tonya20a írta:...1. Veszek egy 4 fiókost, ebbe tehetnék Raid5-ben 4 lemezt (2tb), így lenne 6Tb-om...
1. Ha 3 darab 3 TB-os lemez vennél, akkor is 6 TB-od lenne szabadon, árban kb. nem drágább, de marad egy helyed a későbbi bővítéshez. Sőt, ha egyszer nagyobb lemezekre váltasz, a 3 TB-osokért még pénzt is fogsz kapni, a 2-esekért meg nem igazán. Továbbá, csak 3 lemeznek kell hibátlanul működnie, nem 4-nek, és kb. 6 wattal kevesebb lenne a fogyasztásod. De lemezeket csak olyan ütemben vegyél bele, ahogy tényleg szükséged van a szabad helyre. És mivel a 2 és 3 TB-os lemezek ára arányos a kapacitással, nem látom értelmét a 2 TB-nak.
Ha a 3-4 lemez egy tömbnek van formázva, akkor valóban megy folyamatosan, ha torrentezel. De emiatt nem aggódnék, hiszen 2–3 év garancia van a legtöbbre, illetve a lemezek gyakori leállása és felpörgése az, ami a leginkább árt nekik, nem a működés. A fogyasztással spórolhatsz pl. 3 TB-os lemezeket használva, ahogy fentebb írtam. De olyat is hallottam, hogy valaki 1-lemez Synology-t vett a torrentezéshez, és többlemezest a filmek, zenék stb. tárolására, ami nem mindig van bekapcsolva. A zajról: ne a nappaliba tedd a NAS-t, elvan az a kamrában, pincében, előszobában, stb. És minél kevesebb lemez van benne, annál halkabb, a diszkek a hangosak, a ventilátor szinte hangtalan.
2. JBOD-nál minden veszik... Szerintem hiába torrentezel pendrive-ra, mert a rendszerpartíció a merevlemezen lesz, és arról fog olvasni rendszeresen...
Én a DS413j-t javaslom, később eladni is könnyebb, mint egy kétlemezest. A 4 lemezzel együtt is csak 31 wattos fogyasztás sem aggasztana, még ha egész nap megy a torrent miatt, akkor sem, figyelj oda a villanykapcsolókra, hagyd abba a tévézést naponta 15 perccel korábban, és nem fog nőni az áramszámlád.