Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2022.04.27. 12:44

gillich írta:...míg a többi esetén akár napokig is leállhat a hdd....

Nem fog leállni külön egy-egy lemez szerintem sosem a minden lemezre tükrözött rendszerpartíció miatt, és ahogy írod, nem is az növelné az élettartamukat. Ha nem is igényel valami biztonságos tárolást, nincs hátránya annak, ha mégis úgy lesznek, ha már 2 lemez legalább egy RAID tömbben van. Ahol van több ethernet, ott meg lehet osztani a terhelést, akkor két vagy több gép esetenként gyorsabban fér a lemezhez, de nem sokkal, mivel egy HDD-ra nem igen lehet mondjuk 120–150 MB/s sebességnél gyorsabban írni, így nem fog két gép kétszer gyorsabban menteni, mint ahogy egy gép teszi. 2 GB bőven elég kezdetnek otthonra, ha valaha kevés lesz, majd akkor vegyél bele (de nem igen lesz kevés)!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: gillich » 2022.04.27. 12:00

Van egy régi 2 Tb-os HDD, amit most csak filmezésre használunk, azt megtartanám, amíg működik.
Viszont sem a filmek sem a kamerák képének rögzítése nem igényel szerintem biztonságos tárolást, ezért gondoltam erre a tagolásra.
A használat sem egységes, a kamerák képének rögzítése szinte folyamatos üzemet igényel, míg a többi esetén akár napokig is leállhat a hdd. Igaz ugyan, hogy az élettartamuk kevésbé az üzemidőtől, hanem az elindulások/leállások számától függ (legalábbis én így tudom), de valahogy mégis így tűnik logikusnak.

A hálózati sebességet ha jól értem lehet duplázni, legalább is a NAS és a switch között.

A 2 Gb memória elég a felsoroltakhoz, vagy érdemes bővíteni? Elég súlyos ára van annak a plusz 4 Gb RAM-nak.

Köszi.
gillich

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2022.04.27. 11:14

gillich írta:...Érdemes-e különválasztani tárolás szempontjából ezeket a funkciókat?...

Nincs értelme egy 2-lemezes RAID tömb mellé külön kötetben rakni lemezeket (hacsak nem arról lenne szó, hogy van mondjuk 2 darab 12 TB-os lemezem, és marad még fiók a NAS-ban szabadon régebbi, kisebb lemezeim számára is). Ha van 3 darab 2 TB-os lemezed, akkor miért ne lenne egy RAID5 tömbben mindhárom, minden adat biztonságban, 4 lemeznyi szabad hellyel? Miért csinálnál csak 2 TB biztonságos helyet, mellé meg még 2 TB nem biztonságosat?
Semmi értelme az SSD-nek sem, főleg hogy a rendszer folyamatosan meglesz minden lemezen (tehát szinkronizálja a lemezeken lévővel), és nem a rendszer lemezhasználata a szűk keresztmetszet egy NAS-nál, hanem a hálózati átviteli sebesség. A Cloud Sync alkalmazás természetesen Google Drive-ot is kezel.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: gillich » 2022.04.27. 10:44

Sziasztok!

Otthonra szeretnék egy NAS-t, a következő felhasználásra:
- adatmentések készítése fontosabb adatokról
- filmletöltés (torrent) és lejátszás a hálózaton különböző eszközökön (tv, pc, telefon)
- 2-4 videokamera képének rögzítése

Érdemes-e különválasztani tárolás szempontjából ezeket a funkciókat?
Arra gondoltam, hogy veszek egy 4 lemezes NAS-t (a DS420+-t néztem), a fontos adatokat 2x2Tb HDD-n tükrözve tárolnám, lenne egy HDD a filmeknek és lenne egy a vidokamerák felvételeinek tárolására.
Nekem logikusnak tűnik, de lehet, csak túlbonyolítom.
Az operációs rendszernek érdemes lehet egy külön kisebb SSD-t betenni?
Google tárhelyre van lehetőség adatokat szinkronizálni vagy csak a Synology saját szolgáltatását lehet használni?

Köszi.
gillich

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2022.03.15. 19:03

nosza88 írta:Várható 2-lemezes NAS a közeljővöben( pl. DS 722+)?

Soha nem adtunk ki hasonló információt, és nem is adhatunk. Ahogy látod, folyamatosan jönnek ki új modellek, bár a chiphiány most kifejezetten meglátszik.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: nosza88 » 2022.03.12. 07:03

Jó reggelt mindenkinek!

Várható 2-lemezes NAS a közeljővöben( pl. DS 722+)?
Szeretnék vásárolni egyet, és ha jönne újabb akkor azt megvárnám.

