Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.03.12. 14:49

Szia

Használhatod a két kötetet külön A és B néven, és akkor lesz 2 db egyenként 2TB-os köteted. Természetesen itt is megcsinálhatod hogy A-ról mentesz B-re, de ha B-n nincs hely akkor nem fogsz tudni menteni. Mentést nem meghajtóról hanem a meghajtón található megosztásokról tudsz csinálni.

RAID0-ben csak A meghajtód lesz, de az 4TB-os lesz. A rendszer az adatok felét az egyik HDD-re írja a másik felét a másik HDD-re, felváltva.

Bár a minta 3 HDD RAID0-ban használatát mutatja, de szerintem elég egyértelmű: https://us.hardware.info/reviews/4123/2 ... n-striping
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.12. 14:47

pepa írta:A RAID0-val működik az, amit Gandalf írt, hogy megtudom mondani, hogy a Fontos mappa melyik meghajtón legyen és a biztonsági mentése a másik meghajtóra kerüljön?...

Nem. Ilyenkor gyakorlatilag egyetlen nagy lemezed van, minden fájlnak vannak részletei mindkét lemezen (a páros és páratlan trackek külön). Ezen a nagy lemezen (ami a két HDD kapacitásnak összegéből adódik) osztoznak dinamikusan a kötetek, amelyekben pl. a filmek is vannak.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: pepa » 2018.03.12. 14:20

Köszi!
Nem vagyok a RAID1 ellen, csak feleslegesen nem akarok 2TB-t "kidobni" a filmek biztonsági mentésére. A külső HDD-s megoldást értem. A RAID0-val működik az, amit Gandalf írt, hogy megtudom mondani, hogy a Fontos mappa melyik meghajtón legyen és a biztonsági mentése a másik meghajtóra kerüljön? Vagy ebben az esetben két külön meghajtónként látom én is a HDD-ket? Ha ez igaz akkor a DLNA-szerver tudja a két HDD-t együtt kezelni?

Köszi!
pepa

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.03.12. 13:28

Opciós lehet ha ennyire nem akarsz RAID1-et, hogy csinálsz RAID0-át ahol összeadódik a 2 lemeze kapacitása és gyorsabb lesz, cserébe ha bármelyik tönkremegy minden adatod elveszik. Csatlakoztatsz hozzá egy USB-s külső (lehetőleg 2,5"-es) HDD, majd a HyperBackuppal be tudsz állítani egy mentés.
Ha megnézed hogy a fájljaidat reggel 8 és este 22 között szoktad módosítani, akkor 8-22 között óránként kérsz mentést az USB-re csak arról a megosztásról vagy megosztásokról amiken fontos adat van, úgy hogy 1 hétre elegendő mentést tartson meg, ez napi 15 mentés szorozva 7-tel, tehát 105 mentésed lesz, de nem kell félni ha pl 100 megát mentés az nem lesz ennek a 105 szöröse, mert úgy csinálja hogy csak a változásokat menti, de mindegyik mentés teljes lesz. Ha bővebben érdekel a dolog nézz utána mit jelent a hard link a linux-os világban.
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.12. 11:47

pepa írta:...nincs erre valamilyen megoldás?...!

Beállíthatsz egy automatizmust a NAS-on, hogy a fontos mappát/megosztást rendszeresen (mondjuk minden éjjel) mentse a másik lemezedre is. De valós időben – mint a RAID esetén – nem lehet ezt megoldani RAID nélkül.
Persze, ha a hangprojektorod Bluetooth kihangosítóként is használható, akkor a DS audio hangja nem a telefonon fog szólni, hanem a hangprojektoron. Csak hát a Bluetooth (aptX nélkül) az egy gyenge MP3 minőséget tud csak. Ezért javasolnék egy wifis megoldást. De lehet persze USB-s hangkártya a NAS-ra is (ami viszont biztosan drágább és nem biztosan jobb, mint pl. egy ILYEN), csak általában nem a hifi mellett tartjuk a NAS-t, hanem kamrában, előszobában, távol magunktól.
Egy routert is használhatsz csak switch-nek, bár kicsit biztos többet fogyaszt, mint egy switch.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: pepa » 2018.03.12. 11:33

