DS 216 J munkára és otthonra

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: DS 216 J munkára és otthonra

HozzászólásSzerző: markszabo86 » 2016.04.20. 13:14

Rendben. Köszönöm a válaszod!
markszabo86

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.04.20. 11:51

markszabo86 írta:...Ezek szerint értelmetlen így csinálnom, mert mindenképpen dolgozni fog?

A rendszerpartíció akkor is minden lemezen rajta van (akár van RAID akár nincs), így bármelyikről be tud bootolni a rendszer, illetve javítja magát ha sérülne. A kérdésed gyakori, sokat beszéltünk róla a fórumban, nem tudom mi a pontos helyzet, de szerintem menni fog az összes lemez.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: markszabo86 » 2016.04.20. 09:11

Erre voltam kíváncsi. Köszönöm a válaszodat!
Akkor a Download Station teljesen megfelel mert 30 egyidejű letöltés teljesen elegendő. Maximum 10 szokott lenni egyszerre és Transmissionben is az volt beállítva. Ha végez velük, úgy is tölti a többit utána. Az 5-700 torrent csak a listában áll és ha valaki seedeli, akkor használja csak, de jellemzően csak pihennek.
Hogy érted, hogy a rendszer mindkét lemezen rajta van és folyton szinkronizál közöttük? Nem raknám raid -be őket, két teljesen különálló lemezként kezelném őket és állandó írás-olvasás csak az egyiken lenne, másikon meg csak személyes, szenzitív, ritkán használt anyagok. Így az utóbbi HDD-nek nem nagyon lenne dolga. Ezek szerint értelmetlen így csinálnom, mert mindenképpen dolgozni fog?
markszabo86

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.04.19. 16:12

Egy ilyen teljesítényű NAS-sal én nem seedelnék 5-700 állományt. A Download Station-ben lehet kb. bármennyi torrent, egyszerre max. 30-at tölt lefelé. A Transmission telepítésével ez is áthidalható, de a korlátozás nem véletlen, ha túl sok szálon kommunikál a letöltés miatt a NAS, nem marad erőforrás elég a többi feladatra (pl. a kamerákra). Távolról való lejátszásról majd bent a fórumon beszélgessünk, ha megvan a NAS!
Szerintem nem fog leállni az egyik lemez, mert a rendszer minden lemezen rajta van, és folyamatosan szinkronizál a kettő között. A ventilátor nem fog leállni 3,5"-es HDD-nél, 2,5"-est vagy SSD-t használva talán. De inkább arra szavaznék ,hogy akkor sem. Tudtommal csak a DS416slim tudja leállítani a ventilátorokat.
A felsorolt feladatokra én erősebb hardvert vennék, főleg hogy a használat során egyre több más feladatot is rá akarsz majd bízni.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: markszabo86 » 2016.04.19. 11:00

Üdv Mindenkinek!

Otthoni aktív felhasználásra következő NAS-nak gondolkodom ezen a modellen.
Jelenlegi igények: 7-24h le- és feltöltés átlag 500-700 állománnyal, Plex kliens és valami megoldás, hogy interneten keresztül is tudjam a NAS-on lévő multimédiákat streamelni mind zene, mind film tekintetében. Ehhez számomra a VPN tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, de szívesen fogadok Plexen kívül más ötleteket is. Erre csak néha lesz szükség, de akkor stabilan kell működnie.

Későbbi elvárások: Az előbbiek mellett, IP kamerák kezelése(max. 10db), 7/24 üzem, Antivírus és rendszeres titkosított backup készítés. Emellett e-mail riasztások előre beállított hibák esetén, pl. túlmelegedés, áramszünet, stb. Gondolom ez utóbbihoz valamiféle felhő szolgáltatás fog kelleni.

Kérdéseim:
- A specifikációs lapon látok egy ilyet. "Konkurens letöltési feladatok maximális száma 30". Ez azt jelenti, hogy a Download Station programban összesen ennyi állomány lehet vagy ennyi lehet az egyszerre le- és feltöltés alatt lévők száma, de ettől akár több száz is lehet benne?
- A 2db HDD közül ha csak az egyikre van beállítva a letöltés, akkor ha a másikat nem használja azt tudja külön altatni vagy csak egyszerre a kettőt?
- A ventilátor sebességeknél 3 üzemmódot (Hűvös Csendes,Takarékos) találok, de mit jelentenek ezek? Van olyan amelyiknél konkrétan áll?

Egyelőre azt hiszem ennyi jutott eszembe. A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
markszabo86

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.03.24. 01:30

[quote="alivio"]DS110j-ről váltanék DS216j-re de nem látom a Time Backup alkalmazást.../quote]
Ha van már Synology-d, kérlek legközelebb bent a fórumon kérdezz, akkor is, ha új vásárlásról van szó!
A Time Backup a DSM 5.2-5565 után már nem létezik külön csomagként, a biztonsági mentés tudja mindezt. ITT volt róla szó már.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.03.24. 01:26

lobo írta:Még egy homályos részre rákérdeznék, a dupla LAN portnak pontosan mi a szerepe?...

Nincs dupla LAN port egyik említett modellen sem. Többféle link-aggregációs módban használható a két LAN port (ahol van). Az egyik a failover pl., azaz ha tönkremegy az egyik, akkor ott a másik. De meg lehet osztani bizonyosa szolgáltatásokat is, hogy melyik porton legyenek elérhetőek (így pl. az IP-kamerák adatforgalmát nem befolyásolják a fájlátvitelek), de menedzselhető switch esetén több gép összességében gyorsabban éri el a NAS-t.
Nem tudom én eldönteni helyetted sajnos, hogy megéri-e a DS216 a felárát számodra. Csak bizonyosan tovább lesz elég a teljesítménye.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: alivio » 2016.03.23. 23:28

DS110j-ről váltanék DS216j-re de nem látom a Time Backup alkalmazást
a letöltőközpont csomagjai között. https://www.synology.com/hu-hu/support/download/DS216j
Tényleg nem lehet ehhez a típushoz használni vagy csak itt nem szerepel ?
Ez nekem nagyon fontos segédprogram folyamatosan használom.
alivio

HozzászólásSzerző: lobo » 2016.03.23. 21:03

Még egy homályos részre rákérdeznék, a dupla LAN portnak pontosan mi a szerepe? Azt olvastam, hogy ha kiesik az egyik, akkor bekapcsol a másik, de gyorsít valamit a adat átvitelen? Illetve megnéztem a tanácsodat, elég nagy az ugrás 216j és a sima 216 között. Valóban megéri az árát?
lobo

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.03.23. 15:02

lobo írta:...vagy van jobb?

Van jobb: 4, 5, 6 TB-os RED :) De vagy a WD RED, vagy a Seagate NAS lemezek azok, amiket RAID-es NAS-ba javasolni szoktunk. Ki melyik márkára esküszik.
Gandalf
Adminisztrátor

Következő

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!