Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik...

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik...

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.12.18. 09:08

pjana72 írta:...Ha az első HD helyére tennék egy pl. 120GB-os SSD-t, 2-es kötetnek meg 3 db 8TB-os HDD-t, akkor a 3db 8TB-osból mekkora lenne a 2-es kötet mérete?...

(Ha van már Synology-d és így hozzáférésed a teljes fórumhoz, ne ebben a topikban kérdezz legközelebb, akkor se, ha új NAS-sal kapcsolatos a kérdés!)
– 3 lemezből 2 területe használható ki RAID5 esetén, tehát 16 TB lenne szabadon (formázva ennél kevesebb persze).
– Minden lemez pörögni fog, alapvetően a kettővel későbbi válasz miatt.
– Alapvetően nem az befolyásolja a merevlemez élettartamát, hogy mennyit pörgö, hanem hogy hányszor áll le (parkol le a fej). Bár áramból többet fogyaszt, ha állandóan megy, de többet öregszik, ha ehelyett rendszeresen leáll.
– Minden lemezen van rendszerpartíció, ami folyamatosan szinkronizálva van. Így nem fog leállni egy kötet lemeze csak azért, mert azon nem torrentezel.
Én nem cserélném le a DS412+-t, amíg ebben a kategóriában nincs lényegesen gyorsabb (jelenleg nincs), vagy ki nem nőttem a lemezfiókok száma tekintetében.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6400
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik...

HozzászólásSzerző: pjana72 » 2017.12.17. 13:21

Gondolkodom új NAS vásárlásán. Most egy 412+ NAS-om van. Jól működik. Nem vagyok teljesen tisztába a NAS működésével. Arra lennék kíváncsi, hogy lenne-e annak értelme, hogy az 1-es kötet egy darab SSD lenne, amin csak a rendszer futna. Egy második kötet lenne a maradék három helyre kerülő HDD-s tömb.
Most 4 darab 3TB-os HDD van egy kötetben, így lett egy 8,05 TB-os kötetem.
-Ha az első HD helyére tennék egy pl. 120GB-os SSD-t, 2-es kötetnek meg 3 db 8TB-os HDD-t, akkor a 3db 8TB-osból mekkora lenne a 2-es kötet mérete?
-A NAS oprendszere a mostani felállás szerint mind a 4 3TB-os lemezből létrehozott köteten van rajta, vagy csak az elsőn?
-Ha "megszólítom" a NAS-t, akkor mindig mind a 4 lemez beindul? A torrentnek külön külső HDD vannak. Ettől függetlenül a torrent működtetése miatt a 4db 3TB-os lemez is forog?
- Ha egy SSD-re tenném az 1-es kötetet védelem nélkül, 2-es kötet meg lenne egy 3 lemezes tömb, akkor a 3 lemez kevesebbet működne, ha torrentezésre USB-s HDD-t használnék, mint most? Így tudnám növelni a 3 lemez élettartalmát?
- Esetleg gondolkozzak 5 lemezes NAS-os, amiből az első lemez SSD 1-es kötet, a többi 4 a 2-es kötet?
Köszönettel:
Jana
DS 920+
DS 115j
Avatar
pjana72
 
Hozzászólások: 167
Csatlakozott: 2010.03.20. 07:50

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik...

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.10.13. 17:10

Kérlek, ilyeneket már ne a vásárlás előtti kérdések között beszéljünk meg, hanem mondjuk ITT!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6400
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik...

HozzászólásSzerző: Lavi » 2016.10.13. 16:52

Hű, ez a kisebb merevlemezzel bővítés lehetetlensége számomra gond akkor. Tudom, nem ide tartozik, de azért remélem itt is megkérdezhetem, hogy jól gondolom-e, hogy ha az új NAS-ba berakom a két 6 TB-ost és az egyik 2 TB-os lemezt indításként, ezekből csinálok SHR-et, akkor utána tudok hozzáadni 4. lemeznek 2 TB-osat?

SHR esetén: A hozzáadni kívánt merevlemez kapacitásának egyenlőnek vagy nagyobbnak kell lennie a kötet vagy lemezcsoport legnagyobb merevlemezének kapacitásával, vagy egyenlőnek kell lennie a kötet vagy a lemezcsoport bármely merevlemezének kapacitásával. Ha például az SHR kötet három, egyenként 2 TB, 1,5 TB, és 1 TB méretű merevlemezből áll, akkor az új merevlemez kapacitásának legalább 2 TB-nak vagy 1,5 TB -tal, illetve 1 TB-tal megegyezőnek kell lennie.


