Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.05.21. 12:55

szabocsaba írta:...Ilyen kedvező vételáron sem érdemes elgondolkodni a külföldi beszerzésen? Csak a garancia miatt?

Ezt gondolom nem komolyan kérdezed tőlünk, mint hivatalos hazai disztributortól... Semmilyen támogatást vagy biztatást soha nem adtunk és nem fogunk adni arra, hogy külföldi forrásból vásároljon valaki olyan terméket, amire van hivatalos magyar forrás is. Bízunk benne, hogy nem azért kéred a mi segítségünket, hogy utána külföldre küld a pénzedet. Ha ez utóbbi tűnik jó megoldásnak, akkor a francia cégtől lenne érdemes a segítséget is kérni a típus és a tárhely kiválasztásához is, nem tőlünk, akik abból élünk, hogy Synology-t importálunk, adunk el és támogatjuk a használatát Magyarországon.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.05.21. 12:53

szabocsaba írta:A francia a NAS-ra 3 év, a lemezekre 5 év gyártói garanciát ad...

Segítek én tisztába tenni ezt a kérdést. Gyártói garanciát a gyártó ad, azt max. továbbadja egy kereskedő. A DS420+-ra a Synology világszerte 3 év garanciát vállal, ahogy a gyártói oldalon ITT láthatod is. Egyetlen kivétel van, Magyarország, ahol a Synology (a hivatalos disztribútor partnerein keresztül +1 év garanciát vállal. Tehát ha az ITT látható viszonteladóinktól, vagy bármely olyan kereskedőtől vásárolsz, aki ad az oldalunkhoz belépést biztosító regisztrációs kártyát is, akkor kell kapnod +1 év GYÁRTÓ garanciát (erről egy extra Synoloy garancialevél biztosít a normál disztribútori mellett), azaz 4 évet kapsz a DS420+-ra is. Az Ironwolf Pro szériára idehaza is az 5 éves gyártói garanciát látom mindenhol.
Nincs olyan kifejezés a Synologynál (se), hogy „egységes EU garancia”. Javítani oda tudod visszaküldeni, ahonnan vetted, vagy amely cím a garancialevélen szerepel. Idehaza jó esetben a disztribútor garancialevelét továbbadja a kereskedő, így az adott disztribútorhoz és a kereskedőhöz is küldheted javításra. Ha a kereskedő saját garancialevelet ad, akkor csak hozzá. Utóbbi esetben a +1 év Synology gyári garanciáról szóló garlevelet mindenképpen meg kell kapnod, anélkül ne vedd át!
Vegyél bármekkora HDD-t bátran, ha van rá keret, de mi azért bízunk benne, hogy a jelenlegi hiány (és a miatt megemelkedett árak) nem tartanak 1 évig, így hamarosan normalizálódik a helyzet.
Tükrözött (RAID1) lemezeknél mindkét lemezen ugyanaz az adat van szektorszinten szinkronizálva, ezt a NAS végzi, te csak azt látod, hogy bár mondjuk 2 darab 4 TB-os lemez van benne, de csak 1 kapacitása használható.
Azt, hogy lehetőleg még egy helyen legyen meg ami fontos úgy értjük, hogy hiába van meg tükrözve a két lemezen az adatod, mindent elveszítesz egy tűzeset, egy lopás, stb. esetén. Érdemes még legalább további egy (földrajzilag máshol lévő) helyen tárolni azt, ami valóban fontos (pl. pótolhatatlan családi videók).
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: szabocsaba » 2021.05.21. 12:25

A francia a NAS-ra 3 év, a lemezekre 5 év gyártói garanciát ad.

Akkor ha jól értem, a termékregisztráció sem 'jobbít' a garanciális feltételeken, tehát az nem működik, hogy külföldről szerzem be, regisztrálom és adott esetben egy hazai partnernél adom re; azaz ilyen értelemben nem 'egységes EU' garancia vonatkozik rá. Tehát vagy magamnak intézem vagy visszaküldöm külföldre vagy itthon veszem meg és a hazai partner intézi?

Miért csak 2x4/6TB-ot vennél most? Az a hír járja, hogy a háttértárak árai tovább emelkedhetnek. Nem lenne jobb most venni, ha van rá keret?

Ha tükrözöm az egyik lemezt az azt jelenti, hogy lényegében az egyik lemezen van maga az adat, a másikat pedig csak 'backupként' használom de a 2. lemezen mást már nem tudok tárolni?

"Még 1, de inkább 2 helyen legyen meg ami fontos." <-- Ezt hogy érted?
szabocsaba

HozzászólásSzerző: Pippin » 2021.05.21. 11:18

Hacsak nem kint élsz ennek semmi értelme. A külföldre postázás sosem mókás, főleg nem hosszabb időre NAS nélkül maradni. Garid itthon nem lesz rá az tuti.
Egyrészt biztos nem kapsz a NAS-ra 4 év garit mint itthon, másrészt semmit nem spórolsz ahogy látom. Pl innen kinézve az egyik webshoppal is rendelkezőt, nekem ugyan az az ár jött ki (6GB-ost néztem): link
Én csak 2db 4 vagy 6TB-ost vennék most a helyedben és azok lennének tükrözve tehát csak fele helyed van de egyszerre megvan minden anyagod párhuzamosan.
Ez persze még nem mentés! Még 1, de inkább 2 helyen legyen meg ami fontos.
Ha földrajzilag el tudod máshova tenni párhuzamosan és nyugodtan akarsz aludni meggondolnám a DS220+ +2db 4-6TB és DS220j +2db 4-6TB kombinációt is.

