Apple TV-hez, Ipad mini-hez, WD TV LIve-hoz melyik NAS-t?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Apple TV-hez, Ipad mini-hez, WD TV LIve-hoz melyik NAS-t

HozzászólásSzerző: jetairlive » 2013.04.19. 14:39

:D aha ... Köszönöm mindkettötöknek az érdemi válaszokat!
jetairlive

HozzászólásSzerző: IRO » 2013.04.19. 14:04

jetairlive írta: A switchnél miért fontosabb a gigabites port, ha a routernél ami elötte van nem szükséges a csere...

Ha minden eszközöd a switchre van dugva, akkor a másolás is azt terheli, a routeren csak az internet kapcsolat megy át. Így a routert csak akkor érdemes gigabitesre cserélni ha nem birkózik meg az internet sávszélességeddel, egyébként semmit nem nyersz vele!

Persze nem lebeszélni akarunk róla, hogy összevásárolj mindenfélét. Ha akarod hát rajta :)
IRO

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.04.19. 13:13

jetairlive írta:A HFS alatt mit kell érteni pontosan? Hierarchikus fájlkezelést vagy HTTP file server-t? A gyakorlatban ez mit jelentene nálam? A csatlakoztatott külsö lemezeket nem kezeli a NAS? Ezt úgy értsem, hogy nem is látja, ha rádugom öket? A switchnél miért fontosabb a gigabites port, ha a routernél ami elötte van nem szükséges a csere, söt a hálózati kártya cseréje sem? A 413j-t vagy a 213+ választanád a helyemben? Köszönöm szépen.

A HFS+ az Apple saját fájlrendszere. Ha ilyen formátumú külső meghajtót csatlakoztatsz közvetlenül a NAS-ra, akkor nem fogja látni. Várhatóan az idei év során belekerül végre a DSM-be (a Synology operációs rendszere) a HFS+ támogatás. Jelenleg FAT, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 és EXT4 fájlrendszerű külső lemezeket ír/olvas a DSM4.2.
A számítógépen is érdemes természetesen akkor cserélni gigabitesre a hálózati kártyát, ha a switch-et cseréled, így legalább a NAS és a gép között is gyors lesz az adatátvitel, nem csak az AppleTV és a NAS között (ahol egyébként sokat nem oszt-szoroz).
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: jetairlive » 2013.04.19. 12:54

A HFS alatt mit kell érteni pontosan? Hierarchikus fájlkezelést vagy HTTP file server-t? A gyakorlatban ez mit jelentene nálam? A csatlakoztatott külsö lemezeket nem kezeli a NAS? Ezt úgy értsem, hogy nem is látja, ha rádugom öket? A switchnél miért fontosabb a gigabites port, ha a routernél ami elötte van nem szükséges a csere, söt a hálózati kártya cseréje sem? A 413j-t vagy a 213+ választanád a helyemben? Köszönöm szépen.
jetairlive

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.04.19. 09:36

jetairlive írta:Továbbá azt is gondoltam, hogy az Apple termékek miatt valami speciális megoldást kell választani a Synologitól...

Dehogy, én csak Apple-t használok, de a Synology mindenben kompatibilis vele (kivéve, hogy HFS+ külső lemezeket nem kezel a NAS, ha rádugom őket). Routert sem kell cserélni természetesen, switch-ből érdemes gigabiteset venni. Más problémát én nem láttam a posztodban.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: jetairlive » 2013.04.19. 07:42

Köszönöm ezt a tanácsot is nagyon szépen, bár az igazat megvallva, azt hittem szájbarágósabb eligazítást kapok az összes felmerült gondommal kapcsolatosan. Továbbá azt is gondoltam, hogy az Apple termékek miatt valami speciális megoldást kell választani a Synologitól, de úgy látom nem. Mindenesetre továbbra is foglalloztat a NAS vásárlás gondolata és aktuális kérdéseimre jövö vâlaszok figyelembe vétele a mérlegelés sorân. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a rám fordított idöt és fáradtságot.
jetairlive

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.04.18. 17:11

jetairlive írta:de ettől azért valamivel többet és konkrétabbat várok...