Ebben az esetben a régi 410-esben csak 3 merevlemez maradna. Át tudom úgy is másolni az adatokat, működne egyáltalán a NAS?

A valós idejű transzkódolásra nincs szükségem, mert médialejátszón keresztül nézek filmeket, esetleg később lehetséges, hogy ha lesz másik tv, akkor ahhoz nem médialejátszó csatlakozna, hanem a NAS adná rá a képet. A NAS csak a háttértár szerepét tölti be filmek és zenék tekintetében. A play igazából a nagyobb kötetméret miatt kellene egyelőre. Az új NAS pedig azért, mert jó pár dolog nem telepíthető, nem futtatható a 410-esen, mert nem támogatja több alkalmazás az abban lévő processzort.

Az az igazság, hogy nem tudom kinőttem-e a 410-es teljesítményét.
Amit most használok a NAS-on, az nagyrészt torrent futtatás és filmek, zenék háttértára, Cloud Stationnal szinkronizálom a laptopon lévő kismillió fontos dokumentumot és páran biztonsági mentéseket helyeznek el rajta. Viszont használnám a Photo Stationt is, méghozzá rengeteg képpel és két telefonról is automatikus mentéssel.

Ráadásul ahogy olvastam, nagy valószínűséggel nem is tudnám simán betenni a 6 TB-os lemezt a régi NAS-ba és bővíteni a kötetet rajta, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy még a DSM 3 előtt lett létrehozva rajta a kötet, így ha minden igaz, csak több lépésben tudnám bővíteni a jelenlegit:
- először kénytelen lennék egy 6 TB-os lemezt berakni (az egyik 2 TB-os helyett), létrehozni egy második kötetet[/list]
- erre az új kötetre lementeni a NAS tartalmát
- a második 6 TB-os lemezt is betenni egy másik 2 TB-os helyett, majd ezekből (6TB + 2TB + 2TB) csinálni megint egy új kötetet
- erre a kötetre rámásolni a 6 TB-os egy lemezes kötetről az adatokat
- utána bővíteni a 6 TB-os lemezzel ezt a kötetet.
Hát ez csupán hetek kérdése lenne időben, és akkor még minden jól ment, ráadásul így sosem tudnék 4 x 6TB-os lemezzel kötetet csinálni a méretkorlát miatt.

Tehát nem csak a DS410 teljesítményének kinövése miatt gondolkozom új NAS-ban.

Szerk: Ja még annyi, hogy szeretném kiváltani az összes ingyenes felhőszolgáltatást és megúszni, hogy fizetősre kelljen váltanom. Így a 2 NAS-sal már lehetőségem lenne mondjuk a 410-esre menteni a legfontosabb adatokat ha esetleg a másikkal történne valami katasztrófa és 2 lemez egyszerre menne tönkre benne!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lavi 2016.10.13. 17:11-kor.
Lavi
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2010.11.03. 12:31

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik...

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.10.13. 15:22

Lavi írta:...Jól gondolom, hogy a 2x6 TB betétele után SHR (itt Raid1) lenne és erre át tudnám már menteni az adatokat, majd utána be tudnám tenni akár egyesével, akár egyszerre a két régi 2TB-os HDD-t és azokat leformázná Btrfs fájlrendszerűvé és hozzá tudná csatolni a kötethez?

Nem, kisebb lemezzel nem bővíthető a 6 TB-osakkal épített kötet. Új kötetet tudsz csinálni a 2 TB-os lemezeken. Vagy ha egyszerre formáznád le a 2 nagy és 2 kisebb lemezt, akkor lehetnének egy tömbben.
A „főleg annak tükrében” kitétel nem segít, hiszen bármely másik 4-lemez is így működne a bővítés szempontjából. A Play előnye a valós idejű transzkódolás, no meg a 64-bites processzor miatt a nagyobb kötetméret és talán a gyorsabb DSM, ahogy Te is írtad kb. ezeket. Ahogy látod a kínálatot, gyakorlatilag csak azt érdemes kérdezned – szerintem –, hogy megéri-e a DS416 helyett a drágább Play verzió választani. Ezt nem tudom megválaszolni, Te tudod, hogy mennyit ér számodra az erősebb processzor. Ha a transzkódolást is kihasználnád, akkor azt gondolom, egyértelmű a választás. De ha arra nincs és nem is lesz szükséged, akkor lehet, hogy még a DS416 is túlzás otthonra, hiszen ha jól értem, még a 6 éves DS410 teljesítményét sem nőtted ki...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6400
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik, Melyiket veg

HozzászólásSzerző: Lavi » 2016.10.13. 09:19

Üdv!

