ds213 vs ds413j

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: ds213 vs ds413j

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.05.22. 09:10

tonya20a írta:Köszönöm a sok segítséget. Ma megjött a 413j...

Gratulálunk, ha bármiben tudunk segíteni még, a fórum megfelelő topikjában kérdezz, vagy nyiss új topikot, ha nincs még a kérdésedhez illő!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: tonya20a » 2013.05.22. 08:54

Köszönöm a sok segítséget. Ma megjött a 413j, vettem bele 2 3tb-os lemezt. A tervem, hogy első körben belerakom a 2x3tb-ot SHR-be. Arra átmentem a 2 tb-os lemezemről a cuccot, aztán benyomom azt is és így második lépésben lesz ha jól gondolom 5tb-om, amit majd kibővítek 3tb-vel, amikor megtelik (hátha addig is olcsósodik a tárhely) és szép lassan elérem a 4x3tb-os kiszerelést (aztán vehetek egy 414-et :-).

Üdv, T.
tonya20a

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.05.16. 21:38

1. Igen. De én feleslegesnek tartom, ahogy az előző posztomból talán kiderült.
2. Kb. olyan gyorsan másol, amilyen gyorsak a lemezek. Nem kell parancssorban bénázni, itt van multitaskingos oprendszer (DSM). Kitömörítés akár már a torrent indításakor beállítható előre, meg persze bármikor működik a File Station-ben is. De már csak a másolgatás miatt sem erőltetném a két tömb létrehozását. 3 darab 3 TB-os lemez helyett mondjuk csak 1 fog menni általában. És akkor megspóroltál max. 12 wattot? Cserébe meg másolgatnod kell, nem lesz biztonságban csak 3 TB, nem lesz egyetlen nagy köteted, stb. Mondom, inkább figyelj arra, hogy ne égjen a villany feleslegesen a lakásban, vagy cserélj le egy hagyományos 60 wattos izzót energiatakarékosra. Vagy szigeteld le az ablakodat :)
3. SHR kötet esetén hozzá tudsz adni bármikor egy újabb lemezt, sima RAID5-nél most nem tudom, hogy megy-e az online bővítés, gyanítom ott is működik.
4. Azért legyen valami szellőzés (lyukak, rács) a szekrényen, és használj esetleg alacsony fordulatszámú (pl. WD Green) lemezeket.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: tonya20a » 2013.05.16. 20:52

Köszi, még pár kérdés:
1. Ha 3-at Raid5-be fűzök, akkor egy negyedik tarthatok külön, ezt ugye jól gondolom?
2. Van tapasztalat, hogy mennyivel másol házon belül a cucc? Sajna a Dlink lassan másolt házon belül is. A cél az lenne, hogy a dolgok egy helyen legyenek. Tehát torrentezhetek a 4. lemezre aztán bizonyos időközönként átrakom egy ütemezett jobbal a tömbre - terminál van, tehát linux parancsok crond meg ilyenek gondolom mennek, remélem unrar is van (persze ezeket megnézhetem a neten, de hátha könnyen megválaszolható itt is valakinek)...
3. Ha a 3 lemezes raid5-öt fel akarom bővíteni 4 lemezesre, akkor bukom az egészet és reformat, vagy hozzá lehet tapasztani?
4. Cipős szekrényben van, előszobában a cucc. Hang közepesen zavar csak, inkább a melegedéstől félek, ha 4 lemez állandóan megy. A 320-as dlinknek ezzel voltak gondjai, míg a 323-asnak nem, de 4 lemez folyamatosan pörgetve az mégis csak termeli a hőt.

Előre is köszi,

T.
tonya20a

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.05.16. 18:32

tonya20a írta:...1. Veszek egy 4 fiókost, ebbe tehetnék Raid5-ben 4 lemezt (2tb), így lenne 6Tb-om...