Köszönöm előre is.
DS211j + 2x WD10EARS
nosza88

HozzászólásSzerző: Pippin » 2021.05.25. 09:05

szabocsaba írta:Amúgy - nem ismerve a piac működését / kereskedői gyakorlatot - el tudtam volna képzelni, hogy az ember megvesz valami például az EU-n belül egyik országban és a gyártó azt mondja, hogy attól függetlenül, hogy kitől-hol vásároltad az egész EU-ban érvényes a garancia. Tisztában vagyok vele, hogy ez plusz költség és plusz adminisztráció a másik ország-béli hivatalos partnernek de ha a gyártó vállalja, hogy fenntart egy ilyen rendszert akár működhetne is.

Persze, van EU garancia, intézheti az ügyfél maga pl. ha elköltözött egyik országból a másikba.
Csak épp a Synology európai szervize az Egyesült Királyságban van ami a Brexit után igencsak megbonyolítja az ügyintézést és nagyon komoly extra költség!
Synology.hu adminisztrátor
Pippin

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2021.05.25. 08:36

szabocsaba írta:...Viszont a rá szánt keret véges. Ezért is fordult meg a fejemben a külföldi beszerzés. Ez talán érthető.

Persze, de pár százalékos árkülönbségről beszélünk (max. a német-magyar áfa 8%-os különbségéről, amit jellemzően el tudnak tüntetni „ügyes” cégek), és azt reméljük, bőven többet kapsz ennél ezen oldal segítségével a következő években, amíg használod a NAS-t. Ha pedig eladod egyszer, add hozzá oda az új tulajnak a regisztrációs kártyát is, és így értékesebb lesz használtan is a NAS-od, mint az, amelyikhez nem jár semmi. Illetve a hazai +1 év garancia is gyakorlatilag a NAS árát éri, ha szükség lesz rá...
szabocsaba írta:...gyártó azt mondja, hogy attól függetlenül, hogy kitől-hol vásároltad az egész EU-ban érvényes a garancia...

Ez normális országban működhetne (hasonló ÁFA mellett), de idehaza nem, amikor itt 27% áfa, a németeknél meg 19% (ezért a különbségért már sokaknak megéri trükközni, illetve a vevőknek is számít gyakran – sajnos, de érthetően – a 8% különbség). A hivatalos hazai partnerek ezt nem tehetnék meg, így nekik maradna az, hogy boltjaikban ki lehet próbálni a terméket, tanácsokat adhatnak a NAS kiválasztásakor, majd megveszi olcsóbban máshol a hazai vásárló, és a magyar kereskedő még a garanciáját is intézze, miközben egy fillért sem keresett, csak dolgozott, segített. Tehát senki nem akarna Synology-t árulni, a vevők meg nem kapnának sehol segítséget idehaza, magyarul.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: szabocsaba » 2021.05.22. 12:47

Köszönöm a kimerítő, informatív választ!
szabocsaba

HozzászólásSzerző: szabocsaba » 2021.05.22. 12:42

Gandalf írta:
szabocsaba írta:...Ilyen kedvező vételáron sem érdemes elgondolkodni a külföldi beszerzésen? Csak a garancia miatt?

Ezt gondolom nem komolyan kérdezed tőlünk, mint hivatalos hazai disztributortól... Semmilyen támogatást vagy biztatást soha nem adtunk és nem fogunk adni arra, hogy külföldi forrásból vásároljon valaki olyan terméket, amire van hivatalos magyar forrás is. Bízunk benne, hogy nem azért kéred a mi segítségünket, hogy utána külföldre küld a pénzedet. Ha ez utóbbi tűnik jó megoldásnak, akkor a francia cégtől lenne érdemes a segítséget is kérni a típus és a tárhely kiválasztásához is, nem tőlünk, akik abból élünk, hogy Synology-t importálunk, adunk el és támogatjuk a használatát Magyarországon.

Természetesen, szerintem is etikátlan lenne így viselkedni. Annak tudatában írtam, hogy ez egy független fórum ahol NAS tulajok, érdeklődők, a téma hozzáértői írják le tapasztalataikat, véleményület, ahol tájékozódhatok és nem néztem utána hogy ki üzemeltetni és kik maguk a fórumozók. Bocsánat érte.

Ugyanakkor próbálom megtalálni a számomra legjobb megoldást, úgy hogy lehetőség szerint hazai kereskedőtől vásároljak; mivel nem értek kellőképp hozzá, ezért is fontos hogy tudjak hová fordulni ha baj van. Viszont a rá szánt keret véges. Ezért is fordult meg a fejemben a külföldi beszerzés. Ez talán érthető.

Amúgy - nem ismerve a piac működését / kereskedői gyakorlatot - el tudtam volna képzelni, hogy az ember megvesz valami például az EU-n belül egyik országban és a gyártó azt mondja, hogy attól függetlenül, hogy kitől-hol vásároltad az egész EU-ban érvényes a garancia. Tisztában vagyok vele, hogy ez plusz költség és plusz adminisztráció a másik ország-béli hivatalos partnernek de ha a gyártó vállalja, hogy fenntart egy ilyen rendszert akár működhetne is.
szabocsaba

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!