m_a írta:Egy Synology DiskStation DS1512+ tip. készüléket szeretnénk...
Ez a modell már nem kapható, de a jövő héttől az utódja (DS1513+) elérhető lesz a
forgalmazóknál. A RAID10-et nem értem, illetve nem látom értelmét a RAID5-höz (esetleg RAID6-hoz) képest, ami ráadásul SHR/SHR2 kötet lehetne, így később bővíthető. RAID10 esetében semmi értelme nincs az 5-lemezes modellnek, akkor már a DS412+ olcsóbb és hasonlóan gyors megoldás lenne. A RAID10 a sebesség érdekében összekapcsol két RAID1-es tömböt. Te viszont WD Green lemezeket néztél ki, ami nem az ideális, ha a sebesség a lényeg. RAID10 mellett – rossz esetben – ráadásul két lemez meghibásodása is okozhatja már minden adat elvesztését. Mivel 4 darab kis méretű lemezt használnál, így 2-szer nagyobb a meghibásodás esélye, mint pl. két nagyobb lemez esetében. Ráadásul 3 TB adat nem fér rá a RAID10-ben lévő 4 darab 1 TB-osra, hiszen csak 2 TB a szabad hely rajtuk.
A fentiek alapján azt javasolnám, hogy:
– ha 1 lemez elromlása elleni védelem elég, akkor tegyél bele két darab 4 TB-os lemezt (RAID1), vagy 3 darab 2–3 TB-os WD RED-et, vagy Black-et.
– Ha 2 lemez egyidejű meghibásodása ellen is védeni akarod az adatokat, akkor 4 darab, legalább 2 TB-os WD RED vagy Black lemezt használj (4 TB szabad hely, ami később bővíthető egy 5. lemezzel, utána meg akár nagyobb kapacitásúakkal is, lecserélve egyesével a régebbieket).
A felsorolt mennyiségű gép kiszolgálására mindenképpen Inteles NAS-t javasolnék (és nem Green lemezekkel), de ahogy írtam, lehet, hogy a DS412+ is elég lenne, ha nagyobb lemezeket használsz. A 2–3 TB-os diszkek ára teljesen arányban van a kapacitással, így nem lenne értelme 1 TB-os lemezeket használni, főleg hogy 3 TB adatod már most van.
Később javasolnék egy menedzselhető switch-et is venni, kihasználva a link aggregációt, főleg, hogy a DS1513+ esetében már 4 darab gigabites port lesz a NAS-on, azaz sokkal rugalmasabban tudna egy időben sok gépet kiszolgálni. Ja, és alapból 2 GB-os lesz a DS1513+, ez szerintem bőven elég a fenti feladathoz.