Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.12. 09:06

pepa írta:Sziasztok, otthoni használatra szeretnék egy két lemezes NAS-t, annyi jött le nekem a fórumon, hogy az egyes gépek tudásban nem, csak teljesítményben térnek el egymástól...

Jól látod, mert az operációs rendszer kb. ugyanazt tudja, csak az erősebb hardveren gyorsabban, több telepített csomaggal, több kamerát képes kezelni, több gépet szolgál ki párhuzamosan. De a szolgáltatáskínálat kb. egyforma.
Majd olvasd el a magyar kézikönyvet, illetve ha bárhol elakadsz, van beépített help is (igaz, egy ideje már magyarra nem fordítják), meg ez a fórum, számos leírással főleg a kezdetekhez a Terméktámogatás oldalon.
Nem lehet olyat, hogy a lemezek csak egy részét használod RAID1-ben (tükrözve). 2-lemezest NAS-t a legtöbben RAID1-ben használnak, a helyedben ezt tenném.
Nem, sosem kell semmit lementened, ha nagyobb lemezre váltasz, ha RAID1-et használsz. Ha nincs RAID, akkor persze, mentegethetsz lemezcserénél.
A mentési megosztási kérdéseidre nem válaszolnék külön, persze, hogy lehet mindent, ez a NAS lényege. Torrentet akár telefonról is lehet indítani, a világ másik részéről is. Mindent lehet távolról, interneten keresztül is használni.
Minden okosTV csak DLNA-szerverről képes lejátszani, nem böngészi a NAS fájlrendszerét. Olvasd el EZT a cikket, hogy megértsd ennek hátrányait. Egyébként a tévéddel lejátszhatsz mindent a NAS-ról, amit a TV-d tud, nem a Synology-n múlik, ha nem lesz elégedett az okostévével, mint lejátszóval. A NAS-on futó DLNA-szerver (vagy akár több is, mert sokféle létezik) mindent tud, ami a TV-nek kell.
Ahogy látom nem hálózati lejátszós hangprojektorod van, így arra nem „küldesz át” semmit mobilról. Persze, rákötheted a telefont a fülhallgató-kimenetén, de ez kényelmetlen. Akkor inkább egy DLNA-kompatibilis zenelejátszót javasolok a fentebb linkelt cikkünk alapján (jelenleg 13 900 Ft-tól).
Nem routerrrel osztjuk el az ethernetet, hanem switch-csel. A routerekbe is általában egy 4-portos switch van beépítve. Pár ezer forintért kapsz 5- és 8-portos switchet otthonra.
Szünetmentes tápot bizonyosan vennék hozzá, ha fontos adatokat tárolok rajta. A kompatibilis (USB-n kommunikáló) szünetmentesek listáját megtalálod a Synology.hu-n.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: pepa » 2018.03.11. 22:12

