DS214+ kérdések

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: DS214+ kérdések

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.08.12. 11:43

amaz0mbie írta:...a QNAP (ami talán pariban van a Synologyval)...

Ég és föld a különbség a szoftverben, mondom ezt az alapján, hogy két QNAP-om is van, folyamatosan frissítve, szóval látom a különbségeket. Azért nem adtam el őket még, mert senkinek nem akarok rosszat :)

Bízok benne, hogy igen, minden kérdésedre tudja majd valamelyik admin a választ, vagy valaki a 4700+ magyar felhasználónk közül. Jól érted a válaszaimat, az internet kapcsolatod sebességét Neked kell eldönteni, hogy elegendő lesz-e. Majd látod, hogy távolról milyen gyakran és mekkora fájlokat akarsz elérni, és azok elérési sebességével mennyire leszel elégedett. Ha nem leszel az, majd csak akkor válts szerintem.

Nem, egy NAS-t (ami egy számítógép) sosem fogsz USB3-on keresztül összekötni egy számítógéppel. De miért is tennéd? USB3-on 60–80 MByte/sec sebességgel tudsz szerintem max. másolni. Gigabites etherneten a NAS ennél többet tud, ha a géped is elég gyors, akkor az ethernet gyorsabb lesz mint az USB3. A NAS USB-porjaira csak külső merevlemezt köthetsz, közte és a NAS között pl. a NAS fájlkezelőjében, de hálózaton keresztül akár a számítógépeden is másolhatsz.

A kimegy házhoz kérdést a forgalmazónak tedd fel, akitől vásárolnál. De nem jellemző, hogy erre szükség lenne, a fórumon található infók, illetve a DSM beépített magyar HELP-je alapján laikusok is be tudnak bármit állítani pár kattintással.

Nem használok Dropboxot, NAS-om van... De amikor Te töltesz fel a Dropboxba, vagy bármely tárhelyszolgáltatóhoz, akkor a Te internetkapcsolatod feltöltési sebessége a lényeg. Az vélhetően olyan 5 Mbitnél nem több. Ha a saját NAS-odra töltöd fel ugyanazt a belső hálózaton, akkor meg akár 100+ MByte is lehet másodpercenként, amit átmásolsz. Valóban, ha az otthoni NAS-odról töltenél be valamit, az vélhetően jóval lassabb lesz, mint a Dropboxból, hiszen ilyenkor is az otthoni feltöltési sebességed a lényeg, mivel a NAS-odról megy „fel” az internetre. De mivel én max. zenéket hallgatok online, családi képeket nézek távolról, vagy apróbb dokumentumokat akarok elérni mobilról, nem igazán lényeges a sebesség, ezek nem komoly adatmennyiségek. Blu-ray filmeket gondolom nem akarsz otthonról áttölteni a tabletedre interneten...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: amaz0mbie » 2014.08.11. 21:05

Hello Gandalf,

laikus vagyok, NAS kérdésben meg pláne zöldfülü. Alap ötlet 2 lemezes NAS volt, ez alapján találtam Netgear-t QNAP-ot WD-t és Synologyt. A Netgear kevés appal rendelkezik, a QNAP (ami talán pariban van a Synologyval) 170br ár körül van uh kiesett a pixisből és maradt a WD, ami bár puritánabb és egyszerűbb vas de majdnem a fele árban. De azt nem mondtam soha hogy egy szinten van a Synologyval. Mivel ahogy látom a support profi és gyors, és hosszútávra tervezek, márha lehet ilyet mondani IT cuccnál, de biztos nem 1 évre, ezért az már tuti, h ha NAS, akkor Ti lesztek befutók.

Ok tiszta sor, amíg nem perkálok, addíg nem avatsz be a rejtett fogásokba. Érthető, ha jól értem a rendszereteket, amint felregisztráltam a gépet, úgy megnyílik előttem egy rejtett kapu és minden kérdésemre választ lelek Nálatok?

A lényeget összegezném, hogy jól értem e mind azt amit írtál:

1. A felsorolt igényekre mind van megoldása a szóban forgó Synology rendszernek kompromisszumok nélkül.
2. A routerem nem szorul cserére.
3. Az otthoni sávszélességemet viszont érdemes lenne egy picit felpiszkálni legalább 120Mbit-re.

Jól értettem?

Már csak pár pici kérdésem merült fel és utána szerintem letisztult minden részemről:

- van e arra lehetőség a DS214+ esetében, hogy ha gyorsan szeretnék másolni rá (leginkább az első nagy feltöltésre gondolok), hogy nem LAN-on, hanem USB 3.0-mal kössem össze a laptopommal, hogy fürgébben tudjak másolni? Vagy ezeket csak LAN-on keresztül lehet tölteni és a 2 db USB hátul csak plusz HDD-k rácsatolására szolgál? Elnézést ha ez nagyon láma kérdés volt?