Hangosabb a gyorsabb mindig (7200 vs 5900 RPM) de ha nem a fejed mellett van nem lesz vészes.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: szabocsaba » 2021.05.21. 10:11

Jelenleg 1-2 TB van amit tárolnék, a következő fél évben várhatóan 3-4 TB lenne, ezt követően pedig folyamatosan nőne a tárhelyigény lévén hogy folyamatosan dolgozni szeretnék.

A tükrözés pontosan mit jelent?

Miért legyen hallótávolságon kívül? A PRO-k hangosabbak mint a többi? Mi okozza a zajszintkülönbséget? Jelenleg egy elég kicsi (kb. 35 nm-es) lakásban lakunk, a nappaliban terveztem elhelyezni. A hálót tolóajtó választja el a nappalitól. Éjszaka zavaró lehet a zaj?

Egy francia cégtől SYNOLOGY DiskStation DS420+ 6GB hozzá 4 db IRONWOLF PRO 4TB kombóra kaptam most egy ajánlatot 1107 EUR összegre. Volt aki szürkeimportnak titulálta ezt és egy másik hasonló (svájci) cég ajánlatát is és ezért intett óva tőle, volt aki a garancia érvényesítés miatt riogatott talán jogosan, volt aki azt vetette fel hogy egymást követő sorszámú lemezeket ne vegyek mert abban is van kockázat (s ha csomagban veszem talán ez is létező kockázat), illetve volt olyan is aki azt mondta, hogy ha egyben veszem és gond lesz akkor egyben is kell visszaküldenem szervizbe.

Mennyire reális veszélyek ezek?

Úgy értem, nyilván a gyári hiba és hasonló problémák kockázata bármikor fennállnak de alapvetően ha eredeti terméket kapok hivatalos viszonteladótól akkor elméletileg ugyanakkora eséllyel lehet balszerencsém vele mint ha hazai hivatalos partnertől vettem volna, nem?

Ilyenkor egyébként hazai partnerhez nem adhatom be szervizeltetni, ha gond van?

Ilyen kedvező vételáron sem érdemes elgondolkodni a külföldi beszerzésen? Csak a garancia miatt?
szabocsaba

HozzászólásSzerző: Pippin » 2021.05.21. 05:55

Először is tudnunk kéne mekkora mennyiségű adatot szeretnél biztonságba tudni? Ebből mennyi van most és mennyire nő várhatóan a következő 2-5 évben?
Tükrözve gondoltad?
A memóriát később is bővítheted de egyszerűbb most (főleg ha olyan helyről veszed ahol így kínálják eleve) és a beruházás nagyságrendjét tekintve elenyésző a különbség.
Ha belefér az extra 2 év garanciáért az árkülönbség és nem lesz hallótávolságon belül akkor PRO.
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: szabocsaba » 2021.05.20. 14:41

Sziasztok!

Vásárlás előtt állok, amit nem sietnék el. Előbb igyekszem hozzáértőktől releváns információt gyűjteni. :-)

A NAS-on alapvetően fotókat tárolnék (fotós vagyok) de szándékomban áll minden egyebet is átköltöztetni a jelenlegi laptopom SSD-jéről. Elsősorban az ár/érték arány lenne fontos számomra, s közép-hosszú távra terveznék.

Első körben a Synology DS420+ típust és 2 db 4TB-s Seagate IronWolf háttértárat néztem ki magamnak de szívesen fogadok minden jó tanácsot, javaslatot, tapasztalatot!

Ha szerintetek is jó választás lenne a fenti kombó akkor a kérdéseim a következők lennének:

- az alap 2GB RAM-os verzió - nem hardcore felhasználást feltételezve - mindenre elég? Túlzás lenne-e a 6GB RAM-os verziót választani?
- Seagate IronWolf vagy Seagate IronWolf Pro?
- Mire figyeljek a kiválasztás és vásárlás során?

Köszönöm! :-)
szabocsaba

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.02.24. 17:17

attxxx írta:...de nem tudom, ér-e az M.2 SSD annyit, hogy 720+ legyen. Otthoni és small business használat, leginkább médiaserver (gyerekek néznek mesét) és file storage (mentések, archívum)...

Nem tudnád otthon kihasználni az M.2 SSD által biztosított pluszt. Én csak az SSD cache-ért nem venném a drágábbat.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: attxxx » 2021.02.24. 17:04

Sziasztok!

Én is új NAS vennék, az előző egy DS212+ lassan megérett a cserére... A DS 220+ és 720+ között vacilálok, de nem tudom, ér-e az M.2 SSD annyit, hogy 720+ legyen. Otthoni és small business használat, leginkább médiaserver (gyerekek néznek mesét) és file storage (mentések, archívum). Ha 220+ lesz, akkor nyilván a 6GB-os verzió.

Köszi a meglátásokat, javaslatokat.

A
attxxx

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.02.14. 11:16

NedTaccse írta:1. kérdés: meghibásodott Nas-t lehet-e javíttatni vagy megérie? 411 Slim
2. kérdés: a 418 és a 420+ között vacillálok...

1. Pl. ITT meg lehet próbálni. De erre a 10 éves modellre nem biztos, hogy érdemes még költeni.
2. De ugye azt is látod, hogy a DS420+ Intel processzoros és bővíthető a memóriája is? Van ráadásul számos olyan funkció akár a DSM-ben, akár a külön telepíthető alkalmazások között, amely csak Intel processzoron működik. Ilyen a virtualizáció is, ami azt írod érdekel, szóval már csak emiatt is Inteles kell. Így ha belefér jelenleg a költségvetésedbe, akkor bizonyosan hosszabb távon tudod jól használni a DS420+-t. Nem beszélve arról, hogy 2 évvel tovább lesz rá DSM-frissítés.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!