Nas 4k lejátszásra

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Nas 4k lejátszásra

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.10.26. 13:43

ThePeter1998 írta:...az egyik av bolt, szoktam vásárolni, besegített, hogy milyet is érdemes választani...

Remélem szerepelnek EBBEN a listában. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a regisztrációs kártyát ide az oldalunkhoz megkapod-e!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ThePeter1998 » 2020.10.26. 13:06

Hát, úgy lesz ahogy mondod, a legdrágábbat próbálom a pénztárcámhoz képest. Közben az egyik av bolt, szoktam vásárolni, besegített, hogy milyet is érdemes választani, ők rendszeresen szerelnek be synology nasokat ilyen célokra.
ThePeter1998

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.10.26. 11:17

ThePeter1998 írta:Köszönöm a választ!

Szívesen, remélem segített. Sokszor leírtuk már: minél drágább NAS-t veszel, annál később növöd ki. De ha ez lesz az első Synology-d, akkor bizonyosan 1–2 évig még nem fogod kihasználni, de lehet, később sem fogsz számos programot futtatni rajta. Akkor viszont pénzkidobás egy feleslegesen drágát venni. Viszont vélhetően nem tudja előre az ember, mi mindenre lesz szüksége pár év múlva. Így azt szoktuk mondani, a legdrágábbat vedd meg, amit a pénztárcád megenged, vagy a legolcsóbbat, mert ha azt hamar el kell adnod (mert kicsinek bizonyult), akkor kevesebbet veszítesz bizonyosan.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ThePeter1998 » 2020.10.26. 10:42

Köszönöm a választ!
ThePeter1998

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.10.25. 19:56

ThePeter1998 írta:Igazából ezek a cikkel nem mai darabok...

Nem mutattam volna őket, ha nem lenne aktuális a tartalmuk, illetve frissítjük, amint lesz értelme.
Nem tudom, mit jelent a „Synology egyik saját kapcsolattartója”, tekintve, hogy mi vagyunk az importőr, gondolom egyik kollégám lehetett. De ha neki több részletet elmondtál, akkor lehet, hogy meg lehetett határozni egy konkrét típust. Amit itt leírtál, arra minden aktuális Synology modell alkalmas.
A 10/100-as hálózat nem elég 3D-hez illetve bizonyos 4K-s tartalmakhoz (főleg ha HDR, HDR10+, 1:1-es Blu-ray másolat), de a legtöbb jelenleg elérhetőhöz elég. Illetve a Blu-ray lejátszód nem tud ISO fájlokat úgyse, így a komolyabb ISO fájlok nem a hálózat miatt nem lesznek lejátszhatóak. 100 MBiten a gyakorlatban max. olyan 90 MBites film játszható le, bár ez a lejátszó processzorától is függ. A 4K Blu-ray lemezeken max. 128 Mbites lehet a film, de ezt persze ritkán használják (még) ki, illetve jó esetben csak egy-egy mozgalmasabb jelenet fog akadozni Nálad. Ha nem leszel elégedett (akadozó fájlok, nem kezelt formátumok, rossz feliratkezelés, nincs DVD és Blu-ray menü, nincs jukebox, stb.), akkor is marad még, hogy vehetsz egy médialejátszót, ezért is mutattam a cikket ezzel kapcsolatban. Meg hogy értsed, hogy, a Te Sony-d is vélhetően csak DLNA-n tud lejátszani, annak meg vannak sajnos korlátai.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ThePeter1998 » 2020.10.25. 18:56

Köszönöm a választ!
Igazából ezek a cikkel nem mai darabok, nem tudom ez számít-e de a második cikk is 4 éves, ami a techikába, főleg manapság kicsit mérvadó szerintem, de azért végig lapoztam. Én a SYNOLOGY egyik saját kapcsolattartójával is beszéltem ő a ds 220+ ajánlotta. Akkor szerinted az kicsit overkill? Másik kérdés hogy min gigabites csatlakozót ajánl a cikk a 4ks tartalmakhoz, viszont a blu ray lejátszóm (sony ubp x 800 m2b) csak 10/100-at tud, sajnos az internet kapcsolat a városba elég gyenge, max 50 mb ( 5,5 mb/s el tölt általában). Akkor előfordulhat, hogy nem fogkn tudni megfelelő sebességel továbbítani az adatot a nasról a lejátszóba a zökkenőmentes lejátszáshoz?

Köszi mégegyszer!
ThePeter1998

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2020.10.25. 16:32

ThePeter1998 írta:...milyen nast ajánlotok 4k-s filmek, és nagy felbontású zenék tárolására, blu-ray lejátszón történő lejátszásra...

A NAS nem tudja, mit tárolsz egy fáljban, filmet vagy mást, 4K-s vagy kisebb felbontással, stb. Egy jobb hálózati médialejátszó SMB-n vagy NFS-en éri el a NAS-t, mint bármely számítógép, így a lejátszáshoz semmi más követelmény nincs, mint hogy olvasni lehessen az ethernet hálózaton a NAS-ról mondjuk a minimális gigabites sebességgel. Egy bénább lejátszó DLNA-n, de ott sincs nagy elvárás a NAS oldaláról, illetve az nem megfelelő a kompromisszum mentes mozizáshoz, médialejátszáshoz. A jelenleg kapható legkisebb Synology-ról legalább 7–8-szor gyorsabban lehet olvasni gigabiten, mint ami egy 4K-s filmhez szükséges.
Ha 4K-s filmeket gyűjtesz és RAID1-et (biztonságot) használsz, nem biztos, hogy sokáig elég lesz 4 TB szabad hely, hiszen egy-egy komolyabb Blu-ray akár 100 GB is lehet...
Seagate Ironwolf lemezt javasolnék jelenleg, minél nagyobb kapacitással. Szerintem – a kérdésed alapján – érdemes elolvasni EZT és EZT a cikkünket. Az utóbbiban szóba kerül, milyen esetben van értelme arról beszélni, hogy a NAS megfelelő-e mondjuk 4K-s filmek lejátszáshoz.
Gandalf
Adminisztrátor

Nas 4k lejátszásra

HozzászólásSzerző: ThePeter1998 » 2020.10.25. 08:43

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen nast ajánlotok 4k-s filmek, és nagy felbontású zenék tárolására, blu-ray lejátszón történő lejátszásra?
Én egy két szlotosra gondoltam, 2X4TBre. Esetleg merevlemezt is tudnátok ajánlani hozzá légyszi, ami elég gyors, de nem hangos.

Köszönöm előre is!
ThePeter1998

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!