Sziasztok, otthoni használatra szeretnék egy két lemezes NAS-t, annyi jött le nekem a fórumon, hogy az egyes gépek tudásban nem, csak teljesítményben térnek el egymástól (kivéve -play széria, ami nálam most nem játszik), szóval ha induló kategóriában gondolkodok (216SE, 216j, 218j) akkor mondjuk a 218j a legjobb teljesítményű?
Nem vagyok nagy számítógép guru, az alábbiakra szeretném használni - a kérdés az, hogy lehet-e és ha beakarom majd állítani, hol keresgéljek, milyen programban, mit, hol? vagy mit olvassak el?
(Bocs, lehet, hogy felesleges infók is vannak, de ez nekem egyben egy összefoglaló is)
-lenne mondjuk: Filmek, Zenék, Fotók, Munka, Dokumentumok mappa...A Filmek, Zenék mappáról nem szeretnék biztonsági mentést, de a többiről igen. Tudja a NAS azt, hogy ha van pl. 2 db 3 TB-es lemezem (összesen 6 TB), akkor mondjuk 2 x 1 TB van a biztonsági mentésre, és a maradék 4 TB pedig "egyben" a nem biztonsági mentésre? Ha igen, akkor tudja ezek méretét "dinamikusan" kezelni (nem kell előre beállítanom)
-(később ha nagyobb vinyóra kell cserélnem, akkor azt, hogy lehet megtenni? mindent ki kell másolni?)
-Mondjuk a Munka mappát szeretném szinkronizálni az otthoni és egy távoli (munkahelyi) géppel
-Mondjuk a munka mappáról szeretnék incrementális mentést (vagy Time Machine-t vagy mit?), naponta és mondjuk egy hónapra visszamenőleg
-az egész NAS tartalmat szeretném kívülről jelszóval elérni
-bizonyos mappákat megosztanék jelszóval másokkal (ez az FTP?)
-torrentezésre is használnám. Ez hogy működik? Mobilról eltudom indítani a letöltést? Csak, ha az otthoni hálózaton vagyok, vagy távolról is?
-Samsung okos TV-n szeretnék filmeket nézni hálózaton keresztül (van rajta LAN). Ez, hogy működik? Valamilyen segéd program segítségével át küldöm UTP kábelen keresztül a TV-re a filmet, vagy a TV "turkál" a NAS-ban?
-Samsung hangprojektoron szeretnék zenét hallgatni. Ez működik úgy, hogy a mobilon, DS Audión beállítom, hogy mit játsszon le, és azt "átküldi" a hangprojektorra? A hangprojektoron van USB bemenet (még nem használtam, nem tudom mire jó..., de gondolom legrosszabb esetben veszek egy USB hangkártyát és marad a jó öreg Jack...)
-Valamint van egy olyan problémám, hogy a lakásban a modem(-router)ből 3 végpont van kiépítve a lakás különböző pontjain, és ahova a NAS-t szeretném tenni csak egy végpont van, de a TV is itt van... szóval ide kellene tennem még egy routert, hogy a TV-t és a NAS-t is rátudjam kötni... ez így működik?
-mennyire érzékeny a NAS az áramkimaradásra? Nem feltétlen vennék szünetmentest, hanem csak egy túlfeszültség védő elosztót.
-vagy ha mégis akkor ez a legegyszerűbb CyberPower BU600E 600VA szünetmentes le tudja kapcsolni a NAS-t? Ilyenkor min keresztül kapcsolja le a NAS-t a szünetmentes? A tápkábelen keresztül ad neki jelet? Vagy kell másik csatlakozás?

A válaszokat előre is köszönöm!
pepa

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.02.28. 08:38

Nálunk 2 gyerek van, 2 TV (mindkettőnél médialejátszó, DLNA nincs :) ) emellett még a munkára is használom a NAS-t meg zenehallgatásra. Azért hogy ez egyidőben úgy működjön hogy ne legyen akadás sehol egy 4 lemezes NAS van otthon. Még a régi Tab2-es tableten is megy a hd film.

Lehet próbálkozni és indul 1 lemezzessel, de félő hogy rossz következtetéseket fogsz levonni, amikor akad vagy lassú. Sokan elintézik hogy 'szar' a NAS és visszatérnek a megosztott PC mappához, tévesen.

Fel kell mérni, hogy mire és hogyan használnátok aztán megnézni hogy ehhez az igényhez melyik termék illik. Fordítva leginkább csak csalódás fog érni.
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.02.27. 15:52

knx88 írta:...Elegem van az "ezt töltsem le azt vigyem ide azt dugjam be azt játszam le" kijelentésekből...

Gratulálok, büszke lehetsz rájuk, modern, felvilágosult, tájékozott család, ha felmerült egy NAS-re, és főleg egy Syology-ra való igény!
De az miért jó, hogy ahelyett, hogy legalább egy 2-lemezes NAS állandóan duplikálva tartaná a fontos fájlokat (pl. családi fotók, videók), azokat továbbra is majd Te mentegeted a több tárhelyre, próbálód nyomon követni, hogy mi hol van, ha meghal egy lemeze, manuálisan újraépíted a tartalmát, stb.? Biztos jobb a 3-példányos másolat, mint a 2, de egyrészt munkásabb, másrészt ha egy lakásban vannak, majdnem mindegy, harmadrészt meg legalább 2 a 3-ból lehetne egy NAS-on. Negyedrészt, ha kinövöd a lemezt a NAS-ban, nem tudod egy új nagyobbra kényelmesen cserélni.
Ha valóban biztos vagy benne, hogy 1-lemezes NAS elég, akkor felesleges további elvárásokról beszélni, hiszen csak 2 modell van Synology márkanév alatt, ami 1 HDD-t kezel, és a leírtak alapján helyesen látod, hogy a DS118 a jobb választás.
Én – magamból kiindulva – bizonyos vagyok benne, hogy nekem feltétlenül kellene a RAID-es biztonság, és 2 nagyobb gyerek és 3 számítógép mellett nem hiszem, hogy 4-lemezesnél kisebb elég lenne. Talán ma még igen, de a bővíthetőséget (később megtölthető lemezfiókok) bizonyosan kihasználnám előbb-utóbb. Egyre növekszik majd a zene- és filmgyűjtemény, lementett családi fotók és videók, programok... Szóval erre a feladatra egy DS418j lenne az ideális megoldás, de legalább egy DS218play.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: knx88 » 2018.02.27. 15:34

Sziasztok !