Elhiszem, de nincs mi alapján segíteni. Vedd meg a legdrágábbat, amit meg tudsz venni, ha nekünk akarsz jót :) (bár bizonyosan azzal leszel elégedett a leghosszabb ideig). De egyébként teljesen egyforma az operációs rendszer, ahogy IRO mondta, és csak a sebesség terén, valamint a lemezfiókok számában van különbség. Gondold végig, mennyi adatot akarsz tárolni 1–2 éven belül, és vajon mekkora kapacitású merevlemezeket tudsz majd megfizetni. Ez alapján találd ki, hogy hány lemezes modell lenne az ideális. Otthonra a legtöbb felhasználónak a j-s modellek is elég gyorsak, amiket leírtál, azok alapján Neked is elegendőek. De lehet, hogy előbb-utóbb több IP-kamerát is rákötnél, esetleg saját weboldalt futtatnál rajta, vagy naponta sok gigabájtot mozgatnál rá/róla, ezt Neked kell tudnod, és ezek alapján választani.
Azt mi, mint forgalmazó nem mondhatjuk meg, melyik webshopban vedd meg, a mi partnereink listáját ITT találod, természetesen őket javaslom, náluk biztosan kapsz erre az oldalra szóló regisztrációs kártyát.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: jetairlive » 2013.04.18. 16:55

KÖSZÖNÖM SZÉPEN, de ettől azért valamivel többet és konkrétabbat várok kérdésemre. Mindenesetre az összehasonlítás hasznosnak bizonyult, de sajnos ugyanúgy tanácstalan vagyok még most is. :?
jetairlive

HozzászólásSzerző: IRO » 2013.04.18. 12:02

Itt jól össze tudod hasonlítani ezt a négy típust.

Szerintem a NAS-t mindenképpen vezetékesen kösd be. Ha wifin keresztül akarsz hozzá csatlakozni, akkor azt a wifis routeren keresztül tedd! Én ezek alapján az air-t kizárnám, felesleges a plusz wifi bele.
Az hogy kettő vagy négylemezes, hát, azt csak Te tudod, hogy mennyi adatot akarsz rajta tárolni. Ha valami többet tud, mint amennyire szükséged van, abból még sohasem volt baj :)
Szolgáltatásokban nagyjából ugyanazt nyújtja mindegyik, ugyanaz a rendszer fut rajtuk, általában ugyanazokat a hivatalos és nem hivatalos csomagokat telepítheted.
Mindegyiknek van természetesen valami korlátja, pl. az egyidejű kapcsolatok számát, vagy a létrehozható felhasználókat tekintve, de szerintem ezeket otthoni környezetben nem fogod átlépni.
Ha gyors az interneted, és torrentel ki is akarod használni, akkor esetleg ott esetleg észreveheted, ha gyengébb a NAS procija.

Attól tartok ezekkel nem segítettem sokat a döntésben :)
IRO

Apple TV-hez, Ipad mini-hez, WD TV LIve-hoz melyik NAS-t?

HozzászólásSzerző: jetairlive » 2013.04.18. 07:44

Helló mindenkinek!

szeretnék tanácsot kérni, melyik Synology NAS lenne számomra a megfelelő, ha jelenlegi "rendszerem" a következő elemekből áll.

- régebbi asztali PC WinXP SP3 1GB RAM - hálózati kártyája 10/100-as
- Air Live VT-2000 Turbo-G Wireless Router (125 Mbps)
- TP-Link 8 portos 10/100Mbps Desktop Switch TL-SF1008D
- HP Probook 4330s Win7 Professional SP1 2GB RAM
- WD TV Live hálózati lejátszó plusz 2db 2,5" 1TB HDD
- Apple TV --> iTunes és iTunes Match szolgáltatások
- Panasonic Blu-Ray BDT 110 hálózati funkciókkal
- Apple Ipad Mini
- Androidos Mobiltelefon LG-P690 NET
(az asztali gép, és az összes lejátszó vezetéken kapcsolódik az elosztóhoz a switchen keresztül)

Gondolom a hálózati kártyámat is le kellesz cserélnem, illetve a routert és a switch-et is?
Ehhez is kérnék némi tanácsot, hogy melyiket vegyem.

Úgy szeretném, ha minden MM adatom egy helyen lenne. Ezért kéne a NAS, ugyanakkor gyors wifi és LAN adatátvitelt is szeretnék.

Barátom Synology 213-át is el szeretném majd vele érni illetve bárhonnan az internetről is.

Na most ezidáig a Synology 213, 213+ illetve a 213 air között vacilálok. OLvasom itt a fórumon, hogy viszont a négylemezes a trendi. A 413j is tetszik nekem (láátam már a Digitális Házimozi hasábjain) Tényleg nem tudom melyiket a sok közül.
Ehhez illetve ezekhez kérnék tanácsot.
Illetve azt is, hogy vásárlás esetén melyik boltban - e-shop-ban) vegyem meg, ugyanis mivel Szlovákiában élek (Kassa mellett) magyarországi ismerősöm címére fogom küldetni.
Előre is köszi az infókat.

Sziasztok!
jetairlive

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!