Köszi, a gyors választ!
"Nem lehet olyat, hogy a lemezek csak egy részét használod RAID1-ben (tükrözve). 2-lemezest NAS-t a legtöbben RAID1-ben használnak, a helyedben ezt tenném."
A problémám az, hogy a személyes dolgok (amikről szeretnék biztonsági mentést) jelenleg fél TB-t sem foglalnak, ellenben a full HD filmek zabálják a tárhelyet, amiről meg nekem felesleges a biztonsági mentés...hogy az eredeti példámnál maradjak, 2 db 3 TB-os lemez esetén lenne 1 TB személyes adat, RAID1-ben maradna 2 TB a filmeknek (ami elég hamar betelne), ellenben ha a filmek nincsenek megtükrözve akkor 4 TB (ami sokáig elég lenne), nincs erre valamilyen megoldás? Akár a bővíthetőség rovására (valószínűleg ha bővítenék, az akkor egy több lemezes NAS lenne). Volt egy "RAID1 és JBOD egyszerre" topik??? (ami nem tudom mit jelent)
"Ahogy látom nem hálózati lejátszós hangprojektorod van, így arra nem „küldesz át” semmit mobilról. Persze, rákötheted a telefont a fülhallgató-kimenetén, de ez kényelmetlen. Akkor inkább egy DLNA-kompatibilis zenelejátszót javasolok a fentebb linkelt cikkünk alapján (jelenleg 13 900 Ft-tól)."
Szerintem félreértetted (a telefonról Bluetooth-on tudok küldeni a hangprojektorra), arra lennék kíváncsi, hogy a telefont (DS Audió programmal) tudom-e "távírányítóként" használni, hogy a NAS a NAS-on lévő zenéket, vagy lejátszási listákat lejátssza és az USB kimenetén "kiküldje". Ha szerencsém van, akkor az USB-n keresztül közvetlenül a hangprojektorra (mivel a hangprojektoron van USB bemenet), ha nem ismeri fel, akkor meg vennék egy USB-s hangkártyát, az menne a NAS-ba és arra kötném rá a hprojektort Jack-en keresztül...
"Nem routerrrel osztjuk el az ethernetet, hanem switch-csel. A routerekbe is általában egy 4-portos switch van beépítve. Pár ezer forintért kapsz 5- és 8-portos switchet otthonra."
Jelenleg amúgy is van egy plusz WiFi routerem (ami a nappaliban szór), gondoltam azt használnám, vagy inkább jobb egy "sima" switch? (mi tudom én? nem kavar be az IP cím kiosztásba...?)
Köszi!
pepa

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.12. 09:06

pepa írta:Sziasztok, otthoni használatra szeretnék egy két lemezes NAS-t, annyi jött le nekem a fórumon, hogy az egyes gépek tudásban nem, csak teljesítményben térnek el egymástól...

