bollop írta:Köszönöm a válaszokat.
Arról esetleg lehetne többet tudni, a Synology-k pontosan mlyen algoritmust használnak és hogyan is kezelik a "várakozást"? Vagy ez üzleti titok?
Egy biztos sok más NAS simán kivágja a diszket, ha hibát érzékel és sok időt vesz igénybe annak kezelése. Tapasztalatom szerint alaplapi vezérlők is így tesznek.
A Synology szoftveres RAID -et használ (
Link1,
Link2), tapasztalatom szerint nagyon jó hiba tűrő, csak olcsó (desktop) lemezekkel használom, eddig egyszer futottam bele egy olyan lemezbe ami szektor hibás lett. Ennél azt lehetett észrevenni, hogy írási sebesség időközönként lelassult. Majd két hét után jutott eszembe megnézni a SMART adatokat, ahol akkor már tetemes mennyiségű áthelyezett szektort jelzett ki, de ennyi idő alatt se dobta ki a tömbből, végül magam vettem ki, és küldtem vissza garanciális cserére. Egyébként volt már lemez felpörgéses problémám ezeket rendszertelen időközönként kivágta a tömbből, de a SMART semmit nem jelzett leszámítva, hogy kétszer annyi idő volt a felpörgés mint normálisan. Két csere után most egy 2TB -os került bele, ezzel már nincs gond, szóval sikerült kettő rosszat is kifognom, de a kötet ép maradt több újra építés, és csere után is. Egyszer volt kábel hibám is amit a SMART, az UDMA_CRC_ERROR_COUNT alatt jelzett, ez is úgy mutatkozott, hogy lelassult írás, illetve olvasás közben. Kábel csere után megoldódott. Szóval én csak jókat tudok mondani róla.
Még ezeket érdemes átolvasni:
SHR, Desktop vs. Enterprise HDD modellek közti különbség RAID módban:
Link. (Ezt olvasva szerintem nem éri meg.)