Van egy DS410-es NAS-om 4x2TB HDD SHR-ben. Sajnos megtelt és bár tökéletesen működik mégis új NAS-t vennék (talán).
A kiválasztott egy DS416play. Igazából elég lenne a DS416 is, csak ott felmerül a maximum 16TB-os kötet és az Intel processzor is (még ha csak Celeron is) a play felé terel. Nagy valószínűséggel 4x6 TB kerülne bele idővel, így azért a 18 Tb csak-csak elég lesz jó ideig.

Viszont első nekifutásra csak 2x6TB WD Red kerülne bele újonnan és a régi NAS-ból 2x2TB. Jól gondolom, hogy a 2x6 TB betétele után SHR (itt Raid1) lenne és erre át tudnám már menteni az adatokat, majd utána be tudnám tenni akár egyesével, akár egyszerre a két régi 2TB-os HDD-t és azokat leformázná Btrfs fájlrendszerűvé és hozzá tudná csatolni a kötethez? Később lehetséges lenne egyesével kicserélni a 2 TB-os HDD-ket 6 TB-osra (vagy akár nagyobbra) úgy, hogy egy kötetben legyenek?

Jó választás ez a 416play most? (Árban kb ez a maximum, ami belefér, nem tudok 5 lemezest vagy a 916+-t venni) Főleg annak tükrében kérdezném, hogy jó választás-e, amit leírtam, hogy fokozatosan növelném a tárhelyet, nem egyszerre kerülne bele a 4 HDD.

Előre is köszi a választ!
Lavi
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2010.11.03. 12:31

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik, Melyiket veg

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.06.29. 11:37

ahoneczy írta:...a meglévő diskeket át tudom tenni adatvesztés nélkül majd az újba?

EZ a topik erről a kérdésről szól.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6400
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik, Melyiket veg

HozzászólásSzerző: ahoneczy » 2016.06.29. 11:20

Sziasztok!

Meglévő 212J helyett vennék 4 lemezes 416Playt, vagy 416+-t A kérdés, hogy a meglévő diskeket át tudom tenni adatvesztés nélkül majd az újba?

Köszi,
Á
ahoneczy
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2014.09.04. 12:39

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik, Melyiket veg

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2015.01.13. 11:46

Akár 1 lemezről is tovább lehet lépni RAID1-re (SHR), majd a harmadik lemez berakásakor RAID5-re (SHR). Így persze, egy 8-lemezest nem kell telepakolni, sőt! Csak annyit vegyél bele HDD-ből, ami mondjuk a következő 6-12 hónapra elég helyet ad. Addigra úgyis csökkennek a HDD árak (bár forintban nem biztos :( ), vagy nagyobb lemezt kapsz már a pénzedért. Az SHR-nek köszönhetően pedig elég jól lehet keverni a különböző méretű lemezeket egy RAID tömbben is. Azaz most talán 4 TB-osakból beleteszel 4-et, de már 6 vagy 8 TB-osokkal is fogod tudni később tovább bővíteni. Vagy jóval olcsóbb 4 TB-osakkal.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Avatar
Gandalf
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 6400
Csatlakozott: 2010.03.17. 21:48
Tartózkodási hely: Valinor

Re: Újat vennék, de a jelenlegi is jól működik, Melyiket veg

HozzászólásSzerző: Ravic » 2015.01.13. 11:39

Sőt, figyelmesen végigolvasva amit írtál, inkább eladom a régit, veszek újat 4TB-s lemezekkel. Amit kérdeznék, hogy ugye jól tudom, elég elsőre 4-5 lemez, utána szabadon bővithetem a synology hibrid RAID-dal?
Ravic
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2011.10.02. 22:09

Következő

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég