Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.11.18. 09:04

ktchris írta:...ha a NAS-t ethernet kábellel a TV-hez kötöm attól a TV-n wifin át nem lesz net?....

Nem láttam olyan tévét, amin egyidőben wifi- és ethernet-kapcsolat is beállítható lenne. Otthoni NAS-ba a WD RED vagy a Seagate Ironwolf sorozaton kívül szerintem teljesen felesleges drágább lemezt tenni, semmi előnye nem lesz (hacsak nincs rájuk hosszabb garancia). Főleg, hogy a WD Pro tudtommal épp megszűnik...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ktchris » 2019.11.17. 19:18

Értem. Egyébként ha a NAS-t ethernet kábellel a TV-hez kötöm attól a TV-n wifin át nem lesz net? Csak azért kérdem, mert a lakásban szobánként két internet végpont van bekötve, egyikbe menne az IP TV (ami HDMI-vel megy tovább a TV-be) a másikba pedig a NAS, és elkerülném a Switch használatát. Netet egyetlen esetben használok a TV-n, ha T-home-os előfizetésemmel digionline-on nézem a teniszt :D De ha ez nem járja, akkor rakunk oda még egy switchet.

Megnéztem egyébként ma a merevlemez árakat.

Redből és Red Proból 12TB a max, Goldból 14TB. 10TB-ig amúgy kb. arányos az ár, 10TB->12TB-nél van egy nagy ugrás a Redeknél. Meglepődtem, hogy a Red Pro és a Gold kb. ugyanannyiba kerül (12K/TB, és ez az ár 12.5K-ra módosul 14TB esetén). Szóval valszeg a Gold széria lesz a befutó.

mj: mivel most van 20TB anyagom a 4TB szabad kapacitást úgy értettem, hogy ezen felül ami most van.

Köszi amúgy a válaszokat.
ktchris

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.11.17. 17:43

ktchris írta:...A hálószobában a TV-t kötném közvetlenül ethernet kábellel a NAShoz...

Erre írtam, hogy ekkor a TV-n nem lesz internet (pl. YouTube). A NAS több ethernet portja nem egy beépített switchként működik. De a NAS tartalmát el tudja érni így a tévé, csak majd fix IP-t kell beállítani rajta.
RAID6-ban 5 darab 8 TB-os lemezzel 3x8=24 TB szabad helyed van, gondolom ezt akartad írni. Sőt, leformázva még 23-nál is kevesebb lesz az a 24.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ktchris » 2019.11.17. 12:37

Hali!

Láttam, hogy ...nál van garancia kiterjesztés, ha jól látom a DS modellekre (bár a lista valszeg nem teljes) +2 év az 40 ezer forint.

Az összekötést lehet félreérthetően irtam. A hálószobában a TV-t kötném közvetlenül ethernet kábellel a NAShoz (amit hozzákötök a helyi hálózathoz) és a nappaliban a médialejátszó az szintén a helyi hálózatra lenne kötve. Ez igy megfelelő nem?

Az nappaliban gondolom a OPPO gond nélkül látni fogja a NASt, a fő kérdés, hogy a TV (LG 55UM7610 2019es UHD tv) közvetlenül a NASról le fog tudni-e játszani dolgokat ha a NASnak egy ethernet kimenetét rákötöm a TV-re. Olvasgattam itt visszaféle posztokat, ez egy gyakori felhasználásnak tűnt, és azt sejtem hogy erre is igen a válasz.

Folyamatosan nőttek a merevlemez méreteim, most 2x8TB+1x6TB+2x4TB+2TB van teleirva itthon, igaz minden duplikáltan, tehát ez cca 20 TB anyag (ha felmerül a kérdés, hogy mi van a merelemezeken, akkor fullHD, uHD konvertfelvételek ...) Ez koncertenként 40-50GB, változó, de évente 1TB-al nő a mennyiség. Ebből a szempontból is spórol a NAS, hiszen ez duplikálva - kvázi RAID1-ben - 2TB, Raid6-ban pedig az első két extra lemez nem költség, (és még a védelem is jobb, két lemez romlása esetén is jók vagyunk).

Szóval ezek lassankénti eladásával tölteném fel a NASomat, ráérünk, nem sietünk. Az bőven jó, ha először egy lemezt rakok bele és kihasználom a hálózati funkciókat, aztán fél év múlva (amikor már esnek akkor egy 2. és 3. lemezt teszek bele, már mondjuk Raid5-ben, és igy tovább).
De ha például 8TB-os lemezekkel számolok, akkor RAID6-ban öt lemezzel még csak 4TB szabad helyem van, miközben majdnem fullra tettem egy 6 slot-os NAS-t. Ha jól láttam, akkor eléggé célszerű egyfajta méretet - és gyártót - belerakni, igy szivem szerint nyitnék 12-essel. De árat tekintve lehet hogy érdemes rádobni egy 50-es a 8 slot-osra és akkor azzal elvagyok a végtelenségig.
ktchris

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.11.17. 11:52

ktchris írta:Nas vásárlás előtt állok, pár dolog nem tiszta...