1. Ha 3 darab 3 TB-os lemez vennél, akkor is 6 TB-od lenne szabadon, árban kb. nem drágább, de marad egy helyed a későbbi bővítéshez. Sőt, ha egyszer nagyobb lemezekre váltasz, a 3 TB-osokért még pénzt is fogsz kapni, a 2-esekért meg nem igazán. Továbbá, csak 3 lemeznek kell hibátlanul működnie, nem 4-nek, és kb. 6 wattal kevesebb lenne a fogyasztásod. De lemezeket csak olyan ütemben vegyél bele, ahogy tényleg szükséged van a szabad helyre. És mivel a 2 és 3 TB-os lemezek ára arányos a kapacitással, nem látom értelmét a 2 TB-nak.
Ha a 3-4 lemez egy tömbnek van formázva, akkor valóban megy folyamatosan, ha torrentezel. De emiatt nem aggódnék, hiszen 2–3 év garancia van a legtöbbre, illetve a lemezek gyakori leállása és felpörgése az, ami a leginkább árt nekik, nem a működés. A fogyasztással spórolhatsz pl. 3 TB-os lemezeket használva, ahogy fentebb írtam. De olyat is hallottam, hogy valaki 1-lemez Synology-t vett a torrentezéshez, és többlemezest a filmek, zenék stb. tárolására, ami nem mindig van bekapcsolva. A zajról: ne a nappaliba tedd a NAS-t, elvan az a kamrában, pincében, előszobában, stb. És minél kevesebb lemez van benne, annál halkabb, a diszkek a hangosak, a ventilátor szinte hangtalan.
2. JBOD-nál minden veszik... Szerintem hiába torrentezel pendrive-ra, mert a rendszerpartíció a merevlemezen lesz, és arról fog olvasni rendszeresen...

Én a DS413j-t javaslom, később eladni is könnyebb, mint egy kétlemezest. A 4 lemezzel együtt is csak 31 wattos fogyasztás sem aggasztana, még ha egész nap megy a torrent miatt, akkor sem, figyelj oda a villanykapcsolókra, hagyd abba a tévézést naponta 15 perccel korábban, és nem fog nőni az áramszámlád.
Gandalf
Adminisztrátor

ds213 vs ds413j

HozzászólásSzerző: tonya20a » 2013.05.16. 09:45

Sziasztok,

nagy dilemmában vagyok! A Dlink-es NAS-om nem bírja szuflával, a szolgáltatások is gyengég (320 és 323). Arra jutottam, hogy veszek a tárgyban nevezett cuccot. Amin gondolkozok:
1. Veszek egy 4 fiókost, ebbe tehetnék Raid5-ben 4 lemezt (2tb), így lenne 6Tb-om, egyben látnám az egészet és lemezmeghibásodás ellen védve lennék valamennyire. Ezzel a problémám: a NAS torrentezik, felteszem, hogy ilyenkor mind a 4 lemez folyamatosan megy. Megfigyelésem, hogy a lemezek ezt nem szeretik, fogyasztásnak meg hangnak sem jó.
2. Veszek kétfiókost, JBOD-ba teszem a cuccot (2x3tb), ez erősebb hardver szempontból, lemez szívás ellen nem vagyok védve, de mégsem veszik minden (bár azt még nem értem, de azt gondolom, ha ugrik a jbod egyik fele, akkor a másikon lévő adatok megmaradnak, elérhetőek lesznek, vagy tévedek?), de USB3-as portba bedugok egy gyors meghajtót (64gb USB), arra torrentezek, onnan relatíve gyorsan át tudom tenni, a lemezre, ha végzett a cucc.

Back-up-ra ott van a 323-as, az nem gyors, cserébe halk és megbízható és usb-s vincsire is mentek, amiben szintén a 213-asnál az előny felteszem a proci meg az usb3 miatt. Meg az SD kártya mentés miatt is (bár nem tudom, de feltételezem tud incrementumot menteni és meg tudom adni, hogy hová mentsen...)

Jelenleg is az a bajom, hogy a 2 NAS-ban 4 önálló volume-em van, nem férek el egyen (historikusan 750gb-tól 2tb-ig terjednek a lemezméretek), variálni kell mi hol van, tehát nagy előny lenne egyben egy nagy adattár (összes zene, mese, film, back-up, etc.). El kell érnem egy Popcorn-ról, AppleTV-ről, ipad-ről és notebookokról (3db, amik mentenek is könyvtárakat automatán).

Na ebben segítsetek, minden véleményre kíváncsi vagyok, mert egyelőre nem tudom, kell-e nekem a 4 lemezes vagy elég a 2. A 413-as marha drága, a 213 meg a 413j nagyjából egy árban vannak, a 4x2tb és a 2x3tb is összevethető (tekintve, hogy van egy 2tb-os lemezem, amit bele tudnék tenni, de a piaci értéke egyébként 0...

Üdv, Tóni
tonya20a

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!