Multimédia

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Multimédia

HozzászólásSzerző: huvagoc » 2014.01.28. 22:50

Oké, úgy lesz, köszönöm!
huvagoc

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.01.28. 22:25

huvagoc írta:Még egy kérdés. Hogy ha 2 lemezzel kezdek és RAID 1, de a következő lemeznél már RAID 5-öt akarok, akkor kell valamire figyelnem az első használatba vételkor?

Ezt majd a fórumban belül tedd fel, ha meglesz a NAS, nem kapcsolódik ehhez a topikhoz, itt csak a megfelelő Synology kiválasztásában szeretnénk segíteni.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.01.28. 22:24

huvagoc írta:...Értem, hogy ezek a fájlrendszerek mit jelentenek...

Semmit nem jelent. A NAS. mint linux rendszer, EXT4-re formázza a saját belső lemezeit. De hálózaton keresztül megosztva már nincs jelentősége a fájlrendszernek.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: huvagoc » 2014.01.28. 22:21

Még egy kérdés. Hogy ha 2 lemezzel kezdek és RAID 1, de a következő lemeznél már RAID 5-öt akarok, akkor kell valamire figyelnem az első használatba vételkor?
huvagoc

HozzászólásSzerző: huvagoc » 2014.01.28. 22:19

A fájl rendszerben mit jelent az, hogy a belső Ext4, a külső Ext4, Ext3, FAT, NTFS, HFS+. Értem, hogy ezek a fájlrendszerek mit jelentenek, de ez mit jelent felhasználók szempontjából? Gondolom valamilyen megosztáson keresztül (samba?) simán mountolhatók a könyvtárak tetszőleges oprendszer (én esetemben Mac + Windows + Linux is) alatt, függetlenül attól, hogy a tárolást hogyan oldja meg a NAS.
huvagoc

HozzászólásSzerző: huvagoc » 2014.01.28. 21:46

Az ____.hu-t néztem, és ott 11e <=> 13.5e Ft volt a különbség, és ezt az én agyam úgy interpretálta, hogy kb. 20% különbség.

Másfelől sikerült 50e Ft/db áron máshol megvennem 2 db 4 TB WD RED-et, aztán majd bővítek, ha eljön az ideje. :)

Köszönöm mégegyszer a segítséget!
huvagoc

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.01.28. 15:06

huvagoc írta:...A 3TB arányaiban jóval olcsóbb, mint a 4TB...

Ezt hol látod? 37 ezer (bruttó) alatt kapsz 3 TB-os WD RED-et, amit javaslok egy 5-lemezesbe. Azaz 12,3 ezer Ft/TB. A 4 TB-os WD RED 56 ezer alatt van. 14 ezer Ft/TB. 1700 Ft a különbség! WD Green esetében kb. 160 Ft ugyanez a TB-onkénti különbség. Miközben ugyanannyi áramból 4 TB-od „pörög”, nem csak 3...
Nyugodtan tehetsz különböző méretű lemezeket egymás mellé (ha lesz akár 10 TB-osat is a kisebbek mellé), csak nem biztos, hogy minden esetben optimálisan ki tudod használni a kapacitást. Bár abban biztos lehetsz, hogy a Synology-nál jobban más sem tudja kihasználni... Lásd ITT!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: huvagoc » 2014.01.28. 14:31

Köszönöm a válaszokat! 1 éven belül azért igyekszem beletanulni ;)

1. Igen, erre gondoltam, ez így világos, és a bővíthetőség is jól jöhet majd egyszer.

2. A 3TB arányaiban jóval olcsóbb, mint a 4TB, tehát az a kis pénz egy picivel azért több. Mindamellett kérdés, hogy ha elkezdem pl. RAID5-ben felépíteni, mondjuk 3TB-s vinyókkal, akkor amellé lehet később 4TB-t tenni? A kérdés persze igaz lehet úgy is, hogy a 4TB mellé pár év múlva mondjuk 6TB?

6. Komolyabb a DAC, és a nagyfelbontású zene miatt kell is, úgyhogy meg fogom nézni részletesen az ajánlott kütyüt, de megnyugtat a tudat, hogy van megoldás a problémára :)

7. Klassz!
huvagoc

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2014.01.28. 12:04

huvagoc írta:...Elnézést, ha butaságot kérdezek...

Szerintem nem, de ez a lényege a topiknak hogy inkább vásárlás/döntés előtt kérdezzenek a leendő vevők, ne utána. (Ha butaságot kérdezel majd a NAS használata után 1 évvel is, az kínosabb, de előtte szerintem nem lehet buta kérdést feltenni.)