Itthonra szeretnék egy NAS-t. 2 kamasz gyermek meg az asszony akik inspiráltak :D és a 3 tv 3 Pc, mindegyik lanon rajta még a tv-k is. Elegem van az "ezt töltsem le azt vigyem ide azt dugjam be azt játszam le" kijelentésekből. Egy lemezes elég lenne számomra. Nem kell raid. A fontos képek adatok megvannak a gépemen+egy külső merevlemezen+fent lenne a NAS-on. Ugy gondolom ez jobb mint a raid1. 3 fizikailag külön tárolón. Nézegettem a 115j-t. De aztán arra jutottam, hogyha rászabadul ennyi mindenki a NAS-ra + torrent + van két IP kamera a ház oldalán ami jó lenne ha a benne lévő hdd-re rögzítene is pár napot, akkor az meg fog reccsenni hardveres fronton. Jó lenne ha kihasználná a gigabites sebességet LAN-on. Vagyonokat nem szeretnék rákölteni, de azért elmélyülnék benne érdekel a téma meg a szolgáltatásokat is szivesen kiprobálnám amit tud a kamerák mellett, mehetne rá backup stbstb. Így állapodtam meg a DS118-nál. Azt hiszem ennek ki kell(ene) elégíteni az igényeinket egy kellő méretű wd-red vagy purple hdd-vel ? Javítsatok ki ha tévedek és/vagy van jobb,ár-érték arányú okosabb választás.

Köszönöm szépen előre is.
knx88

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.02.21. 13:09

zozok írta:...Synology DS918+ DLNA Compliance megjelöléssel van a termék specifikációban, az RS815+ DLNA Certification jelöléssel.

Bizonyosan csak elírás, nincs különbség, minden Synology-hoz ugyanaz a DLNA médiaszerver alkalmazás van gyárilag, illetve léteznek még nem hivatalos külsős fejlesztésűek is. A hardverrel nem függ össze a DLNA-kompatibilitás, a Médiaszerver egy szoftvercsomag.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.02.21. 13:00

A Certified az erősebb.

https://www.wirelessweek.com/news/2011/ ... difference

Bár én nem használok DLNA-t mert van mediaplayerem, és mindenkinek ezt ajánlom.
ivision

HozzászólásSzerző: zozok » 2018.02.21. 10:34

Gandalf írta:
zozok írta:...Mi a különbség a DLNA Certification ás a DLNA Compliance között?

Szerintem semmi, de kérlek, tegyél fel konkrét kérdést Synology termékkel kapcsolatosan, abban tudunk segíteni!

Synology DS918+ DLNA Compliance megjelöléssel van a termék specifikációban, az RS815+ DLNA Certification jelöléssel. Ezért érdekelne mit jelent DLNA Compliance és a DLNA Certification, mi a különbség a kettő közt.
zozok

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.02.21. 10:12

azober írta:Erdeklodnek hogy az (moderálva) nem hivatalos partner? Ok honnan szerzik be a synology termekeket? Koszonettel

Kérlek, az adott kereskedőtől kérdezd meg, hogy ő hivatalos magyar disztributortól vásárol, vagy szürke forrásból, de talán az egyszerűbb kérdés, hogy van-e a Synology termékek mellé regisztrációs kártya nála! A velünk közvetlenül szerződött partnereket megtalálod fent a Forgalmazók menüben. De rajtuk kívól még nagykereskedő partnereink több száz viszonteladójánl is kapsz tőlünk származó Synology terméket, amelyekhez adjuk ezen fórumot és Terméktámogatás oldalt. Szóval kérdezd meg az eladót, van-e regisztrációs kártya ide!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.02.21. 10:05

zozok írta:...Mi a különbség a DLNA Certification ás a DLNA Compliance között?

Szerintem semmi, de kérlek, tegyél fel konkrét kérdést Synology termékkel kapcsolatosan, abban tudunk segíteni!
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!