processzor ereje miatt nehezebb kinőni, így hosszabb távon használva esetleg a RAM-ot növelve lehet újabb és újabb feladatok ellátására alkalmassá tenni. Minden NAS adatlapján a Synology.hu-n látható, hogy melyik Synology RAM való bele, a gyártó értelemszerűen ezeket javasolja. Másféléket pedig az adott RAM gyártó ajánl az adott Synology típushoz, ebben viszonteladóink segítenek. Nem gondolom, hogy az első NAS-od vásárolásakor máris kellene bele plusz RAM-ot venned.
2. Nincs olyan üzlet, ahol csak NAS-sal foglalkoznak, abból elég nehéz lenne így magában megélni... ITT találod kiemelt partnereinket, ők bizonyosan jobban értenek hozzá, mint más kereskedő. Hívd fel őket, kérdezd meg, mikor tudsz elmenni kipróbálni egy Synology-t!
3. A gyári magyar kézikönyvet a maga 120+ oldalával elég átfogónak gondolom. Most is le tudod tölteni a Synology.hu-ról. De a mi terméktámogatási cikkeink is mind magyarul vannak, és az összes gyakori problémát részletesen bemutatják. A fórum olvasgatását sem gondolom „hosszasnak”, ha mégis erre lenne szükség, hiszen rendszerezve vannak a témák, és keresni is tudsz kulcsszavakra. Most még nem, mert nincs regisztrációs kártyád, így nem látod a teljes fórumot a közel 21 ezer poszttal.
4. A Download Station webes felülete elérhető iOS alól is, de lehet egy Transmission-t is telepíteni, és ahhoz van iOS-re GUI. Alapvetően nem mobilon torrentezik az ember, ott max, ellenőrzi a letöltések állapotát.
5. Már számos 2019-es modell megjelent július óta., folyamatosan szoktak érkezni újabb típusok 1–3 évente. ITT láthatod nálunk összegyűjtve a processzor és RAM paramétereket. A Synology.hu oldalt ha meglátogatod, minden aktuális modell minden paraméterét megtalálod magyarul.
6. Nem egyértelmű így a kérdésed. Ha 2-nél több lemezfiók van, nincs okod nem egy RAID tömbbe foglalni minden lemezedet (hacsak a méret miatt nem illik az egyik a többihez). Ha 2-lemezes a NAS és tükrözve használod, akkor minden adat tükrözve lesz, nem lehet a lemez csak bizonyos területét tükrözni.
7. Van az AppleTV-re is számos fizetős alkalmazás, ami hálózatról is lejátszik kb. bármit. Más kérdés, hogyan kezelik a képfrekvencia-váltást, az ISO fájlokat és esetleg azok menüjét, vagy éppen a 3D-t és a HD-s hangsávokat. Vannak sokan, akik elégedetten moziznak egy AppleTV-vel. Mi nem tartozunk ezek közé, bár nekünk is van tesztre a legújabból. Ajánlom figyelmedbe EZEN cikkünket.
8. Persze, hogy alkalmas, főleg, hogy általában az internetes feltöltési sebesség a szűk keresztmetszet, az lassabb, mint a NAS hálózati átviteli sebessége. Persze, hogy lehet több helyről is menteni rá, akár úgy is, hogy ne lessák egymás mentéseit a felhasználók, de még titkosítani is lehet egy-egy megosztást. Ha lesz hozzáférésed a fórumunkhoz, minden hasonló kérdésre választ kapsz majd.
Ha hosszú távra vennéd a NAS-t, akkor azt javaslom, amit éppen még megengedhetsz magadnak a pénztárcád alapján. Minden NAS kb. ugyanazt tudja a DSM miatt, de ami most jóval gyorsabban, az bizonyosan 5 év múlva is jobban használható lesz, mint egy lassabb, hiszen a DSM újabb és újabb funkciói egyre nagyobb erőforrást igényelnek, illetve Te is egyre több feladatot akarsz majd a NAS-ra bízni. Tehát minél drágábbat veszel, kb. annál nehezebben növöd ki. Az 1–2 GB RAM most még kb. mindenre elég, de ha legalább 6 GB-ig lehet később bővíteni, akkor az most nekem elég jövőbiztosnak tűnik. Hosszabb távra Intel processzorost javasolnék, azokra több alkalmazás létezik.
Boldog új évet Neked is, ehhez remek kezdés lehet egy Synology NAS!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: dromosz » 2018.12.28. 15:32

Üdvözletem!

Szeretnék venni otthonra NAS-t, ezért pár hete kölcsönkértem egy DS115j modellt, és próbálgatom mire jó. Alapvetően nagyon tetszik, az adattárolás mellett ízlelgetem a torrentezést, a videó, zene és fotó lejátszást, próbálgatom a biztonsági mentéseket. Sajnos elég lassan haladok, mert próbálok mindenre magamtól rájönni, és nem vagyok informatikus. Például azt még nem tudtam elérni, hogy távolról lássam a NAS-t, mint egy rögzített meghajtó a Windows-ban (azt hiszem ez a VPN).

