Uj NAS vásárlása

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: Uj NAS vásárlása

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2019.02.14. 12:54

Biztosan nem a NAS miatt akadozik bármi is. A DS118-ról gigabiten, még SMB protokollon keresztül is 112 MBíte/másodperc fölötti sebességgel –tehát gyakorlatilag kihasználva a teljes gigabites sávszélességet – tudsz olvasni, azaz a tévé is ennyivel olvashatna (már ha gigabites lenne az ethernet benne, mert szerintem nem az).
Azt írod, egy 62 Mbites film akadozik. Ezt a fájlt az akadásmentes lejátszáshoz tehát kevesebb, mint 8 MByte/s sebességgel kell olvasnia a lejátszónak (ai itt jobb híjján egy „okostévé”. A DS118 gond nélkül kiszolgálna 5–6 tévét is ezzel a fájllal egyidőben, és a tévé részéről még gigabit sem kell hozzá. Inkább azt gondolnám, a tévé lejátszójának ez már túl sok adat, nem képes feldolgozni. Ajánlom figyelmedbe EZEN cikkünket a médialejátszókról, de semmiképpen nem másik NAS lesz a megoldás. Folytassuk a fórumon belül a megfelelő topikban, ha további segítség kell az akadozás megszüntetésére, bár szerintem az adott lejátszóval erre nem sok esély van.
„Nem gondolnám, hogy ez fogja...” – nem is kell gondolni, hiszen meg tudod nézni a processzorterhelést és a hálózati adatmozgást is az Erőforrásmonitornál.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: knx88 » 2019.02.14. 10:31

Sziasztok !

Van otthon egy DS118-am. Amivel teljesen elégedett is vagyok. Ámde, történt a minap, hogy megadta magát a régi Samsung FullHD-tv-nk, így egy Sony 4K-tv lett helyette. A Samsungra a video stationon keresztül tökéletesen lejátszotta a full hd tartalmakat. Most bizonyos 4k tartalmak szépen futnak, de 10-ből 7 filmnél előfordul akadozás, megállás, folyamatos bufferelés, így sajnos élvezhetetlen. A belső hálóm gigabites, a Nas-és a TV között csak egy gigás switch van. Azt gondolom az nem lehet szűk keresztmetszet, a TV Lan portja is gigabites, így már itt a NAS-t gondolom szűk keresztmetszetnek. Szeretném a plexet is kipróbálni. Kollegám azt mondta inkább építsek egy htpc-t plexre - jobban megéri. Ezt két okból sem szeretném: 1: A bejárati ajtó felett van a rack szekrény oda csak egy NAS-t tudok beletenni, kettő van kamera a házon és azt s rögzít, és másra is használom a Syno-t távoli elérés stb, stb, megszerettem, kényelmes, szeretem. Mindenféleképpen NAS-t szeretnék, Synology-t olyat ami pl egy ilyen filmet ki tud nyomni magából akadozás nélkül:

Video Codec: HEVC Main 10@L5.1@High / HDR
Framerate: 23.976 fp
Bitrate: 61.9 Mbps
Resolution: 3840 x 2160

Audio: AC3/DTS Hungarian 5.1 640/768 Kbps,
English DTS-HD MA 5.1 3408 kbps

A DS218+ -ra gondoltam, ebbe már Intel Cerka proci van, 2GB ram ami bővíthető. A kérdésem az az lenne, hogy értelmes csere lenne e ez ? Ez a nas ki tudná e szolgálni az igényeinket ? Lenne e akadás, bufferelés ? Más szűk keresztmetszetet nem látok a hálózatomon, eszközeimen. Amit még kifelejtettem és fontos lehet, WD-red hdd van a NAS-ba, két kamerát vesz csak folyamatosan 720p-ben, nem gondolnám, hogy az fogja. A torrent le fel töltés is ki van kapcsolva mikor filmezek, de a jelenség akkor is megfigyelhető.