Jól látod, mert az operációs rendszer kb. ugyanazt tudja, csak az erősebb hardveren gyorsabban, több telepített csomaggal, több kamerát képes kezelni, több gépet szolgál ki párhuzamosan. De a szolgáltatáskínálat kb. egyforma.
Majd olvasd el a magyar kézikönyvet, illetve ha bárhol elakadsz, van beépített help is (igaz, egy ideje már magyarra nem fordítják), meg ez a fórum, számos leírással főleg a kezdetekhez a Terméktámogatás oldalon.
Nem lehet olyat, hogy a lemezek csak egy részét használod RAID1-ben (tükrözve). 2-lemezest NAS-t a legtöbben RAID1-ben használnak, a helyedben ezt tenném.
Nem, sosem kell semmit lementened, ha nagyobb lemezre váltasz, ha RAID1-et használsz. Ha nincs RAID, akkor persze, mentegethetsz lemezcserénél.
A mentési megosztási kérdéseidre nem válaszolnék külön, persze, hogy lehet mindent, ez a NAS lényege. Torrentet akár telefonról is lehet indítani, a világ másik részéről is. Mindent lehet távolról, interneten keresztül is használni.
Minden okosTV csak DLNA-szerverről képes lejátszani, nem böngészi a NAS fájlrendszerét. Olvasd el EZT a cikket, hogy megértsd ennek hátrányait. Egyébként a tévéddel lejátszhatsz mindent a NAS-ról, amit a TV-d tud, nem a Synology-n múlik, ha nem lesz elégedett az okostévével, mint lejátszóval. A NAS-on futó DLNA-szerver (vagy akár több is, mert sokféle létezik) mindent tud, ami a TV-nek kell.
Ahogy látom nem hálózati lejátszós hangprojektorod van, így arra nem „küldesz át” semmit mobilról. Persze, rákötheted a telefont a fülhallgató-kimenetén, de ez kényelmetlen. Akkor inkább egy DLNA-kompatibilis zenelejátszót javasolok a fentebb linkelt cikkünk alapján (jelenleg 13 900 Ft-tól).
Nem routerrrel osztjuk el az ethernetet, hanem switch-csel. A routerekbe is általában egy 4-portos switch van beépítve. Pár ezer forintért kapsz 5- és 8-portos switchet otthonra.
Szünetmentes tápot bizonyosan vennék hozzá, ha fontos adatokat tárolok rajta. A kompatibilis (USB-n kommunikáló) szünetmentesek listáját megtalálod a Synology.hu-n.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: pepa » 2018.03.11. 22:12

Sziasztok, otthoni használatra szeretnék egy két lemezes NAS-t, annyi jött le nekem a fórumon, hogy az egyes gépek tudásban nem, csak teljesítményben térnek el egymástól (kivéve -play széria, ami nálam most nem játszik), szóval ha induló kategóriában gondolkodok (216SE, 216j, 218j) akkor mondjuk a 218j a legjobb teljesítményű?
Nem vagyok nagy számítógép guru, az alábbiakra szeretném használni - a kérdés az, hogy lehet-e és ha beakarom majd állítani, hol keresgéljek, milyen programban, mit, hol? vagy mit olvassak el?
(Bocs, lehet, hogy felesleges infók is vannak, de ez nekem egyben egy összefoglaló is)
-lenne mondjuk: Filmek, Zenék, Fotók, Munka, Dokumentumok mappa...A Filmek, Zenék mappáról nem szeretnék biztonsági mentést, de a többiről igen. Tudja a NAS azt, hogy ha van pl. 2 db 3 TB-es lemezem (összesen 6 TB), akkor mondjuk 2 x 1 TB van a biztonsági mentésre, és a maradék 4 TB pedig "egyben" a nem biztonsági mentésre? Ha igen, akkor tudja ezek méretét "dinamikusan" kezelni (nem kell előre beállítanom)
-(később ha nagyobb vinyóra kell cserélnem, akkor azt, hogy lehet megtenni? mindent ki kell másolni?)
-Mondjuk a Munka mappát szeretném szinkronizálni az otthoni és egy távoli (munkahelyi) géppel
-Mondjuk a munka mappáról szeretnék incrementális mentést (vagy Time Machine-t vagy mit?), naponta és mondjuk egy hónapra visszamenőleg
-az egész NAS tartalmat szeretném kívülről jelszóval elérni
-bizonyos mappákat megosztanék jelszóval másokkal (ez az FTP?)
-torrentezésre is használnám. Ez hogy működik? Mobilról eltudom indítani a letöltést? Csak, ha az otthoni hálózaton vagyok, vagy távolról is?
-Samsung okos TV-n szeretnék filmeket nézni hálózaton keresztül (van rajta LAN). Ez, hogy működik? Valamilyen segéd program segítségével át küldöm UTP kábelen keresztül a TV-re a filmet, vagy a TV "turkál" a NAS-ban?
-Samsung hangprojektoron szeretnék zenét hallgatni. Ez működik úgy, hogy a mobilon, DS Audión beállítom, hogy mit játsszon le, és azt "átküldi" a hangprojektorra? A hangprojektoron van USB bemenet (még nem használtam, nem tudom mire jó..., de gondolom legrosszabb esetben veszek egy USB hangkártyát és marad a jó öreg Jack...)
-Valamint van egy olyan problémám, hogy a lakásban a modem(-router)ből 3 végpont van kiépítve a lakás különböző pontjain, és ahova a NAS-t szeretném tenni csak egy végpont van, de a TV is itt van... szóval ide kellene tennem még egy routert, hogy a TV-t és a NAS-t is rátudjam kötni... ez így működik?
-mennyire érzékeny a NAS az áramkimaradásra? Nem feltétlen vennék szünetmentest, hanem csak egy túlfeszültség védő elosztót.
-vagy ha mégis akkor ez a legegyszerűbb CyberPower BU600E 600VA szünetmentes le tudja kapcsolni a NAS-t? Ilyenkor min keresztül kapcsolja le a NAS-t a szünetmentes? A tápkábelen keresztül ad neki jelet? Vagy kell másik csatlakozás?