De nem is ez a lényeg, hanem, hogy milyen NAS-t vegyek. A kapacitás nyilván egyéni ízlés kérdése 2 rekesz felett, engem jobban mozgat a sebesség. A jelenlegi modellt kifejezetten lassúnak találom. Már csak a belépés telefonról és majdnem egy perc homokórázást jelent, és a webes felületen való minden kattintás is hosszú 10 másodperceket vesz igénybe. Csomagokat letölteni, telepíteni és beállítani meg egy rémálom. Így kinő a szakállam, amíg megpróbálok beállítani egy audio station-t. A felhasználó oldalról szerintem rendben vannak az eszközök, bivaly erős wifi router, 1000-es DIGI optikai net LAN-ba kötve, iPhone SE teló és iPad. Tehát a következő konkrét kérdéseim vannak:

1. Az újabb/erősebb modellek lényegesen gyorsabbak felhasználói oldalról? Valamelyik 418 vagy 918 modellen gondolkodom. Milyen szerepe van a RAM-nak, illetve a RAM bővítési lehetőségnek? Honnan tudom, hogy pontosan milyen RAM való bele?

2. Hol van Budapesten üzlet (ha van egyáltalán), ahol speciálisan a Synology NAS-okkal foglalkoznak? Ahol oda lehet menni, ki lehet próbálni, és valaki értő ember segít kiválasztani az ideális megoldást.

3. Van átfogó magyar leírás a rendszerek és programok működéséről, felhasználásáról, beállításairól, vagy minden szájhagyomány és hosszas fórum olvasgatás alapján történik elkapott morzsák alapján?

4. Mi a DS GET alkalmazás alternatívája Apple rendszeren a direkt torrentezésre? Mert ezt már nem fejlesztik, így már nem tölthető le.

5. Mikor jönnek ki a 2019-es modellek, és honnan lehet tudni a paraméterüket, hogy érdemes-e megvárni őket.

6.Az megoldható, hogy csak a fontos adatok legyenek RAID-elve, de a nagy helyet foglaló filmek ne?

7. Jól látom, hogy 3. generációs Apple TV semmit sem ér a filmek lejátszásához, mert nem tudok rá lejátszó programot telepíteni, vagy csak én nem jöttem rá, hogyan kell? Vagy nem is kell?

8. Egy ilyen kis NAS, mint a DS115j alkalmas arra, hogy egy másik helyszínre lerakva távoli mentéseket futtassak rá, így egy esetleges tűz esetén is biztonságban maradnak az adatok (ha az összes vinyó megsemmisül)? Egy ilyen távoli mentésre lehet több helyről is menteni, úgy, hogy ne lássák egymás adatát? De akkor hogyan állítjuk helyre, ha gond van?

Mindenképpen egy hosszútávú megoldást keresek a rendszer felépítésére, hogy ne kelljen évente cserélgetnem, bővítgetnem (max a tárhely kapacitást).

Előre is köszönöm a válaszokat! BUÉK!
Üdv, Dani
dromosz

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.12.09. 15:49

koncza írta:WD Red vagy Seagate IronWolf?

Igen.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: koncza » 2018.12.08. 20:06

Gandalf írta:
koncza írta:Eldöntöttem, hogy szükségünk lesz otthonra egy NAS-ra és az Synology lesz...

Látom, alaposan tájékozódtál, ha erre az eredményre jutottál :)
Minél drágább modellt veszel, annál később növöd majd ki. A Play a kétszer több RAM és jóval erősebb processzor miatt bizonyosan hosszabb távú megoldás, kérdés, hogy a 2 TB meddig lesz elég, ha filmeket gyűjtesz is, nem csak egyszer megnézed őket. A DS218j is elég lehet elsőre, bár az az egyetlen modell, ami még 32-bites processzorral készül. Az okostévékbe épített lejátszóknak nincs köze a Play transzkódoló képességéhez, amiatt nem kell a Play. Javaslom, olvasd el EZT a cikkünket!

Filmeket nem gyűjtök csak nézem. Egyszerűbb újra letölteni, mint tárolni... Nem beszélve egy UHD film méretéről... Úgyhogy a fényképeknek és a doksiknak talán elég lesz a 2 TB és akkor lehet a play főleg az erősebb vas miatt.
És a hdd? WD Red vagy Seagate IronWolf? Vagy az mindegy? Vagy más?
koncza

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.12.08. 11:29

koncza írta:Eldöntöttem, hogy szükségünk lesz otthonra egy NAS-ra és az Synology lesz...

