DS920+ kiegészítők

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: DS920+ kiegészítők

HozzászólásSzerző: Sindely Dániel » 2022.05.31. 20:40

Köszi a segítséget, most már kezd körvonalazódni a dolog.
Sindely Dániel

Re: DS920+ kiegészítők

HozzászólásSzerző: Pippin » 2022.05.30. 08:49

Sindely Dániel írta: Az eddigi információim alapján a DS920+ lenne a kiválasztott.

Ha belefér a keretbe akkor nincs vita, vedd meg nyugodta, biztos, hogy sokáig kiszolgál.
Természetesen hivatalos helyről, hogy járjon hozzá a az Expressz csere is. A DSM 7.1 vagy a Synology Account alól meg tudsz venni +2 évet: link...

Sindely Dániel írta:1. Memória

Ha nem gyári RAM-mal bővítve adják el az fel kell legyen tüntetve és a hivatalos helyeken fel is van. A legnagyobb probléma amit okozhat egy hibátlan, nem gyári, de kompatibilis RAM, hogy megtagadják a távsegítséget.
Ha nem használsz virtuális gépet a 4GB bőven elég lesz.

Sindely Dániel írta:2. Merevlemez

Bármi ami a listán van és a pénztárcának megfelelő. Alapvetőn a 3év garos NAS modellek:
WD Red Plus (ez már nem lehet SMR, olyat NAS-ba nem teszünk), Seagate Ironwolf, Toshiba N300
Az 5 év garosak: WD Red Pro, Seagate Ironfolf Pro, Toshiba MG (ez azonos a Synology saját címkés merevlemezével a firmwaret kivéve és lehet belőle nagyon jó ajánlatokat találni a 12-16TB méretben, a személyes tippem ez)
Ha Exos-ból vagy Gold-ból találsz épp kihagyhatatlan akciót azokat is nyugodtan lehet természetesen. Van amelyik hangosabb, ha ez számít utána kell nézni a megfelelő szakfórumon.

Sindely Dániel írta:3. Szünetmentes tápegység

USB-s APC vagy Eaton UPS-szel alapvetőn nehéz mellélőni. 5-900 VA elég lesz, főleg a nívósabb márkából.
Ha nincs is a listán de a NUT-oson igen, akkor menni fog.
Ha lehetséges a NAS-t és UPS-t a router (+modem, switch ha van) mellé tenném és mind rákötném.
Ha olcsón meg akarod úszni akkor Eaton 3S pl.
A LAN-os móka igen, drága lesz. Ha optikai a NET és a fentieket rákötöd akkor viszont felesleges.
Ha meg annyira közel csap be egy villám akkor semmi sem véd meg úgyse max egy jó lakásbiztosítás.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

DS920+ kiegészítők

HozzászólásSzerző: Sindely Dániel » 2022.05.28. 11:34

Sziasztok!

Szeretnék beszerezni egy 4 fiókos NAS-t otthonra. Az elsődleges cél a biztonságos adattárolás, de az is fontos, hogy több eszközről is könnyen elérhető legyen. Az eddigi információim alapján a DS920+ lenne a kiválasztott. Lehet ezzel vitatkozni, bár úgy tudom, hogy jelenleg ez a legjobb a kategóriájában, én meg nem szeretném a közeljövőben lecserélni, ezért gondoltam erre a modellre. Inkább a hozzá tartozó kiegészítőkkel kapcsolatban lennének kérdéseim.
- A fő kérdés, hogy mennyire kritikus a Synology kompatibilitási listájában található kiegészítőket használni, ugyanis úgy látom, hogy azok vagy nem kaphatók vagy nagyon drágák vagy vannak hiányosságaik.
- Fontos a biztonság és a stabilitás, de az is szempont, hogy ne lőjek ágyúval verébre. Nem szeretnék túl sokat költeni olyan extrákra, amiket nem indokol egy mérsékelt intenzitású otthoni használat.

1. Memória
Úgy tudom, hogy a DS920+ 4GB beépített RAM-mal rendelkezik és további 4GB-tal bővíthető. Mire elég a 4GB, érdemes 8-ra bővíteni?
A kompatibilitási lista szerint kizárólag a D4NESO-2666-4G típust támogatják, ami 40e Ft körül kapható. Viszont a Magyarországon hivatalosan forgalmazott NAS-okat Crucial modulokkal szállítják. Ezt már önmagában nem értem, akkor mégsem annyira veszélyes nem támogatott RAM-okat használni? Mivel jár az, ha mégis így teszek? Olvastam az egyik topikban, hogy ez annyira kompatibilis, hogy a Synology nem veszi észre, de akkor végül is mennyire tiszta megoldás ez?

2. Merevlemez
Ha már van lehetőség egy komoly tárhely kialakítására, akkor próbálok minél nagyobb kapacitású merevlemezeket vásárolni, persze egy észszerű költséghatáron belül. Úgy tudom, hogy 64 TB a maximum, amit az eszköz kezelni tud, tehát 10 és 16 TB közötti lemezeket látok ideálisnak. Elsőre csak kettőt vennék, később tervezem bővíteni.
Milyen egyéb szempontokat érdemes még figyelembe venni (fordulatszám, cache mérete, fogyasztás, vibration sensor, CMR - SMR)? Minden HDD esetén képes a NAS időben észlelni a meghibásodásokat? Seagate (Ironwolf, Ironwolf Pro, Exos) vagy WD (Red, Red Pro, Gold) a jobb választás?

3. Szünetmentes tápegység
A szünetmentes tápegység tekintetében az alábbi szempontokkal találkoztam:
- Teljesítmény: elvileg csak a NAS lenne rajta meg a router, szóval valami kicsi is elég lehet, de azért inkább túl legyen becsülve, mint alul. 500 VA elég lenne arra, hogy mondjuk 20 percig működjön áramszünet esetén?
- Elektromos kimeneti csatlakozó (Schuko CEE 7): ez fontos, mert úgy látom, hogy elég sokféle kapható.
- USB kimenet, amin keresztül a NAS-t értesíti az áramkimaradásról. Úgy látom, hogy ez nem alapkövetelmény a Synology kompatibilitási listában, viszont enélkül nem tudom, hogy hogyan állna le a NAS biztonságosan egy hosszabb áramszünet esetén.
- Vonal interaktív topológia: ehhez nem értek, de úgy tűnik, hogy ez az elterjedt.
- AVR (Automatic Voltage Regulation)
- Túlfeszültség-védelem
- LAN / adatvonal védelem
- Zajszint: nem baj, ha nem zúg zavaróan normál körülmények között, amikor van áram.
A kérdés, hogy ezek közül melyik a fontos és melyik nem? És hogy melyik eszköz rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal? Az APC Back-UPS Pro BR900G-GR, amit kinéztem, de ezt 100e Ft körül árulják és eléggé túl van méretezve. Viszont ennél olcsóbbat nem találtam, ami kompatibilis és kapható is.

Ez kicsit hosszú lett, de laikusként nem tudom megítélni, hogy mi a fontos és mi nem.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Sindely Dániel

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!