1. Ha a „failover” alatt a merevlemez elhalálozása elleni védettséget érted, akkor az 2 lemeztől már megvan, 4 lemeztől meg akár 2 diszk egyidejű elromlását is át lehet vészelni a RAID6-tal. Tény, hogy a DS1513+ elég hosszú időre elegendő tárhelyet biztosít a legtöbb felhasználónak, ráadásul akár 15-lemezig bővíthető.

2. Én nem tanácsolnám, hogy 4 TB-nál kisebb lemezzel kezdjél. 3x3 TB-tal lesz szabadon 3 TB-ot a terved szerint. 2x4 TB-tal ugyan csak 4, de nem foglalsz el egy fiókot pluszban és 3 helyett max. 2 lemez tud elromlani. De később nem lesz érdemes a 3 TB-osak mellé 4 TB-osakat venni, ráadásul a 4 TB-osak egyre olcsóbbak lesznek. Ha kevés most a 4 TB szabad hely, inkább tegyél még hozzá egy kis pénzt és kezdj 3x4
TB-tal, minthogy később korláttá váljon a 3 TB-os lemez.

3. Ahogy látod nekem is, bár ha 5-lemezest mondasz, akkor nincs is más lehetőség.

4. Hogyne, a NAS-on futó DLNA-szerver kiszolgálja a tévét, amit a tévé le tud játszani, az menni fog.

5. Hogyne. Meg zenéket is.

6. Ha a NAS-on futó Audio Station alkalmazás felismeri a DAC-ot, mint USB-s hangkártyát, akkor szerencséd lesz. De ezt nem tudom megmondani. Ha nem, akkor vehetsz egy Synology Remote csomagot, és máris van optikai kimenet a NAS-on. Igaz, ez csak 16 bitet, és max. 48 kHz-et tud. Ha a DAC ennél komolyabb, és mondjuk feldolgoz 24 bitet és 192 kHz-et is, akkor jobban jársz, ha veszel egy médialejátszót, azzal kapcsolódsz a NAS-hoz, és ahhoz kötöd a DAC-ot. Egy ILYEN pl. megjelenik a NAS Audio Station alkalmazásában mint céleszköz, így akár a mobiltelefonról tudsz rá zenét küldeni (a tévé bekapcsolása nélkül), ami 24 bites 192 kHz-es is lehet, kijön az optikai kimenetén.

7. ÍGY. Az Audio Station elérhető webböngészőben, de van natív app iOS-re, Androidra és WIndows Phone-ra is (ingyenes).
Gandalf
Adminisztrátor

Multimédia

HozzászólásSzerző: huvagoc » 2014.01.28. 01:06

Üdv!

Teljesen új vagyok NAS témában, úgyhogy minden segítségnek örülnék. Elnézést, ha butaságot kérdezek.

1. Amit sejtek, az az, hogy valószínűleg egy 5-tálcás megoldást keresek a nagy kapacitás, illetve failover miatt. Nyers és egyéb formátumú képek, HD filmek, illetve nagyfelbontású zenék néhány TB méretben.

2. Kezdetben 3 db WD Red 3 TB HDD-ben gondolkozom RAID5-ben. Később nyilván 4, majd 5 db, és akár RAID 6.

3. Első gondolat egy DS1513+

4. Van egy DLNA kompatibilis TV-m. Ha jól értem, akkor HDMI kivezetés nincs a NAS-on, tehát max UTP kábellel tudom feldugni a TV-t a hálózatra (van rajta RJ45 csatlakozó). Ezesetben a TV menüjében valahogy elő tudom varázsolni a NAS-on lévő filmeket és simán le tudom játszani?

5. Az előző kérdés érvényes képekre is, bár sejtem, hogy mindkét válasz egyforma lesz.

6. Zenék. Van egy ilyen digitális-analóg átalakítóm: http://www.computeraudiophile.com/conte ... ic-review/ A nagy kérdés, hogy ebbe hogyan tudom belevarázsolni a zenét. Optikai kimenet a NAS-on nincs a képek tanúsága alapján, cserébe viszont van USB bemenet a DAC-on, de nem tudom, hogy ez megoldható-e, illetve nem tudom, hogy ez járhat-e bármilyen minőségromlással az optikaihoz képest. Nem tudom, hogy az egyik vagy másik kábelen átmenő jel fölött lévő protokoll az hibajavító-e, illetve hogy mennyiségben/gyorsaságban egyátalán képes-e az USB annyi jelet áttolni, mint az optikai.

7. Mivel a DAC és a hi-fi erősítő "buta", ezért a lejátszást magán a NAS-on kell kezdeményezni valahol, gondolom bőngészőn keresztül vagy valami ilyesmi. Ilyet lehet, és ha igen, hogyan?

Előre is köszönöm,
Cs
huvagoc

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!