- ahogy láttam, egy szóban forgó feladatra több válasza is van a Synologynak. Cloud Station, meg File Station, meg Photo meg stb Station. Ha az ember fia nem szeretne belemerülni és kiismerni minden apró procikáját a beállításoknak, akkor esetleg van arra lehetőség, hogy egy profi Synology-s aki Mac-en is képben van kijönne házhoz és beállítson mindent amit kell? Ha igen, ennek milyen költsége lenne? Vagy ez inkább telefonos egyeztetést igényelne?

- ha már beszéltünk a sávszélesség kérdésről, van arról infód, hogy egy Dropbox kb milyen sávszélességgel lehet kb megáldva? Csak hogy tudjak mihez viszonyítani, mennyire lesz fájdalmasabb ez a saját cloud hozzájuk képest? Mert gondolom nem 60Mbiten fociznak de nem is 120-on..

Ja és nagyon köszönöm a villám gyors válaszod, várnám majd erre is.
amaz0mbie

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.08.11. 11:17

Amíg nincs meg a NAS, nem mélyednék bele ennyire alaposan a kérdésekbe, a választáshoz felesleges. A WD-t nem gondolom vetélytársnak a Synology mellett, legfeljebb ha az ár a legfontosabb tényező és minimálisak az elvárások a képességek terén, de látom, hogy Nálad nem ez a helyzet. Ezek alapján nem is értem, a WD hogyan lehet versenyben szerinted :)
A. Synology Photo Station, illete a mobilokon a DS photo. Ennél kényelmesebb nem lenne semmi más. De Mac-cel AFP-n akár interneten át is csatlakozhatsz pont úgy, mint ha a belső hálón csatlakoznál.
B. Teljesen kiválthatod. Annyival lesz lassabb a Synology, mint amennyivel lassabb internetkapcsolattal bír, mint a Dropbox pl. Tehát ahol üzemelteted majd, ott mennyi a letöltési sebesség, ez határozza meg, mennyivel másolhatsz távolról rá. Illetve mennyi a feltöltési sebesség, ez határozza meg, mennyivel olvashatsz távolról róla.
C. Természetesen a Synology-ra is azonnal feltöltődik a fotózott kép, ha ezt állítod be, szerintem kevesebbet bizonyosan nem fog tudni.
D. Ha a Cloud Station-t használod, akkor mindenki a saját fájljait látja majd. De más módon csatlakozva beállíthatsz olyan jogosultságokat, amiket kértél (pl. File Station-on keresztül).
E. Hogyne. Távolról indíthatsz és menedzselhetsz is mindent. Akár SMS-t, Skype üzenetet is kérhetsz, ha egy letöltés pl. kész.
F. A NAS hálózati olvasási/írási sebességeit látod az adatlapján. Ha gigabites etherneten csatlakozol hozzá, akkor ezeket el lehet érni. A wifi hálózatod sebességét és az egyes helyiségekben a térerő miatti változását Te kell, hogy ismerd. Az interneted sebességét Te tudod. A NAS gyakorlatilag teljesen ki tudja használni a gigabites hálózati sebességet, azaz olyan gyors mint a Mac-ed. 120 mbites internettel pontosan kétszer gyorsabban tölt le vagy torrentezik, mint a 60-assal. És ő tudna akár 1000 mibitet is...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

DS214+ kérdések

HozzászólásSzerző: amaz0mbie » 2014.08.10. 17:17

Üdv,

a napokban volt laptop váltásom, amiben az előző 1TB tárhely helyett, csak 512GB lakik. A gép MAC OS-s.
a tárhely zsugorodás következtében gondolkoztam el NAS beszerzésén. Két típus maradt a hálóban az egyik a WD MY Cloud EX2, ill. a Synology DS214+. Úgy látom, h a Synology "egyel" (ha nem kettővel) komplexebb hardver, rendszer. Viszont kérdéseim merültek fel és mivel a kérdéseimre nem kaptam a neten egyértelmű választ, írok itt, bízva a válaszok reményében.