Szia!
1. MInden NAS adatlapján láthatod akár a gyártói oldalon (de viszonteladóinknál is), hogy mennyi a garancia Pl. a DS1819+-ra 3 év van (műszaki adatok fül, oldal vége felé). A nagy üzleti RackStation-ökre, FlashStation-ökre van 5. A garanciahosszabbításról minden elolvasható a termék oldalán ITT, ahogy Te is megtaláltad. Magyaroszágon kapható a garanciahosszabbítás a hivatalos forgalmazóknál, a NAS-sal egyszerre kell megvásárolni.
2. Nem sok haszna van egy médialejátszót közvetlenül a NAS-hoz kötni etherneten (nem lesz internetkapcsolat akkor a lejátszón), de lehet.
3. USB-set. ITT találod a kompatibilitási listát, ezeket tesztelte a Synology. Idehaza APC-t, Infosec-et, CyberPower-t bizonyosan találsz, de kb. minden USB-snek mennie kell (pl. Tripp-Lite is jó).
4. Majd akkor érdemes 4 GB-nál több RAM-on gondolkozni (vagy bármilyen más modellnél plusz RAM-on), amikor kevésnek bizonyul már az alap, mert annyi programot futtatsz egyszerre. Azt hiszem, hogy otthon több, mint elég lesz még évekig a 4 GB, hacsak nem akarsz virtuális gépeket futtatni.
5. Semmilyen Synology-nak nincs korlátozva a kapacitás. Ha bárhol látsz számokat, akkor azok csak példák, hogy az adott pillanatban a legnagyobb merevlemezzel számolva mennyi tárhely hozható létre benne. Tehát amíg 14 TB-osnál nem volt nagyobb lemez, addig 84 TB-ra jött ki a 6 fiók kapacitása. 16 TB-ossal ez már 96. Ha lesz 20 TB-os, akkor 120 TB-ot írnak majd. A legtöbb modellnél 108 TB lehet egy kötet maximális mérete, de extra RAM mellett ezen is túl lehet lépni, illetve max. több kötetet kell létrehozni, ha ez kevés lenne.

Nem gondolom, hogy megérné jelenleg akár csak 14 TB-os lemezeket venni, hiszen nem arányos az áruk a kapacitásukkal. Kb. 8 TB-ig arányos. De azt sem gondolom, hogy most van 90 TB körüli anyagod, minek hely kellene. Mert ha nincs, akkor csak annyi lemezt tennék bele, amennyi kiadja a most szükséges tárhelyet, az igényelt RAID mellett. És majd akkor bővíteném, ha kell a plusz hely. Lehet, most csak 8 TB-os lemezeket használnék, később meg akár nagyobbakat is tehetsz mellé, ha emberi ára lesz a 10+ TB-os modelleknek.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ktchris » 2019.11.16. 19:04

Sziasztok!

Nas vásárlás előtt állok, pár dolog nem tiszta:

1. melyik nasokra van 5 év garancia? vagy mit takar ez az extended warranty? azt irja, hogy egyes régiókban ... én ds1618+-ban gondolkodom. (https://www.synology.com/hu-hu/products ... d_Warranty)

2. medialejátszásra és szinkronizálásra használnám, az jó felállás, egyik tévé közvetlenül a NAShoz csatlakozik cat6 kábellel, a másik - nappaliban lévő - tv pedig úgy játszik le filmeket, hogy a medialejátszó csatlakozik cat6-al a helyi hálózatra (oppo-udp203) és az játssza le a zenét, filmeket?

3. az áramszünet meghibásodást elkerülve milyen szünetmentes tápot érdemes venni? (ha konkrét modell(eke)t mondtok, az lenne a legjobb. sose volt ilyenem nem értek hozzá.

4. lakásbeli használatra, uhd filmek lejátszására, szinkronizálásra, raid6-ban való 6x16 tb merevlemezt pörgetve érdemes 4gb memória fölé menni?

5. ds1618+-nak mekkora a max kapacitása?
ez 84tb-ot ir:
(link moderálva)
offical viszont 96-ot:
https://www.synology.com/hu-hu/products/DS1618+#specs

Előre is köszi a válaszokat.
ktchris

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.11.15. 09:45

fecke78 írta:...egy nason futtatható egy webáruház?

Futtatható (mivel van benne webszerver), mindaddig, amíg az otthoni interneted fel/le sebessége megfelelő a látogatók kiszolgálásához...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: fecke78 » 2019.11.15. 09:24

Lehet buta kérdés ,de egy nason futtatható egy webáruház? Tárhelyszolgáltatás éves diját megsporolná
fecke78

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.11.14. 20:41

fecke78 írta:köszönöm de a dune gondolom látja a nason tárolt filmeket és akkor maradhat az eredeti lejátszás , vagy onnan nem tudja közvetlenül lejátszani mintha egy vinyó lenne ?

A Dune látja a NAS-on lévő filmeket, ha egy belső hálózaton vannak. És persze látja továbbra is a saját lemezét, vagy bármley USB-set. Elrond csak azt mondta, hogy ha van NAS, nem lesz értelme továbbra is egy merevlemezt pörgetni, zúgatni a Dune-ben, vagy külső USB-s házban. A kép és a hangminőséget is rontja a belső lemez, de még az USB-s is, szóval inkább tényleg mindent NAS-ról néznék majd a helyedben. Sőt, a Dune-ben most lévő 4 TB-os lemezről átmásolva mindent a NAS-ra, berakthatod utána a NAS-ba azt is, és bővítheted a szabad kapacitást vele. A 2 lemezt gondolom RAID1-ben használnád először, így csak 4 TB hely lenne. Erre átmásolhatod a Dune belső 4 TB-os lemezéről minden filmedet, majd a szabaddá vált lemezt beteheted a NAS-ba, amiben így már 8 TB biztonságos tárhely lesz a 3x4 TB-os lemezzel (RAID5).
A DS918+-ba sem értelme 16 GB RAM-ot tenni, hacsak nem akarsz több virtuális Windows-t futtatni rajta. Mert más nem igen használja ki még a 4 GB-ot sem...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: fecke78 » 2019.11.14. 20:28

köszönöm de a dune gondolom látja a nason tárolt filmeket és akkor maradhat az eredeti lejátszás , vagy onnan nem tudja közvetlenül lejátszani mintha egy vinyó lenne ?
fecke78

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!