Otthonra lakásriasztóhoz...

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Otthonra lakásriasztóhoz...

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2024.05.31. 07:23

ketmm írta:A kétlemezes, amennyiben az egyik meghibásodik még rendben van minden?

Igen, ott tükrözve van a lemezek tartalma a két diszk között. 4 vagy több fiókos modelleknél a RAID5-nél már máshogyan van megoldva, de ott is bármelyik lemez tönkre mehet, nincs adatvesztés. Esetleg javaslom, hogy nézz bele a magyar kézikönyvbe, sokat megtudsz arról, mire számíthatsz egy Synology NAS-nál. Illetve van még EZ a cikkünk azoknak, akiknek újdonság a téma.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ketmm » 2024.05.30. 15:59

Gandalf írta:
ketmm írta:...Esetleg ehhez nem kell NAS, csak nem volt szimpatikus a sok mentés, nem találom/tam szimpatikusnak a felhőt sem, főleg az előbbi merevlemezes géppel és merevlemezes külső helyre.

OK, értem. Egy NVR a kamerák miatt bizonyosan kell. Akkor meg már ezt a funkciót a NAS is el tudja látni, ami leveszi a válladról a biztonsági mentést.
A 3 kamerát a legkisebb modell is bőven kezel (2 ingyenes, utána licencet kell venni). A tárhelyigény minimálás, még egy 1 TB-os lemez sem fog így megtelni ideig. Bár a tapasztalat az, hogy sokkal többet tárolunk évről évre, és növekszenek a zenék és filmek méretei is a minőséggel együtt. A biztonság (RAID1) miatt 2-lemezes modellt mondanék, de abból akár a legkisebb is több mint elég Neked. Ez a DS223j jelenleg. Ha belefér a költségkerete, akkor vegyél eggyel erősebb modellt (DS223), azt később növöd ki és akkor is még jobbáron el lehet adni, mint a leggyengébbet. Ha belefér még a DS224+ is, akkor az Intel processzornak köszönhetően többféle alkalmazás futtatható, és minden gyorsabb is lesz. Lehet, hogy most azt gondolod, nem fogod Te sosem ezer dologra használni a NAS-t, de ez általában mégsem így van, előbb-utóbb nagyon sok feladatot bízunk rá, mert ott van a legjobb helyen.

Köszönöm a javaslatot, belefér egy nagyobb is a költségbe. A kétlemezes, amennyiben az egyik meghibásodik még rendben van minden? Tovább kell tájékozódnom a működtetéssel és kiépítéssel kapcsolatosan.
ketmm

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2024.05.30. 14:03

ketmm írta:...Esetleg ehhez nem kell NAS, csak nem volt szimpatikus a sok mentés, nem találom/tam szimpatikusnak a felhőt sem, főleg az előbbi merevlemezes géppel és merevlemezes külső helyre.

OK, értem. Egy NVR a kamerák miatt bizonyosan kell. Akkor meg már ezt a funkciót a NAS is el tudja látni, ami leveszi a válladról a biztonsági mentést.
A 3 kamerát a legkisebb modell is bőven kezel (2 ingyenes, utána licencet kell venni). A tárhelyigény minimálás, még egy 1 TB-os lemez sem fog így megtelni ideig. Bár a tapasztalat az, hogy sokkal többet tárolunk évről évre, és növekszenek a zenék és filmek méretei is a minőséggel együtt. A biztonság (RAID1) miatt 2-lemezes modellt mondanék, de abból akár a legkisebb is több mint elég Neked. Ez a DS223j jelenleg. Ha belefér a költségkerete, akkor vegyél eggyel erősebb modellt (DS223), azt később növöd ki és akkor is még jobbáron el lehet adni, mint a leggyengébbet. Ha belefér még a DS224+ is, akkor az Intel processzornak köszönhetően többféle alkalmazás futtatható, és minden gyorsabb is lesz. Lehet, hogy most azt gondolod, nem fogod Te sosem ezer dologra használni a NAS-t, de ez általában mégsem így van, előbb-utóbb nagyon sok feladatot bízunk rá, mert ott van a legjobb helyen.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ketmm » 2024.05.30. 13:20