A válaszokat előre is köszönöm!
pepa

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.02.28. 08:38

Nálunk 2 gyerek van, 2 TV (mindkettőnél médialejátszó, DLNA nincs :) ) emellett még a munkára is használom a NAS-t meg zenehallgatásra. Azért hogy ez egyidőben úgy működjön hogy ne legyen akadás sehol egy 4 lemezes NAS van otthon. Még a régi Tab2-es tableten is megy a hd film.

Lehet próbálkozni és indul 1 lemezzessel, de félő hogy rossz következtetéseket fogsz levonni, amikor akad vagy lassú. Sokan elintézik hogy 'szar' a NAS és visszatérnek a megosztott PC mappához, tévesen.

Fel kell mérni, hogy mire és hogyan használnátok aztán megnézni hogy ehhez az igényhez melyik termék illik. Fordítva leginkább csak csalódás fog érni.
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.02.27. 15:52

knx88 írta:...Elegem van az "ezt töltsem le azt vigyem ide azt dugjam be azt játszam le" kijelentésekből...

Gratulálok, büszke lehetsz rájuk, modern, felvilágosult, tájékozott család, ha felmerült egy NAS-re, és főleg egy Syology-ra való igény!
De az miért jó, hogy ahelyett, hogy legalább egy 2-lemezes NAS állandóan duplikálva tartaná a fontos fájlokat (pl. családi fotók, videók), azokat továbbra is majd Te mentegeted a több tárhelyre, próbálód nyomon követni, hogy mi hol van, ha meghal egy lemeze, manuálisan újraépíted a tartalmát, stb.? Biztos jobb a 3-példányos másolat, mint a 2, de egyrészt munkásabb, másrészt ha egy lakásban vannak, majdnem mindegy, harmadrészt meg legalább 2 a 3-ból lehetne egy NAS-on. Negyedrészt, ha kinövöd a lemezt a NAS-ban, nem tudod egy új nagyobbra kényelmesen cserélni.
Ha valóban biztos vagy benne, hogy 1-lemezes NAS elég, akkor felesleges további elvárásokról beszélni, hiszen csak 2 modell van Synology márkanév alatt, ami 1 HDD-t kezel, és a leírtak alapján helyesen látod, hogy a DS118 a jobb választás.
Én – magamból kiindulva – bizonyos vagyok benne, hogy nekem feltétlenül kellene a RAID-es biztonság, és 2 nagyobb gyerek és 3 számítógép mellett nem hiszem, hogy 4-lemezesnél kisebb elég lenne. Talán ma még igen, de a bővíthetőséget (később megtölthető lemezfiókok) bizonyosan kihasználnám előbb-utóbb. Egyre növekszik majd a zene- és filmgyűjtemény, lementett családi fotók és videók, programok... Szóval erre a feladatra egy DS418j lenne az ideális megoldás, de legalább egy DS218play.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!