Én ilyenről nem hallottam, hogy statisztikailag kimutatható lenne, hogy a gyakrabban használt lemezek inkább mennek tönkre. Ráadásul RAID tömb esetén nem lesz adatvesztés, ha tönkremegy a lemez. De főleg a fej leparkolása koptatja a HDD-t, nem a folyamatos használat, amikor csak forognak a lemezkorongok, de a nem használt adatokhoz „hozzá sem ér” a fej. A NAS-ból kivett RAID tömböt elvileg csak másik Synology-ban tudod használni, bár van rá nem egyszerű mód, hogy akár számítógépben is olvasható lehessen tenni (RAID1-nél ez nem is bonyolult pl. linux alatt, de nem függ össze mindez azzal, hogy külön lemezed legyen, ami nincs RAID-ben). Ha úgyis mented külső eszközre is ami fontos, akkor a javítás idejére nélkülözni tudod vélhetően a több fájl elérését.
Egy többlemezes NAS-ban semmi mást nem érdemes használni, mint RAID5-öt, vagy ha nagyon fontos minden adat, akkor RAID6-ot (én nem tenném külön tömbbe azon lemezeket, amiket praktikusan a biztonságos tömbbe is bele tudok rakni). De egy szünetmentes tápegység feltétlenül javallott.