A kérdésem volt tudáshiányos, nem riasztót, talán 3 kamera és annak felvételei, 10-30 napra. 237 GB (SSD) ebből 130 GB foglalt, nincs video és film, nem is lesz, ami saját az 13 GB(a többi a szoftver) ez nőhet, nem jelentősen, 1 GB sem gondolok évente. Esetleg ehhez nem kell NAS, csak nem volt szimpatikus a sok mentés, nem találom/tam szimpatikusnak a felhőt sem, főleg az előbbi merevlemezes géppel és merevlemezes külső helyre.
ketmm

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2024.05.30. 11:11

ketmm írta:...később telepítenék házi riasztórendszer, kamerákkal?

Azt nem teljesen értem, hogyan telepítenél a NAS-ra riasztórendszert (bár ingyenes okosotthonvezérlő-szoftvereket lehet), de a fontosabb kérdés inkább ez:
– Hány kamerát kötnél rá később?
– Jelenleg mekkora adatmennyiséget szeretnél a NAS-on biztonságban tárolni, és várhatóan évente ez hogyan növekszik?
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ketmm » 2024.05.30. 10:55

Jelenleg egy 250 es Philips SSD-re mentek lemezképet, készítek DVD indítót és pendrájvra az fontosabb adatokat. Házi használat, Access, ktgek, horgászadatok, villany-, gáz-, víz felhasználások napi és éves adatai, banki adatok, családi fotók 40év, stb...
HP Prodesk SSD-s gép.
Kérdezem: milyen, mekkora NAS kellene ehhez illetve később telepítenék házi riasztórendszer, kamerákkal?
ketmm

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.11.01. 18:51

ghokinii írta:mégegy kérdés: nem igazán láttam termékregisztrációs kártyát a dobozban. akkor én nem is regisztrálhatom a NAS-omat?

Ez két dolgot jelenthet:
– a forgalmazó elhányta (reklamálj nála, ez a jobbik eset),
– vagy olyan forgalmazótól vásároltál, aki nem tőlünk szerzi be a terméket. Így természetesen mi sem hazai garanciát, sem ezen oldal támogatását nem tudjuk számodra biztosítani, fordulj az eladóhoz, ha kérdésed lenne a jövőben!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ghokinii » 2013.11.01. 13:06

mégegy kérdés: nem igazán láttam termékregisztrációs kártyát a dobozban. akkor én nem is regisztrálhatom a NAS-omat?
ghokinii

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.10.21. 19:40

Tudunk még segíteni abban, hogy milyen Synology modellt válassz?
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ghokinii » 2013.10.21. 18:13

Úgy érzem menet közben a sok bába közt kissé elveszett a gyermek. :)
Tehát: a riasztó az alap. De, ha már bent vannak a házban, akkor úgyis rászánják azt a pár percet az egész lakás felforgatására, amit amúgy is megtennének. A riasztónak csak időbeli korlátozó szerepe van, tehát hogy talán nem tölt annyi időt bent mint töltene egyébként. Amit én szeretnék az az, hogy ha valami vagy inkább valaki, tehát illetéktelen személy mászkál a kertben, akkor kapjak értesítést. Megkapom az értesítést, rákapcsolódok a kamerára, és ha nyilvánvalóan ismeretlen személy van ott, akkor én eldöntöm hogy mi legyen. Aktiváljam a riasztót, vagy hívjam a rendőrséget, vagy a szomszédot, rokont, vagy kieresszem a pittbullt, vagy akármit. De a lényege az, hogy még jobban lerövidítsem az idejét az illetőnek. Mert, ha már akkor elkezd vinnyogni a riasztó amikor még csak a kertben van, akkor már (lehet naiv vagyok, de sztem) 2x is meggondolja hogy elkezdjen-e egyáltalán a zárral stb-vel vacakolni, vagy máshogy bejutni, mert akkor még sokkal kevesebb ideje lesz bent körülnézni. Ez csak egy elképzelés, nem biztos hogy jó, de én szeretném kipróbálni.
ghokinii

Következő

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!