Tervezett rendszer: DS214+ 2 db WD RED 3TB HDD, RAID 1 (ha ez a mirroring)

Igény:
1. képek, zenék, adatok tárolása a NAS-on, úgy hogy a telefonomon (iphone 5), iPaden és a laptopomon (Macbook Pro) BÁRHOL elérhessem őket, ergo nem csak otthon az otthoni hálózatra csatlakozva, hanem akárhol, ahol van internet elérés, de úgy, hogy a laptopom, telefonom tárhelyét ne terhelje.
2. laptopom biztonsági mentése TIME MACHINE segítségével egy előre maximalizált tárhely limitig a NAS-on, azaz megondom a NAS-nak, h a time machine csak 1TB adatot használhat fel.
3. Saját CLOUD tárhely létrehozása, amit hasznosítanék a cégben is, feltéve, ha a NAS-on be lehet állítani egyes felhasználókra engedélyeket: mint pl. az értékesítő nem láthatja az én privát mappámat a cloudban, csak azokat a mappákat, amik rá tartoznak, stb.
4. És torrentezés, ez így utolsó sorban, mert sokat olvasni, hogy ezeket erre használják sokan.

Kérdések:
A. Az igény szekció 1. pontjában írtakra mi a legjobb megoldás? A Cloud Station, vagy olvastam én olyanokat is, hogy normál SMB és ISCSI megoldás. Sőt olyat is, h az ISCSI azért jó, mert azt saját "belső" meghajtónak érzékeli a rendszerem. A legjobb az lenne, ha a KÉPEK, DOKUMENTUMOK mappa és a ZENÉK mappa ami a NAS-on lenne tárovla szinte beleolvadna a laptop mappa rendszerébe, ergo akár ott lenne látszólag a laptop KÉPEK és ZENÉK mappájában, csak éppen nem a macbook tárhelyének a terhére. És fontos lenne, hogy ne kelljen csatlakozni minden egyes alkalommal, ha látni szeretném a távol tárolt anyagokat, hanem, ha a gép online akkor ezek az anyagok egyből elérhetőek. Nos akkor mi az ami nekem fog kelleni: Cloud, SMB, ISCSI?

B. Jelenleg felhő szolgáltatás terén BOX-ot és Dropboxot használok. A komolyabb tárhely a BOX-on van 50GB, de 500MB-os fájlméret limittel, ami jópár fontos file-t érint negatív irányba. Ezzel a Cloud Stationnel ezt 100%-ban kiválthatnám? A feltöltés/letöltés, ergo ha új filet másolok a cloudba ill töltök be, akkor mennyivel lesz ez a SYNOLOGY cloud lassabb a Dropboxnál, vagy BOXnál? Érezni fogok vmi különbséget sebességben?

C. mobil APP téren tudásban több vagy kevesebb a fent említett cloud szolgáltatókhoz képest? Pl. cégesre használom a BOX-ot ahol pdf-eket, exceleket, és doc fileokat nézek, szerkesztek. Dropboxot, csak a Camera Roll sync-hez használom, mert ő tudja egyedül, azt hogy ha fotózok egyet a telefonon, akkor az egyből (akár a háttérben is) feltöltődik a Dropbox egyik mappájába és azt látom egyből a laptopomon. Ezt esetleg ki tudná váltani a SYNOLOGY valamelyik app-ja?

D. Ahogy írtam az igénynél, CLOUD esetleg céges rendszerben is. Tudja a SYNOLOGY Cloud rendszere, hogy létrehozok USER 1, USER 2, stb. és beállítom hogy USER 1 mindent, de USER 2 csak az X mappát írhatja/olvashatja, és még Y mappát pedig csak olvashatja és le is töltheti, viszont Z mappát csak megtekintheti, de már letölteni sem tudja a gépére?

E. Torrentezés: számomra az lenne nagy előny, ha én távol az otthoni hálózatról bárhol ahol net kapcsolat van be tudjak tölteni egy torrent filet az otthoni NAS-on futó torrent kliensbe és az szépen letölti, mire haza érek, de akár távolról is rendelkezésre állnának a letöltött torrent anyagok. Ez kivitelezhető? Vagy ez a torrent a NAS-on csak arra jó, hogy 24/7-ben seedelni tud? De minden torrent managelést az otthoni hálózathoz csatlakozva lehet csak elintézni.

F. Milyen feltöltés/letöltési sebességgel kell számolni, ha LAN-on csatlakozok otthon, ha WI-FI-n csatlakozok otthon, ill. ha távol csatlakozok WI-FI-n a NAS adataihoz? Az otthoni hálózati paraméterei: Linksys E4200, net: UPC kábel 60Mb. Látni gyenge láncszemet? Teljesítmény növekedés érdekében érdemes cserélni a routert (pl ASUS RT-AC68U-ra), növelni a net előfizetést (120Mb-re)? Vagy ez nem fogja növelni a teljesítményt, mert a NAS-nak elég ez?

Remélem nem tettem fel sok hülye kérdést, várnám a segítő válaszokat, amiket előre is köszönök!
amaz0mbie

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!