Válaszaitokat előre is köszönöm.
knx88

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.06.02. 08:56

A 4-lemezesekből a DS418play és a DS918+ memóriája bővíthető, bár otthoni felhasználás során azért ritkán van szükség egy Synology-nál. Az 5 és többlemezes modelleknél csak a DS1517 nem bővíthető RAM-mal. ITT találsz egy összefoglaló listát a processzorokról és RAM-konfigurációkról.
A 3–4 lejátszóval való lejátszást (akár 4K-ban is) a legkisebb Synology a DS115j is tudja simán, ez nem szűkíti tehát a választékot.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: robiboy » 2018.06.01. 19:53

Sziasztok!

Jelenleg Qnap-et használok Ts-453a 8gb rammal! Szeretnék synologyira váltani!

Elvárásom:
- minimum 4 Hdd
- bővíthető memória
- filmek lejátszása több eszközről minimum 3-4 egyidőben
- FHD, 4K

Köszönöm a segítséget
robiboy

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.03.12. 14:49

Szia

Használhatod a két kötetet külön A és B néven, és akkor lesz 2 db egyenként 2TB-os köteted. Természetesen itt is megcsinálhatod hogy A-ról mentesz B-re, de ha B-n nincs hely akkor nem fogsz tudni menteni. Mentést nem meghajtóról hanem a meghajtón található megosztásokról tudsz csinálni.

RAID0-ben csak A meghajtód lesz, de az 4TB-os lesz. A rendszer az adatok felét az egyik HDD-re írja a másik felét a másik HDD-re, felváltva.

Bár a minta 3 HDD RAID0-ban használatát mutatja, de szerintem elég egyértelmű: https://us.hardware.info/reviews/4123/2 ... n-striping
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.12. 14:47

pepa írta:A RAID0-val működik az, amit Gandalf írt, hogy megtudom mondani, hogy a Fontos mappa melyik meghajtón legyen és a biztonsági mentése a másik meghajtóra kerüljön?...

Nem. Ilyenkor gyakorlatilag egyetlen nagy lemezed van, minden fájlnak vannak részletei mindkét lemezen (a páros és páratlan trackek külön). Ezen a nagy lemezen (ami a két HDD kapacitásnak összegéből adódik) osztoznak dinamikusan a kötetek, amelyekben pl. a filmek is vannak.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: pepa » 2018.03.12. 14:20

Köszi!
Nem vagyok a RAID1 ellen, csak feleslegesen nem akarok 2TB-t "kidobni" a filmek biztonsági mentésére. A külső HDD-s megoldást értem. A RAID0-val működik az, amit Gandalf írt, hogy megtudom mondani, hogy a Fontos mappa melyik meghajtón legyen és a biztonsági mentése a másik meghajtóra kerüljön? Vagy ebben az esetben két külön meghajtónként látom én is a HDD-ket? Ha ez igaz akkor a DLNA-szerver tudja a két HDD-t együtt kezelni?

Köszi!
pepa

HozzászólásSzerző: ivision » 2018.03.12. 13:28

Opciós lehet ha ennyire nem akarsz RAID1-et, hogy csinálsz RAID0-át ahol összeadódik a 2 lemeze kapacitása és gyorsabb lesz, cserébe ha bármelyik tönkremegy minden adatod elveszik. Csatlakoztatsz hozzá egy USB-s külső (lehetőleg 2,5"-es) HDD, majd a HyperBackuppal be tudsz állítani egy mentés.
Ha megnézed hogy a fájljaidat reggel 8 és este 22 között szoktad módosítani, akkor 8-22 között óránként kérsz mentést az USB-re csak arról a megosztásról vagy megosztásokról amiken fontos adat van, úgy hogy 1 hétre elegendő mentést tartson meg, ez napi 15 mentés szorozva 7-tel, tehát 105 mentésed lesz, de nem kell félni ha pl 100 megát mentés az nem lesz ennek a 105 szöröse, mert úgy csinálja hogy csak a változásokat menti, de mindegyik mentés teljes lesz. Ha bővebben érdekel a dolog nézz utána mit jelent a hard link a linux-os világban.
ivision

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.12. 11:47

pepa írta:...nincs erre valamilyen megoldás?...!