Látom, alaposan tájékozódtál, ha erre az eredményre jutottál :)
Minél drágább modellt veszel, annál később növöd majd ki. A Play a kétszer több RAM és jóval erősebb processzor miatt bizonyosan hosszabb távú megoldás, kérdés, hogy a 2 TB meddig lesz elég, ha filmeket gyűjtesz is, nem csak egyszer megnézed őket. A DS218j is elég lehet elsőre, bár az az egyetlen modell, ami még 32-bites processzorral készül. Az okostévékbe épített lejátszóknak nincs köze a Play transzkódoló képességéhez, amiatt nem kell a Play. Javaslom, olvasd el EZT a cikkünket!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: koncza » 2018.12.07. 21:40

Sziasztok!

Eldöntöttem, hogy szükségünk lesz otthonra egy NAS-ra és az Synology lesz. Az első NAS-om lesz így remélem nem kérdezek sok butaságot. A legfontosabb kérdés persze az, hogy milyen típus legyen. Azt gondolom, hogy számunkra egy két lemezes elég lenne. A költségkeret miatt vagy 218j és 2x4 TB tárhely vagy 218play és 2x2TB tárhely, mindkét esetben raid1-ben használva. Melyiket ajánlanátok? 2 laptop (macbook és egy windows-os), 3 Iphone, 1 Ipad és 2 tv "használná". Mindkét tv elég jó UHD tévé amik eleve lejátszák a jó minőségű filmeket így nem tudom van-e értelme a play-nek (bár azért annak a hardvere is sokkal jobb).
A filmek tárolása amúgy másodlagos a fontos a saját fényképek, dokumentumok és munkaanyagok biztonságos tárolása és távoli elérése. Természetesen azért torrentre is használnám persze azt nem napi szinten.
A másik kérdés, hogy a hdd WD Red vagy Seagate IronWolf vagy esetleg valami más?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Attila
koncza

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.12.03. 09:35

rdanee írta:...DS218-asok (sima, play, +) között vacillálok, ebben kérném a segítségeket, hogy mit ajánlotok...

EBBEN a cikkünkben megtalálod a linket a Synology tudástár azon táblázatára, amely a transzkódolási képességeket hasonlítja össze. Ahogy OTT láthatod, a DS218 és a DS218play között nincs különbség a transzkódolási képességek között (4K-t csak H.265 kódolás esetén tudnak átkonvertálni), a DS218+ a DLNA-szerverét használva is tud videót átkódolni TS formátumra, max. 1080p felbontásig, de max. 30 fps sebességű videókat transzkódol. A DS218 és DS218play H.265 esetén 60 fps-t is feldolgoz. A 4K-nál kisebb felbontűsú filmek transzkódolásáról EZ a táblázat ad további infót. A 120 fps sebességű videókkal szerintem egyik sem birkózik meg.
A Synology Media Server egy szabványos DLNA-szerver. Ha médialejátszót használ valaki, akkor erre nincs szükséges, azok SMB-n vagy NFS-en csatlakoznak a NAS-hoz, így minden formátumot le tudnak játszani. Az okostévék lejátszója csak DLNA-n tud csatlakozni. Ha a tévén futhat Plex kliens (pl. LG, vagy androidos tévék), akkor a Plex szerver a NAS+on futtatva látványos jukebox felületet kínál a kliensének (akár csak a Video Station), ezért szeretik azok, akiknek nincs médialejátszójuk. A Plex nem elérhető mindenféle processzorra, így nem biztos, hogy az adott Synology-n telepíthető, erről érdemes tájékozódni a Plex weboldalán.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: rdanee » 2018.12.02. 22:08

Sziasztok!

DS218-asok (sima, play, +) között vacillálok, ebben kérném a segítségeket, hogy mit ajánlotok.

Alapvetően fontosabb adatok, fotók, videók biztonságos tárolására használnám a NAS-t, ezen kívül média szerverként is használnám, otthonról és távolról is szeretném elérni a fotókat, illetve streamelni a videókat (TV-re, telefonra stb.). A specifikációk alapján ami a szűk keresztmetszetet jelenti, hogy a videók között lennének bőven Gopro-s felvételek is, melyek 4k-s MP4 h.264 @ 30 FPS vagy 4k MP4 h.265 (HEVC) @ 60 fps típusúak, (vagy akár full hd 120 fps-es felvételek) és nem tudom, hogy melyik 218-as bírkózna meg mindegyik videó típussal. Ha jól tudom, a 218+nak jóval erősebb a procija, támogatja a 4kban a .264-t és a .265-t is, viszont csak 30FPS-ig, a 218playnek és a simának bár gyengébb a procija, 60fps-ig van hardware támogatás. A 218+hoz húz a szívem, viszont nem tudom, hogy mit kezdene egy 4k MP4 h.265 (HEVC) @ 60 fps-es / 1080p 120 fps-es videóval ha le szeretném játszani egy 4k-s TV-n, vagy okostelefonon?

Mennyire számít ilyen szempontból az, hogy milyen média szervert használok? Olvastam a PLEX-ről, hogy nagyon felkapott mostanában, viszont nem látom, hogy milyen előnyei vannak pl. a natív Video Stationnel szemben, a kényelmet és a esetleg a jobban használható interfészt leszámítva.

Köszönöm!
rdanee

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!