Beállíthatsz egy automatizmust a NAS-on, hogy a fontos mappát/megosztást rendszeresen (mondjuk minden éjjel) mentse a másik lemezedre is. De valós időben – mint a RAID esetén – nem lehet ezt megoldani RAID nélkül.
Persze, ha a hangprojektorod Bluetooth kihangosítóként is használható, akkor a DS audio hangja nem a telefonon fog szólni, hanem a hangprojektoron. Csak hát a Bluetooth (aptX nélkül) az egy gyenge MP3 minőséget tud csak. Ezért javasolnék egy wifis megoldást. De lehet persze USB-s hangkártya a NAS-ra is (ami viszont biztosan drágább és nem biztosan jobb, mint pl. egy ILYEN), csak általában nem a hifi mellett tartjuk a NAS-t, hanem kamrában, előszobában, távol magunktól.
Egy routert is használhatsz csak switch-nek, bár kicsit biztos többet fogyaszt, mint egy switch.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: pepa » 2018.03.12. 11:33

Köszi, a gyors választ!
"Nem lehet olyat, hogy a lemezek csak egy részét használod RAID1-ben (tükrözve). 2-lemezest NAS-t a legtöbben RAID1-ben használnak, a helyedben ezt tenném."
A problémám az, hogy a személyes dolgok (amikről szeretnék biztonsági mentést) jelenleg fél TB-t sem foglalnak, ellenben a full HD filmek zabálják a tárhelyet, amiről meg nekem felesleges a biztonsági mentés...hogy az eredeti példámnál maradjak, 2 db 3 TB-os lemez esetén lenne 1 TB személyes adat, RAID1-ben maradna 2 TB a filmeknek (ami elég hamar betelne), ellenben ha a filmek nincsenek megtükrözve akkor 4 TB (ami sokáig elég lenne), nincs erre valamilyen megoldás? Akár a bővíthetőség rovására (valószínűleg ha bővítenék, az akkor egy több lemezes NAS lenne). Volt egy "RAID1 és JBOD egyszerre" topik??? (ami nem tudom mit jelent)
"Ahogy látom nem hálózati lejátszós hangprojektorod van, így arra nem „küldesz át” semmit mobilról. Persze, rákötheted a telefont a fülhallgató-kimenetén, de ez kényelmetlen. Akkor inkább egy DLNA-kompatibilis zenelejátszót javasolok a fentebb linkelt cikkünk alapján (jelenleg 13 900 Ft-tól)."
Szerintem félreértetted (a telefonról Bluetooth-on tudok küldeni a hangprojektorra), arra lennék kíváncsi, hogy a telefont (DS Audió programmal) tudom-e "távírányítóként" használni, hogy a NAS a NAS-on lévő zenéket, vagy lejátszási listákat lejátssza és az USB kimenetén "kiküldje". Ha szerencsém van, akkor az USB-n keresztül közvetlenül a hangprojektorra (mivel a hangprojektoron van USB bemenet), ha nem ismeri fel, akkor meg vennék egy USB-s hangkártyát, az menne a NAS-ba és arra kötném rá a hprojektort Jack-en keresztül...
"Nem routerrrel osztjuk el az ethernetet, hanem switch-csel. A routerekbe is általában egy 4-portos switch van beépítve. Pár ezer forintért kapsz 5- és 8-portos switchet otthonra."
Jelenleg amúgy is van egy plusz WiFi routerem (ami a nappaliban szór), gondoltam azt használnám, vagy inkább jobb egy "sima" switch? (mi tudom én? nem kavar be az IP cím kiosztásba...?)
Köszi!
pepa

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!